luni, 31 ianuarie 2011

choux a la creme

Ingrediente pt max 12 choux : - 55 gr unt nesarat, 150 ml apa rece, 65 gr faina, 2 oua batute usor, 300 ml frisca, 55 gr ciocolata menaj.

Se preincalzeste cuptorul, se pun la fiert, intr-o craticioara, untul si apa. Dupa ce amestecul da in clocot, se ia cratita de pe foc, si se adauga faina. Se amesteca compozitia bine pana cand ia forma de pasta moale. Se lasa 2 min sa se racoreasca apoi se adauga cate un ou, batand bine de fiecare data, pana cand aluatul devine fin si lucios. Coca obtinuta se introduce intr-un cornet de patiserie cu dui mare (drept), si se aplica intr-o tava mare , tapetata cu hartie de copt, in forme rotunde lasand intre ele un spatiu de 2-3 cm. Mingiutele de aluat se coc 12 min ( sau in functie de cuptor), pana se rumenesc usor.
Dupa ce au fost scoase din cuptor, se lasa la racit, apoi se rupe usor capacul de deasupra....si se pot umple cu gem, budinca de vanilie si frisca.

Glazura de ciocolata : - cioclata se topeste pe baie de aburi impreuna cu 2-3 linguri de frisca lichida. Pasta obtinuta se poate pune intr-o punga de plastic, pe care o taiem intr-un colt, si decoram choux-rile

Enjoy!:)

miercuri, 26 ianuarie 2011

carne de rata in sos de vin

....rata bio...crescuta la Lescovita.....a baut apa de Nera, ce mai......o rata crescuta ca la "soacra"acasa:).

Am avut ceva "cotoaie", cum ia zis soacra mea......adica niste copane mari si grase, pe care le-am fiert mai intai, si din zeama obtinuta a iesit o zupaaaa, ca la carte;).....iar cotoaile cu pricina, le-am scos din supa, le-am condimentat cu sare, piper...si alte iuteli, am turnat 3 linguri de ulei.....le-am pus in tava impreuna cu ciupercile proaspete spalate si taiate, am turnat cam 200gr vin rosu si le-am dat la cuptor pana vinul aproape ca sa evaporat si a rezultat un caramel....de vin:D
Le-am servit cu piure de cartofi....mmm, faina cina......si bio pe deasupra!;)

crochete de pui copt

Un pranz sau o cina cum nu se poate mai delicios si usor.

Ingrediente pt 8 buc crochete : 2 fileuri subtiri de piept pui, 2 linguri iaurt, un praf sare, si o punga de biscuiti Salatini cu branza.
Se taie fileul de pui in fasii, se pune intr-un castron si se amesteca cu iaurtul si sarea. Se lasa la marinat cam o ora. Biscuitii se faramiteaza, si fasiile de pui se tavalesc prin ei.....apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se dau la cuptor cam 30 min.
Se servesc alaturi de o salata cu castraveciori acrii.


Pofta buna!:)

luni, 24 ianuarie 2011

supa crema de morcovi cu ghimbir si curry

Ingrediente pt 4-5 pers: - 4 morcovi mari si grosi, un cartof mare, 3 catei de usturoi, o lingurita de ghimbir tocat, o lingurita curry, 100 gr smantana, ulei.

Se pun 2-3 linguri de ulei intr-o oala, se adauga cateii de usturoi taiati marunt, ghimbirul si se calesc usor. Dupa ce sau rumenit putin, se adauga morcovii spalati si taiati in prealabil si se calesc usor. Se adauga lingurita de curry, apoi se toarna apa calda sau supa de legume....., se adauga si cartoful curatat si spalat si se lasa sa fiarba.
Cand au devenit moi, se dau prin blender pana se obtine o crema, se mai fierbe putin apoi se adauga smantana.
Se serveste cu crutoane de paine, si se decoreaza cu marar.


Pofta buna!:)

duminică, 23 ianuarie 2011

sirop de menta

Pentru ca am fost intrebata ce fel de sirop am folosit la chec-ul cu cioco, menta si scortisoara:)

mini-clatite cu branza philadelphia si gem de cirese

Ingrediente : 3 oua, vanilie, 50 gr faina, 2 linguri branza philadelphia, 2 linguri zahar, o lingurita ulei.
Ouale se separa, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, apoi punem branza, vanilia, faina. Albusurile le batem pana devin spuma apoi se incorporeaza usor in amestecul de galbenus. La sfarsit adaugam uleiul.

Intr-o tigaie incinsa, luam cu polonicul si formam cerculete mici de clatite. Se intorc cu grija pe o parte si alta sa se coaca.

Gemul de cirese(cam 3 linguri), l-am pus in tigaia incinsa dupa ce am terminat mini-clatitele, am turnat peste el o lingura de otet balsamic si 2 linguri de sirop de afine rosii. Se amesteca putin si se ia de pe foc, nu trebuie sa fiarba.
...pt cine papa tot:)))

vineri, 21 ianuarie 2011

produse Jamie Oliver

....in luna Decembrie 2010, auzeam un spot publicitar la TvPaprika, post pe care il urmaresc cu fff mare interes, se spunea despre un concurs.......Regula era sa participi cu o reteta culinara a lui Jamie, Nigella sau Gordon. Cum activitatea de catering zilnic imi ocupa mai tot timpul, am uitat puri si simplu.......pana cand in ziua de 31 dec.(ultima zi a concursului pana la ora zero), la ora 14 imi aduc aminte de concurs, stiam o reteta a Nigellei pe de rost, paste late cu sos de nuci. Cum aveam tot ce imi trebuie in casa, m-am pus si am facut-o, am montat-o pe farfurie si m-am inscris pe site la concurs. La cateva zile din anul 2011, am aflat ca am castigat o mentiune, care includeau cele 5 produse din foto ale lui Jamie. M-am bucurat enorm, si sigur data viitoare voi participa ca la carte:)

chec cu cioco, sirop de menta si scortisoara

Ingrediente:


4 oua, 200 g zahar, 250 g faina, 100 ml ulei, 100 ml lapte, 100 g ciocolata cu menta, un varf de lingurita de scortisoara, 1/2 pachet praf de copt, sirop de menta.

Mod de preparare:


Mixam ouale cu zaharul pana obtinem o spuma deschisa la culoare.Adaugam faina si praful de copt. . Turnam ciocolata topita pe bain marie si lasata putin la racit, uleiul si laptele,si mixam bine.

Tapetam o forma de chec cu unt  si turnam compozitia. Eu am mai pus deasupra cateva bucatele de piersica si para din compot, pe care le-am pudrat inainte cu putina faina.
O dam la cuptor, in prealabil incalzit......cam 30-40 min, in functie de cuptor. Se poate incerca cu un betisor, daca e uscat, e gata. Dupa ce sa racit, pudram cu zahar.
Enjoy!:)

joi, 20 ianuarie 2011

piure de mazare cu macrou prajit

Pt 2 pers: - am pus in apa clocotita 250 gr mazare congelata impreuna cu 2 catei de usturoi necuratati. Dupa ce sa fiert mazarea, am scurs-o de apa, si am pus-o in blender impreuna cu usturoiul, de data asta inlaturam coaja, o lingura de smantana, optional se poate adauga 20 gr unt, eu am pus 2 linguri de ulei de masline, si 3-4 linguri zeama de lamaie.
Separat am prajit macroul pe care l-am condimentat inainte cu sare si piper.
Pofta buna!:)

ficatei de pui in bacon

miercuri, 19 ianuarie 2011

crema de somon cu rosii

....on toast.....crema de somon am cumparat-o de la Aushan Timisoara....foarte buna, mi-a placut.....incercat si voi :)

cartofi copti, salata de rosii si chiftelute de pui pe grill

Cartofii se spala bine, se taie in doua, se stropesc cu ulei de masline , se condimenteaza si se dau la cuptor pana se rumenesc.
Rosiile se spala, si se taie in bucati mici sau dupa preferinte, se adauga sare, piper, ulei de masline.....marar tocat, otet balsamic.
Pentru chiftelutele de pui : 500 gr carne tocata de pui, condimente dupa preferinte, un ou, 2 fire ceapa verde. Se amesteca si se modeleaza, apoi se pun pe gratarul incins.
Pofta buna!:)

marți, 18 ianuarie 2011

Aripioare de pui in sos de portocale

...azi am facut aripioare la tava ....la pranz le-am mancat cu mazare, si daca tot au mai ramas, am zis sa incerc o alta varianta, cu portocale....zis si facut
Am stors 3 portocale, in zeama lor am adaugat o lingurita de miere, o lingurita de rozmarin....ulei nu am mai pus ca deja era in tava, am turnat amestecul peste aripioare......ele au fost condimentate inainte si cu tarhon....sare, piper dupa gust. Au stat asa cam jumatate de ora, pana am preparat un piure de cartofi, apoi le-am dat la cuptor sa se incalzeasca putin.
Foarte delicioaseeee, merita incercat:)
Pofta buna!

Tarta Tatin

...mi sa facut pofta de caramel....muuult caramel, asa ca am trecut la actiune cu o tarta renumita, la care am mai adaugat si eu cate ceva.....Am folosit la o tava de 20 diam., 5 mere curatate de coaja si taiate felii, 2 banane taiate in rondele, 50 gr nuca macinata, un praf scortisoara, 150 gr zahar ( eu am pus si zahar brun), 50 gr unt, aluat foi-etaj din care am decupat o parte rotunda de dimensiunea tavii.
Am topit zaharul in tava in care am copt totul, apoi cand a devenit usor maroniu am adaugat untul, dupa ce sa topit untul am pus nuca, si fructele taiate, le-am amestecat usor, am luat tava de pe foc si deasupra am pus o foaie de aluat congelat (foi-etaj). Inainte de a baga tava in cuptor,am crestat usor aluatul.
Cand sa rumenit aluatul, se scoate din cupor si se lasa putin la racit, apoi se rastoarna pe o farfurie, merele sa fie deasupra si aluatul sub.
Am decorat cu fulgi de migdale si am servit cu inghetata de vanilie.

o nebunieeee, "sora" mea Laura a mancat 2 portii o data:))
Enjoy!

duminică, 16 ianuarie 2011

Pangasius pane cu sos de maioneza si marar

Pangasius, ou, faina, pesmet......se condimenteaza pestele dupa gust, apoi se da prin ou, faina si pesmet, apoi in ulei incins la prajit.
Pentru sos se poate folosi sos tartar, sau maioneza, marar tocat si 2 lingurite de zeama de lamaie. Se mai poate servi alaturi de o salata verde, castraveti murati.
Pofta buna!


sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Rulouri cu nuca, scortisoara si zahar brun

....numele spune totul!:) Aluatul de foi etaj, taiat fasii si tavalit intr-o compozitie cu nuci macinate, scortisoara dupa gust si zahar brun.....rulate, puse in tava si la cuptor cu ele.....pana se rumenesc:)

Saratele cu cascaval si chimen

...o foaie de aluat din foi etaj, unsa cu galbenus de ou, taiata fasii de grosime dorita...si presarata cu cascaval si chimen.....date la cuptor pana se rumenesc usor.
Enjoy!

Frigarui de pui Satay cu cartofi prajiti

Pt aprox. 8 buc. de file piept de pui , pt marinata am folosit asa : - 2 linguri lapte de cocos(smantana de deasupra), 2 lingurite praf de curry si un praf de sare. Am "balacit" fileurile de pui in pasta obtinuta si am dat la figider pt o ora. Betisoarele de frigarui le-am bagat usor in carne....si am pus pe gratarul incins.Am servit impreuna cu cartofi prajiti :D
Poooftaaa buna!:)




oua la cuptor

....azi de dimineata m-am trezit cu o foame cumplita si o  pofta de oua....Cum am procedat: am pus cate un ou in forma de creme brulee, am turnat o picatura de ulei de masline, am presarat sare, si o lingurita de smantana. Am asezat formele intr-o tavita rotunda, in care am turnat apa fierbinte si am dat la cuptor. Separat am prajit paine neagra, sunculita.....iar dupa aprox 25 de minute am scos ouale de la cuptor, si am presarat deasupra parmezan si boia de ardei iute. Oul puteti sa il lasati si mai putin la cuptor daca va place mai moale.
Pofta buna!...ca eu am avut;)

vineri, 14 ianuarie 2011

prajitura cu biscuiti si crema caramel

Reteta am luat-o de la Edith, multumesc Edith:)
Ingrediente:


Crema:

200 g zahar
200 g unt (1 pachet)
1/2 litru de lapte
4 linguri de faina ( nu cu varf!)
500 biscuiti Petit si  aprox. 150 ml lapte pentru inmuiat biscuitii
Eu am pus in crema si stafide, iar deasupra am facut o crema din 2 budinci caramel, si am ornat cu frisca.

Zaharul se pune la topit, pana devine caramel.....se adauga untul, se amesteca in caramel pana se topeste, apoi se adauga 400 gr lapte si se lasa sa de in fiert. Separat, in 100 gr lapte rece, se pun cele 4 linguri de faina, se omogenizeaza si se toarna in compozitia de pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Optional, in crema se poate adauga si stafide, esenta de rom.

Biscuitii ii inmuiem in lapte, si asezam pe o tava intinsa......blat de biscuiti, crema, biscuiti, crema....la final sa fie crema.
Eu am pus peste crema de caramel, si o budinca de caramel.....am ornat cu moturi de frisca si stafide. Se da la rece si se taie a2a zi.....asta daca rezistati:))

E o prajitura care a avut succes pe masa de Craciun:)




Mai jos, am atasat o alta modalitate de ornare.....:)

Am taiat prajitura in patrate mici, si am topit ciocolata in care am adaugat frisca lichida si am ornat prajitura.

E minunata, delicoasa, pufoasa......nu mai am cuvinte!:)) va las pe voi sa descoperiti;)

Enjoy!:)



rulouri cu peste si legume

Pt cca 6 buc de rulori : 2 buc file pangasius sau orice peste doriti, 3-4 linguri porumb dulce, un fir ceapa verde, 4 linguri branza razuita, un ardei rosu, sare, piper, 2 linguri ulei de masline, fasole verde pastai, 3 fire de patrunjel, 100 gr pesmet, 1 ou, ulei pt prajit.




Mai intai se prepara clatitele : 150 gr faina, 2 oua, 1/2 lingura ulei, sare, 150 gr apa minerala.



Fileul de peste se taie bucati foarte mici si se prajeste in ulei de masline. Dupa ce sa prajit, se scoate cu o paleta si se pune intr-un castron. In uleiul ramas se caleste ceapa taiata marunt impreuna cu ardeiul taiat feliute mici. Se pune peste fileul de peste, se adauga branza, porumbul, patrunjelul taiat marunt, se condimenteaza dupa gust si se amesteca usor.

Pe o foaie de clatita, se asaza cate 2 pastai de fasole si 2 linguri din compozitia de peste, se ruleaza, se trece prin ou si pesmet si se prajeste pana devin usor aurii.



Se servesc langa o salata de varza, sau dupa preferinte.



Delicioase:)

miercuri, 12 ianuarie 2011

praji cu branza dulce, budinca de vanilie si piersici

Blat:


- 5 oua , 200 g unt , 200 g de zahar ,1 plic zahar vanilat , 180 g faina , 1 praf de copt. Se separa albusul de galbenus, albusul se bate bine cu zaharul,
Untul se topeste intr-o cratita fara a se fierbe
Dupa ce s-au batut albusurile, se adauga galbenusul, apoi usor untul topit amestecand continuu,
Se adauga faina, praful de copt si vanilia, se amesteca usor apoi se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pt 25 min, sau in functie de cuptorul fiecaruia
Cam asa arata dupa ce am scos din cuptor

Crema de branza  :
 - 350 gr branza dulce, 250 gr frisca, biscuiti petit, vanilie, un borcan de compot piersici, 2 lingurite de gelatina( o inmuiem cu putin sirop de piersici incalzit, apoi o turnam in frisca)
Frisca se bate apoi se adauga branza si vanilia,

piersicile taiate marunt,
crema obtinuta se pune pe blatul care intre timp l-am insiropat cu siropul din compot. Optional se poate face si o budinca de vanilie exact ca indicatiile de pe pachet si se pune peste branza, asta dupa ce sa racit usor.Deasupra se decoreaza cu biscuiti petit ( inspiratia am primit-o de la "Culorile din Farfurie", eu stiam reteta fara biscuiti.
Se da la frigider pana a doua zi, apoi se taie cat sunt biscuitii si se decoreaza cu glazura de ciocolata. Eu o fac intotdeauna dupa ochi, nu am masurat niciodata, dar.....am folosit 200 gr ciocolata si in jur de 100 gr frisca usor incalzita in care am topit ciocolata si am turnat deasupra biscuitilor.
Enjoy!:)