joi, 29 septembrie 2011

Tort Tiramisu

Un tort facut cu drag pentru o domnisoara Luminita, care astazi si-a serbat ziua de nastere. Reteta o cautati aici http://dyacuisine.blogspot.com/2011/05/tort-tiramisu.html , trandafirii sunt home made, din pasta de zahar.
La multi ani, Luminita!:)

marți, 27 septembrie 2011

Tarta cu mere

Ingrediente aluat :  - jumatate pachet de unt

                                - 200  gr faina
                                - 30 ml apa
                                - 1 lingurita zeama de lamaie
                                - 2 linguri zahar
                                - 1 lingurita praf de copt
                                - vanilie, un praf sare, un ou pentru uns.
Ingrediente umplutura:
                               - 1,5 kg mere spalate, curatate de coaja si cotor, taiate bucati mici
                               - zahar dupa gust
                               - scortisoara
                               - lamaie confiata (optional)
                               - o mana de stafide
                               - 2, 3 linguri de migdale macinate(optional)
                               - vanilie


Merele le curatam de coaja si de cotor, le taiem bucati mici si le calim cu o lingura de unt si zahar pana scade zeama. La final adaugam stafidele, migdalele macinate si lamaia confiata. Dupa ce oprim focul punem si scortisoara.


Aluatul : taiem untul in bucatele mici, si mixam cu faina, praful de copt, sarea si zaharul. Adaugam zeama de lamaie si vanilie, pana se omogenizeaza bine.
Asezam aluatul intr-o forma(cu pereti detasabili sau forme mici de briose), punem umplutura si formam grilaj. Ungem cu ou , presaram cu zahar si dam la cuptor vreo 40 de min.
...si pentru ca mi-a mai ramas putin aluat, am pus intr-o forma mica de savarine, iar umplutura este cu o para si o gutuie razuita.

Deja miroase a toamna!

Enjoy!

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Mini tarte cu fructe

Aseara m-am jucat putin, cu un aluat de foietaj pe care il aveam in congelator de ceva vreme.

Deci......am uns formele de briose cu unt, din aluatul de foietaj am decupat cercuri si le-am asezat in forme. Separat, am spalat si curatat mere, prune, piersica(pe care le-am taiat cubulete).....am pus 2 linguri de afine din compot si o lingura de stafide, am adaugat 2 linguri de zahar pudra, un praf de scortisoara.....and, la final, am stropit cu crema de lichior tiramisu.
Amestecul rezultat, l-am asezat cu ajutorul lingurii in formele de briose, peste aluat si am dat la cuptor pana sa rumenit aluatul.
Am decorat cu budinca de vanilie si frisca colorata putin cu zeama din compotul de afine.

Enjoy!

Tarta de ciocolata

O reteta dupa renumitul bucatar, Gordon Ramsay......si dupa cum spune si el, acest tort de ciocolata are o consistenta bogata, care se topeste in gura.

Ingrediente:

- unt moale pentru uns
- 350 gr ciocolata amaruie
- 6 linguri de amaretto di Saronno (eu am pus crema de lichior de tiramisu)
- 4 oua mari (galbenusurile separate de albusuri)
- 50 gr biscuiti amaretti (pisati marunt)
- 200 gr zahar tos
- cacao pentru presarat deasupra
- frisca sau mascarpone pentru ornat ( eu am pus frisca si inghetata de vanilie)
Preincalziti cuptorul la 180 grade. Ungeti o forma rotunda de 26 cm, cu fund detasabil, si tapetati cu hartie pergament (pt copt).

Rupeti ciocolata in bucati mici, puneti-o intr-un bol termorezistent si asezati bolul deasupra unei oale cu apa fierbinte la foc mic. Cand incepe sa se topeasca, adaugati lichiorul. Cand ciocolata sa topit complet si a devenit cremoasa, luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca.

Bateti galbenusurile intr-un bol, pana se omogenizeaza. Amestecati biscuitii amaretti in galbenusuri si turnati in ciocolata si amestecati bine.

Intr-un alt bol, bateti albusurile spuma, si adaugati din zahar, cate o lingura, pana spuma devine asemeni unei bezele. Albusul batut in adaugam treptat in ciocolata si amestecam usor.

In forma pregatita, asezam amestecul si netezim cu o lingura. Dati la cuptor timp de 30-40 min, pana cand tortul a crescut si a capatat o crusta. Suprafata poate avea fisuri, insa partea de dinauntru trebuie sa fie omogena si moale.
Tarta o lasati sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa, cel putin o ora.

Desprindeti usor peretii formei si tot atat de usor o asezam pe un platou. Pudrati cu cacao si serviti dupa preferinta.

Enjoy!

miercuri, 14 septembrie 2011

Pui parfumat cu lamaie si scaldat in lapte

Ingrediente pentru 2 persoane:

- 300 - 400 gr piept de pui taiat cubulete
- unt (un cubulet)
- 1 lamaie
- 250 gr lapte (o cana)
- 1 lingura faina
- nucsoara
- o lingurita menta uscata
- o lingura de ulei de masline
- sare si piper


Puiul taiat cubulete, il rumenim intr-o cratita in care am topit mai intai untul. Sarati si piperati carnea, apoi aromatizati-o cu un varf de cutit de praf de nucsoara. Sucul de la lamaie, il amestecam cu faina si laptele, apoi turnam in cratita compozitia obtinuta.
Amestecam in continuu si lasam sa fiarba la foc mic pana compozitia se ingroasa. Inainte de a stinge focul, presaram deasupra putina coaja de lamaie si menta proaspata ( eu am pus uscata).

Am servit alaturi de cartofi copti si salata de mere cu morcovi. Am folosit 2 mere si un morcov. Merele si morcovul le-am razuit si le-am stropit cu zeama de lamaie
...restul e istorie.....am mancat pana la ultima bucatica;)

Pofta mare!

luni, 12 septembrie 2011

Tarta cu prune

....cu prune din copacul vecinului:).....pe care le-am primit, sau la ce v-ati gandit?!:)).....si dupa serii lungi de infulecat in starea lor naturala.....cateva dadeau semne de oboseala, si le-am executat in alt mod, la foc automat.....Da, chiar asa......in 5 minute le-am pus in tava.....si alte cateva minutele la copt.

Pentru tava de mai jos, sa zic ca am folosit 300-400 gr prune spalate, curatate de samburi, taiate felii, tava am tapetat-o bine cu unt moale, am presarat zahar brun, apoi le-am asezat pe dansele....prunele feliate
Aluatul de deasupra ......jumatate de pachet de unt moale, amestecat cu 125 gr zahar, 2 oua batute, 125 gr faina si un praf de copt. Compozitia rezultata o punem peste prune si dam la cuptor.....pana se rumeneste deasupra.
O minune de desert......servit cu inghetata de vanilie;)

Enjoy!

....la gramada....

..din seria torturilor facute pe vara si nepostate....din lipsa de.....timp, spatiu......na, hai ca zic....ca-s uituca:P. Am sa incep cu torturile facute la Nigee (ruga satului) la Lescovita.
                                               Tort cu ganache de ciocolata alba si mure
                                                              ....si sectiunea...

Tort cu crema de pepene galben si fructe de padure
fotografii facute la masa festiva:D

                                                       Tort cu crema de iaurt si ganache de ciocolata

                                                                Tort cu mousse fructe de padure
                                                                si sectiunea

                                          si.....unul facut sambata seara (10 sept) cu viteza luminii....

                                          Tort pentru Cody, cu muuulta ciocolata, numai ciocolata


                                                                      
                                                                   
                                                                             
                                                                     

sâmbătă, 10 septembrie 2011

mere....cultura proprie

....m-am trezit in casa cu un ligheaaaaan mareee cu mere....din gradina proprie:), si nu m-am putut abtine sa fotografiez cateva......ce urmeaza?!....sucuri.....si mai spuneti voi, ce?:P


Scones cu stafide

reteta preluata de la Chez Mazilique...

Ingrediente :

- 275 gr faina
- 3 lingurite praf de copt(eu am pus 2)
- 65 gr unt moale
- 50 gr stafide (eu am pus vreo 70 gr).....pt ca imi plac mult stafidele:)
- 40 gr zahar
- 1 ou
- 150 ml smantana dulce ( am pus frisca lichida)
- scortisoara, un praf...am pus eu

Preparare :

Am mixat faina cu untul moale, praful de copt si scortisoara. Am adaugat oul, in frisca am dizolvat zaharul si am adaugat compozitia in faina, iar la final am pus stafidele. Se formeaza un aluat moale, iar pe masa de lucru pudrata cu faina, se intinde cu ajutorul sucitorului, o foaie groasa, cam 2-3 cm, si cu ajutorul unui pahar, se decupeaza forme rotunde.
Le asezam intr-o tava cu hartie de copt, si le dam la cuptor pt cca 15 min(spune Mazi), dupa cuptorul meu......cam 30 min:).
Le scoatem cand sunt umflate si rumene.

Le servim calde, cu dulceata sau finetti.....cu ceai sau lapte:)

Enjoy!:)

luni, 5 septembrie 2011

muffins ciocolatosi

Ingrediente:

- 280 gr faina

- 125 gr unt
- 100 gr ciocolata cu lapte(am pus ciocolata alba)
- 2 linguri de cacao
- 1 plic de praf de copt
- 100 gr zahar
- 1 ou
- 250 ml iaurt
- 100 gr ciocolata alba sau cu lapte pentru glazura

Preparare :

Faina se amesteca cu praful de copt, cacao si ciocolata facuta bucati mici mici  intr-un castron. Separat, in alt castron, se bate oul, se pune untul topit, zaharul, se amesteca bine pana se topeste zaharul apoi se adauga si iaurtul. Se amesteca, iar compozitia se toarna peste faina. Se amesteca bine pana se omogenizeaza si cu ajutorul lingurii, punem in formele de copt.
Daca nu aveti hartie pt muffins, ungeti bine formele cu unt. Se dau la cuptor pana trec testul scobitorii.

Le lasam sa se raceasca, apoi topim ciocolata alba si punem usor deasupra fiecaruia. Eu le-am decorat cu flori din zahar.

Sunt ffff gustoase...merita incercate:)

joi, 1 septembrie 2011

Prajitura rasturnata cu mere si alte fructe


Prajitura asta a fost sortita esecului.....gust a avut saraca, si inca fff bun....ciocolata aromata cu scortisoara...fructe inabusite.....buna rau. Greseala de "tipar", nu am pus destule mere razuite si am folosit doar 4 oua pt blat:D. Deci......ingredientele necesare, dar nu pt esec......pentru o reusita;):

- 400 gr biscuiti petit sfaramati
- 250 gr unt topit
- scortisoara
- vanilie (esenta , eu am folosit cristale)
- 1 kg de mere razuite si zemoase
- alte fructe (optional)- eu am pus si 2 nectarine feliate, si cateva prune feliate si ele.

Pentru blat :

- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 3 linguri apa
- 3 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- esenta rom
- o lingurita praf de copt

Preparare :

Blatul - separam ouale, albusul il batem bine adaugand cate o lingura de zahar, apoi cate o lingura de apa. Galbenusul il amestecam bine cu uleiul, si punem peste albusul batut. Adaugam usor cacao, esenta, praful de copt, apoi faina treptat, amestecand usor.

Separat, topim untul, si il turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, peste unt punem biscuitii sfaramati, niveland compozitia. Asezam merele razuite(nu va faceti problema de zeama, aici e secretul, biscuitii vor absorbi toata zeama), punem si celelalte fructe (optional), pudram cu scortisoara sau vanilie, turnam blatul preparat peste si dam la cuptor pana se rumeneste.

Lasam sa se raceasca bine, apoi rasturnam tava....pe o alta tava de servit....deci, cu blatul de biscuiti la vedere:)

Pudram cu zahar.....eu am pus si toping de caramel:).....delicioasa....nu o sa va para rau, chiar daca eu am mancat-o cu furculita:))

Enjoy!:)