miercuri, 29 iunie 2011

Tort Tiramisu cu capsuni si mousse de ciocolata alba

Zilele trecute mi-a scris cineva ca ar dori reteta la acest tort. Dificil.....ca anul asta nu l-am preparat, si de obicei, pentru mine acasa, actionez dupa ochi. Sper sa nu dau gres cu reteta , desi este usor de preparat.

Ingrediente : 250 gr piscoturi (un pachet mic), cca 500 gr capsuni.

Pentru mousse de ciocolata : 125 ml frisca lichida, 250 gr ciocolata alba (de menaj sau primola, etc), 2 gr gelatina , 300 ml frisca batuta.

Se prepara mai intai mousse-ul de ciocolata. Cei 125 ml frisca lichida, o incalzim, si topim in ea ciocolata maruntita. Gelatina o inmuiem in apa, cat sa o acopere, apoi o punem in ciocolata calda si amestecam continuu sa se dizolve. Lasam ciocolata sa se raceasca, si batem bine 300 ml frisca., apoi turbam in ea ciocolata racita. ATENTIE! NU se pune ciocolata calda in frisca pentru ca se taie.
Batem totul bine si se da la frigider.

Capsunile se spala si se feliaza. O parte din ele le fierbem cu 3-4 linguri zahar sa obtinem un suc, in care sa inmuiem piscoturile.
Piscoturile se pot inmuia si in alt sirop (fructe de padure).
Piscoturile se inmoaie in sirop, se aseaza pe o tava de forma pe care o doriti, se pune un rand de piscoturi, crema, capsuni feliate, piscoturi, crema si capsuni.
Foaaarte gustos!

Chec cu ciocolata

Ingrediente : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 3 linguri de cacao, o lingurita praf de copt, un varf de lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie, 4 linguri de ulei, esenta de vanilie, coaja razuita de la o lamaie, cirese din dulceata pentru decor (optional).
Preparare : Ouale se separa, albusul se bate bine, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar.....batem continuu pana devine ca o bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, apoi turnam peste albusuri. In castronul unde am amestecat galbenusurile, turnam putin din compozitia de albus_galbenus, si amestecam cu cacao.
In compozitie albus-galbenus, adaugam praful de copt si bicarbonatul, amestecam bine, apoi treptat punem cate o lingura de faina, amestecand usor.

Intr-o tava de chec, unsa cu ulei si tapetata cu faina, turnam compozitia, apoi punem si compozitia de cacao, amestecand-o usor cu miscari circulare.
Se da la cuptor pana se rumeneste, si se poate incerca cu scobitoarea. Daca nu se ia nimic pe ea, e gata.

Se lasa putin sa se raceasca in forma, apoi se scoate usor. Dupa ce sa racit complet, se pudreaza cu zahar vanilat si optional se decoreaza cu cirese.
E bun si merge de minune cu o cana de lapte, la mic dejun sau cina:)

Enjoy!

marți, 28 iunie 2011

Aripioare cu curry si susan

Ingrediente pentru aripioare :

- 8 buc. aripi de pui, 100 gr iaurt gras, 1 lingurita praf de curry, sare, piper, 50 gr susan.

Aripile de pui se spala, si intr-un castron se amesteca cu iaurtul  si ingredientele. Se lasa la marinat pt o ora sau 2 (se pot lasa si peste noapte). Dupa ce le-am lasat la marinat, presaram deasupra susan si prajim in ulei incins .

Separat, am fiert cativa cartofi noi, intr-o alta oala am fiert o bucata de sfecla rosie. Am facut un piure de cartofi, sfecla rosie fiarta si racita, am dat-o prin razatoarea mica apoi am amestecat cu piureul de cartofi. Am condimenat dupa gust si am servit cu salata.

Pofta mare!:)

vineri, 24 iunie 2011

Mar pane cu inghetata

Sincer, mi sa parut un desert fenomenal!....am folosit un mar de marime medie pe care l-am taiat rondele, apoi cu ajutorul unui cutit am taiat cotorul (interiorul).

Separat, am batut un ou, am pus 2 lingurite de zahar vanilat, o lingurita de scortisoara, 3 linguri de frisca lichida. Am amestecat bine apoi am adaugat faina, ca pentru orice pane. Am trecut fiecare felie de mar prin pasta obtinuta, apoi am prajit in ulei incins pana sa rumenit.
Deasupra feliei de mar, am pus o cupa de inghetata cu fistic si ciocolata (puteti folosi orice fel de inghetata), si am turnat un sos caramel.
Buuuun rau de tot!

Enjoy!

miel in sos de iaurt

Acum 2 seri mi-am adus aminte de un pachet de carne de miel primit de la soacra mea, asa ca l-am scos de la congelator si......iata-l in farfurie.
Au fost vreo 8 bucati de coaste, pulpa.....micute....dar suficient pentru a manca 4 persoane.

Am presarat pe carne, 2 lingurite de rozmarin, 2 lingurite de maghiran, 3 catei de usturoi zdrobiti, sare, piper si o lingurita de chili, 3 linguri de ulei de susan, si jumatate de pahar de vin alb.
Am amestecat totul bine, am pus carnea intr-un vas de yena si am dat la cuptor. Dupa jumate de ora, intoarceti carnea, o mai lasati jumatate de ora.....apoi puneti capacul de yena deasupra pentru inca jumatate de ora.

Daca o doriti mai rumena, dupa jumatatea de ora cu capacul de yena....o mai lasati fara inca 15 min sau in functie de cuptor.

Sosul de iaurt e simplu , am folosit o cutie mica de iaurt cremoso de la danone, in care am pus piper si sare dupa gust.

Separat, am curatat si feliat rondele cativa cartofi noi. I-am asezat intr-o alta tava de yena, am presarat sare si praf de chilli, ulei de susan, putina apa si i-am dat la cuptor dupa ce am scos carnea de miel.

La final se presara patrunjel tocat si se aseaza pe farfurie dupa imaginatie.

Pofta buna!

joi, 23 iunie 2011

sandwich

Simplu si usor.....am luat 2 felii de paine, am asezat 2 felii de rosii, branza de capra, sunca (de care aveti), masline feliate.....le-am balacit in ou batut si am prajit in ulei incins.


Sa aveti o zi frumoasa!:)

miercuri, 22 iunie 2011

Inghetata tigrata

Sa o denumesc asa, ideea mi-a venit instant......nu este decat inghetata cu vanilie si ciocolata de la Joe, peste care am turnat un toping de zmeura.
Brrr....m-am racorit acum!:))

Branza si creveti pane

Mai simplu de atat nu se poate......branza de capra, taiata cubulete.....separat, dintr-un ou, 2 linguri de paste de curry rosu si faina..se face un aluat ca pentru orice pane......branza se tavaleste prin compozitia obtinuta si si se prajeste in uleiul incins pana se rumeneste.

Crevetii i-am cumparat de la Real Timisoara, inghetati, facuti gata pt pane.
Se servesc cu o salata verde, rosii, castraveti.



Sa aveti pofta!:)

duminică, 19 iunie 2011

ganache si iaurt

Ganache de ciocolata si crema de iaurt, se inteleg perfect.....mai ales cu zmeura, cirese si caramel. Buna varianta de aplicat intr-un tort:).

sâmbătă, 18 iunie 2011

Zmeura

Azi la piata, o batranica vindea la borcanele de 250 gr, cu 5 lei......am luat si eu unul, mai ales ca e prima data cand le vad pe anul asta......bune bune.......si cine stie, poate va iesi ceva delicios din ele.

Sa aveti un weekend savuros!:)

Pui pe gratar si salata cu ciuperci la tigaie

....papa simplu si bun intr-o zi de sambata......doar pulpe de pui, condimentate cu sare, piper si praf de curry, puse pe gratarul de aragaz (buna ustensila) pana se rumenesc.

Separat am folosit 4 bucati mari de ciuperci, curatate, spalate si taiate felii.....puse in tigaie cu o lingura ulei, sare si un praf de curry (iar curry.....ce sa fac, imi place:D), si lasate sa se rumeneasca, mestecand din cand in cand in ele.

Am mai folosit si salata verde, o rosie, castravete taiat marunt si cateva fasii de morcov......asezonate cu sare si stropite cu ulei de susan. Separat, am facut un sos, din 2 linguri de mustar si 2 linguri de miere....amestecate bine bine. Simplu, rapid si delicios.
Cam atat!

Sa aveti pofta!

joi, 16 iunie 2011

Tort ganache de ciocolata cu visine

De ceva vreme gandesc la tortul asta, si cred ca am sa-l mai repet, ca e tare bun......dar cu alte fructe.

Pentru blat am folosit : 5 oua, 5 linguri de zahar, 6 linguri de faina, jumatate de lingurita praf de copt, 4 linguri apa,3 linguri ulei, 2 linguri cacao, esenta de vanilie.

Crema ganache : 150 gr frisca lichida, 150 gr ciocolata cu lapte

Visine din compot si jumatate de plic Gelee, si 150 gr frisca batuta.


Preparare : Ouale se separa, albusurile se bat spuma, apoi se adauga cate o lingura de zahar. Cat timp batem albusul, adaugam treptat si cate o lingura de apa. Dupa ce am batut bine albusul, adaugam galbenusul amestecat cu uleiul si cacao. Incorporam bine, apoi treptat punem cate o lingura de faina, praful de copt si esenta.
Pentru copt, am folosit o forma cu peretii detasabili de 18 cm, unsa bine cu unt si tapetata pe fund cu hartie de copt. Turnam compozitia in ea, si dam la cuptor, incins in prealabil.

Crema ganache se prepara incalzind frisca lichida si topind ciocolata in ea. Dam apoi la congelator pentru 30 min sa sa intareasca putin.

Blatul copt si racit, se taie in doua, se insiropeaza bine cu sucul din compot, apoi pe primul blat se pune crema, visine din compot si mai lasam 2-3 linguri sa punem si deasupra. Punem al 2lea blat, insiropam, crema ramasa si dam la frigider pana a2a zi.

Cu cele 150 gr frisca, decoram tortul. Cu ajutorul posului, formam moturi deasupra, iar din visinile ramase si zeama, impreuna cu Gelee, fierbem....lasam putin sa se raceasca si cu ajutorul lingurii turnam deasupra tortului. Dam la frigider pentru 2-3 ore........si servim:)
...si o felie pentru voi:)
Este delicios!:)

sâmbătă, 11 iunie 2011

Bilute colorate din salam de biscuiti

Ingrediente : 250 gr biscuiti simpli, 150 ml lapte, 6 linguri zahar, 1/2 pachet unt, esenta de rom, 3 linguri cacao(numai daca doriti), fructe (cirese, visine, capsuni, kiwi) taiate marunt, o mana de stafide, 150 gr nuca macinata sau fulgi de cocos, sau bezele sfaramate (in cazul meu, bezele si nuca de cocos colorat)

Preparare : Am sfaramat biscuitii intr-un castron, laptele l-am incalzit si am topit zaharul si untul in el, am adaugat cacao si esenta...apoi am turnat amestecul peste biscuitii sfaramati, am adaugat stafide........si am amestecat bine pana la omogenizare. Am lasat amestecul sa se raceasca, apoi cu mainile umede am format bilute, in mijlocul lor am pus cate o bucatica de fruct (kiwi, capsune, cirese, ananas).....le-am tavalit in cocos colorat si bezele sfaramate.
Dupa preferinta, bilutele se pot da si prin nuca sfaramata, sau migdale...alune.....ce aveti prin casa.

Sunt atragatoare si delicioase....merg de minune la un party pentru copii!

Enjoy!:)

Cirese coapte

Simplu, simplu, simplu.......nu iti trebuie decat 2 maini de cirese fara samburi, le pui in boluri mici, daca vrei pui si cate o lingura de miere sau zahar......un praf de scortisoara.....si dai la cuptor pana isi lasa un suc si ele devin moi......arunci peste ele si cate 1-2 linguri de cereale.....iaurt de fructe......si e gata:)
Nimic complicat.........decat o superba dimineata relaxanta!

Enjoy!:)

vineri, 10 iunie 2011

Macrou prajit cu malai

Tin minte din copilaria mea, daca ma intreba tata cum vreau pestele......spuneam "prajit cu malai". Tare imi placea sa-l maninc asa......crusta crocanta si interior dulce si fraged. Tot asa am procedat si eu aseara......

Am folosit 2 buc de macrou, curatati de cele interioare, spalati si taiati file......am condimentat cu praf de usturoi, rozmarin, chilli, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper.......am tavalit fileurile prin malai, si am prajit in ulei incins.

Cam atat!:) Se pot servi cu cartofi natur, stropiti cu zeama de lamaie si marar, sau cartofi prajiti.......cu salata....
Eu sunt in stare sa-l maninc fara nimic altceva......asa de mult imi place! Pofta mare si voua!

Pui cu ananas si taitei de orez

Mult imi place sa ma joc cu condimente asiatice......In reteta asta, am folosit jumatate piept de pui ( e de ajuns pt 2 persoane la cina), taiat fasii........pus la prajit in 3-4 linguri de ulei, peste el am aruncat 2 cm de radacina de ghimbir tocat marunt, 2 catei de usturoi tocati si ei......un morcov mic, taiat fasii subtiri, jumatate de radacina de pastarnac, facuta si ea fasii......1 fir de ceapa verde, cateva feliute de dovlecel taiate pe jumatate, un pumn de mazare.....aruncate toate in cratita la calit.
Separat, am pus cam 150 de gr de taitei de orez la inmuiat in apa fierbinte. Dupa ce s-au calit usor legumele, am pus 2 linguri de sos de peste(cumparat din Mega Image, CT), 2 linguri de sos de soia dulce, 4 linguri de zeama de compot ananas, cateva felii de ananas taiate marunt,  am potrivit gustul cu sare si piper...(atentie cu sarea, sosul de peste e sarat, si trebuie sa fie echilibrat gustul). Lasam vreo 2 clocote, dam deoparte.

Se scurg taiteii de apa, se aseaza pe farfurie, si alaturi punem puiul cu legumele si ananasul.

O mancare gustoasa si usoara, din care eu as manca zilnic!

Pofta buna!:)

joi, 9 iunie 2011

Salata de vara cu telemea si ou

E vara, si ce poate fi mai simplu decat o salata.......cateva frunze de salata verde, rupte...taiate.....dupa preferinte, castravete taiat , rosii, ridichi, ou fiert si taiat, sunca prajita.......telemea de oaie taiata cubulete....stropita cu ulei de susan (masline sau ulei de floarea soarelui), sare......otet balsamic, dupa preferinte.

Simplu, usor si rapid.....Sa aveti pofta!

mancare de pipote si inimi

Ingrediente : 400 gr pipote si inimi,1 cutie de ciuperci,  2 fire de ceapa verde, 1 cutie rosii in bulion sau 3-4 rosii proaspete decojite si maruntite, 1 fir de usturoi verde, 1 morcov mic razuit, 1 ardei rosu taiat julien, ulei pentru prajit, marar, jumatate pahar de vin alb, sare, piper dupa gust.....si daca aveti pasta de curry prin casa, puneti o lingura.....eu ador curry:)

Preparare : Spalati bine carnea, apoi o puneti in oala cu putin ulei si vinul la fiert, si prajit. Dupa ce se rumenesc, scoatem pipotele din cratita si adaugati ciupercile spalate si scurse de apa, le lasam sa se rumeneasca usor si adaugam ceapa, morcovul, ardeiul si lasam sa se caleasca. Punem carnea inapoi in cratita, si adaugam si rosiile maruntite, turnam putina apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba. Dupa cateva clocote, condimentam dupa gust. Cand a scazut apa din mancare si compozitia sa ingrosat, e gata. La final eu am adaugat firul de usturoi tocat marunt. Am lasat totul sa se odihneasca sub capac.
Am servit cu piure de cartofi si am decorat cu marar tocat.

Pofta buna!

marți, 7 iunie 2011

Activ(ia) fruit

Mic dejun rapid si sanatos......ananas taiat bucatele mici, iaurt activia....fulgi de cereale cu miere si  migdale, capsuni presarate cu putin zahar, lasate peste noapte sa-si lase suc.......si cam atat:)

Enjoy!:)

luni, 6 iunie 2011

Ce-am gatit in weekend

....pentru ca e sezonul lor.....pentru ca e cald sa mai gatesti in casa......pentru weekendul trecut am ales varianta gratar.....cu porc si pui, s-au inteles bine intre ele:P.....
....am servit cu o salata mareeee de rosii, castraveti, ridichi si salata verde.......si, cartofi copti.....poze, la gratarul urmator...de data asta ne-a fost prea tare foame si nu am mai fotografiat cartofii si salata:P

Sa aveti weekend-uri in genul asta, toata vara!:)

Tocanita de mazare cu pui

Simpla si usoara tocanita asta.....mai ales cand intri in criza de timp:P.....Pentru 2 persoane am folosit:

- jumatate piept de pui taiat fasii, 250 gr mazare, 1 morcov, 1 ceapa uscata(puteti pune si ceapa verde), un fir de usturoi verde, pasta de tomate( 2-3 linguri), marar, sare si piper.

Pieptul de pui l-am spalat, taiat fasii, si l-am pus la prajit in ulei incins. Dupa ce sa rumenit usor, am adaugat ceapa taiata marunt si morcovul, am lasat sa se caleasca, apoi am pus mazarea (am folosit congelata, se poate folosi si la cutie, borcan sau proaspata), am adaugat apa cat sa acopere mazarea si am lasat sa fiarba. Spre finalul fierberii, am adaugat pasta de tomate, am condimentat cu sare si piper, am mai lasat cateva clocote si am oprit focul.
La final, am pus firul de usturoi taiat marunt( nu l-am fiert, ca sa-i dea o nota crocanta si mai aromata), si mararul tocat.

Am servit alaturi de o salata asortata!

Pofta buna!

sâmbătă, 4 iunie 2011

Chifle din faina neagra

Sursa Laura A.

Ingrediente : 300 ml apa calduta, 500 gr faina (eu am folosit faina neagra de grau), 7 gr drojdie deshidratata (dintr-un pachetel de 25 gr, am pus jumatate), 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 1 lingura ulei de masline ( eu am pus 1 lingura de ulei floarea soarelui si o lingura de ulei de susan)/

Am obtinut 2 baghetute mici, si 3 chifle.

Preparare: Drojdia proaspata o inmuiem in putina apa calduta, impreuna cu lingurita de zahar si sare, apoi o turnam in faina pusa intr-un castron , o amestecam si adaugam si celelalte ingrediente. Framantam bine si lasam la crescut timp de o ora,vasul il acoperim cu un servet si lasam la cald si fara curenti de aer.

Dupa o ora, aluatul obtinut, il punem pe masa de lucru tapetata cu faina....si formam baghetute sau chifle. Baghetutele se fac aplatizand fiecare bucatica de aluat astfel incat sa se obtina o foaie dreptunghiulara groasa de cca 2 cm. Se pliaza aluatul in doua, pe lungime si se sigileaza ambele parti. Il aplatizam, pliem si sigilam de 3 ori pana obtinem forma finala a baghetei. Fiecare capat se ruleaza in sens invers celuilat.

Formele obtinute, se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt, si se mai lasa la dospit inca 40 min.

Preincalzim cuptorul, iar dupa cele 40 min, am pus tava in cuptor.....si le-am lasat pana s-au rumenit, in jur de 30-40 min, in functie de cuptorul fiecaruia.

Am obtinut o paine cu coaja crocanta si interior pufos.
De dimineata am servit feliute de baghetute cu dulceata de rubarba(home made)


....totul sanatos si gustos......merita incercat:)

Sa aveti pofta!:)