luni, 30 ianuarie 2012

Pui Tandoori cu praz si portocale

Frig si ger groaznic, asa ca ....dam drumu' la cuptor d-le, da' sa nu mearga aiurea!Poate suna un pic ciudat...tandoori, praz si portocale, da' asa-s eu uneori, combin ce imi trazneste in minte:)).

Ingrediente :
8 buc pulpe de pui, 1 lingura praf tandoori masala, ulei de masline, sare, 2 portocale, 10 cm de praz feliat rondele.
Tandoori, arata cam asa...., punguta o am din Viena, cumparata de o prietena care a fost pe acolo acum vreo 2 saptamani, si la indicatiile mele de a ajunge in piata cu minuni asiatice....m-am ales cu tot felul de prafuri culinare:).

Pulpele de pui le-am spalat, crestat, puse in tava de yena, stropite cu ulei de masline si pudrate cu tandoori si sare, acoperite cu rondele de praz, insotite de zeama de la o portocala, iar cealalata feliata si asezata printre pulpele de pui.
Hmm...cam atat, date la cuptor pentru max 50 min, pana se rumenesc (le mai invartim din cand in cand in tava la interval de 15 min)
Am servit cu garnitura de piure de cartofi. Gata-i cina!:)

Poftiti la masaaaa!

Muffins Pina Colada


Atat va pot spune despre ele: dispar instant de pe platou:)))

Ingrediente :

1 ou,115 gr unt topit, 200 gr zahar, 5 linguri de ananas bucati din compot, 2 linguri cocos, 250 gr faina, 2 linguri de crema de lichior Baileys (optional), 1 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat.

Preparare : Oul se bate intr-un castron, se adauga zaharul si untul topit, se amesteca bine pana la topirea zaharului (daca untul e cald, zaharul se va topi mai repede), apoi bucatile de ananas urmate de praful de copt, bicarbonat, nuca de cocos, lichiorul si la final incorporam faina.
Compozitia obtinuta o punem in formele de muffins (cu hartiile de copt in ea), si dam la cuptor (incins in prealabil) timp de 25 minute (sau in functie de cuptor), pana se rumenesc usor.

Le-am decorat cu glazura ramasa de la muffins cu portocale si ananas : 2 albusuri, 300 gr zahar pudra, esenta de vanilie, la care am adaugat si 2 linguri de nuca de cocos. Deasupra am pus puntul pe "I"...bomboane raffaello;)

Delicioase, garantat!;)

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Tort cu crema de iaurt si fructe de padure


Cand musafirii iti bat la usa si imaginatia iti ia razna, nu-ti ramane decat sa faci ceva rapid si la rece.....da, pentru ca are blat de biscuiti ....si sa nu uit, si ceva cafea, asta pentru dezamorteala:P. Ca sa nu o lungesc, sa va spun ce si cum am folosit:)

Ingrediente pentru blatul de biscuiti:

- 200 gr biscuiti cu cacao
- 125 gr unt (la temperatura camerei)
- 4 linguri de zahar pudra
- 2 linguri cafea
- 1 lingura crema de lichior Baileys (optional)

Ingrediente pentru crema de iaurt :

- 400 gr iaurt fructe de padure
- 200 gr frisca lichida
- 10 gr gelatina (1 plic)

Preparare blat :
Toate ingredientele le-am pus in robot si le-am mixat. Daca nu aveti robot, sfaramati biscuitii si amestecati cu untul, zaharul, cafeaua si lichiorul, pana se omogenizeaza bine. Compozitia obtinuta, am pus-o pe tava, in mijlocul unui inel detasabil (18 cm)  acoperit cu folie de aluminiu. Se intinde compozitia uniform si se da la rece.

Preparare crema :
Frisca am mixat-o, apoi am mixat impreuna cu iaurtul. 
Pregatim pliculetul de gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj ( il lasam la inmuiat zece minute in 100 ml apa, apoi il incalzim la bain-marie sau la microunde). Adaugam gelatina dizolvata peste crema formata din frisca si iaurt, le amestecam bine pana cand se omogenizeaza si apoi turnam  crema de iaurt peste blatul de biscuiti intarit.
Deasupra tortului am pus cipsuri de ciocolata si 250 gr fructe de padure(congelate) puse pe foc cu o lingura de zahar. Cand a dat in fiert si sa lasat zeama, am pus 1 plic de tort gelee, am lasat sa mai fiarba 1 min si am lasat sa se raceasca usor, mestecand incontinuu, apoi am turnat in mijlocul cipsurilor de ciocolata.
Cipsurile sunt cumparate, in Timisoara le gasiti in Euro, la cei care au marfa de la nemti.

In compania tortului, au fost si niste muffins Pina Colada, dar ele sunt in alta poveste:)

Enjoy!

vineri, 27 ianuarie 2012

Muffins cu portocale, ananas si glazura vanilata

....pot sa le numesc o delicatesa?!mi-au placut extrem de mult. Totul a pornit de la dorintele unei domnisoare, asa ca le-am executat.

Ingrediente :

1 ou, o portocala de marime medie, curatata de coaja si maruntita, 5 linguri de bucati mici de ananas din compot, 115 gr unt topit, 1 lingurita esenta de portocale, 1 lingurita praf de copt, 1 varf de lingurita bicarbonat, 200 gr zahar, 250 gr faina.

Glazura :

2 albusuri, 300 gr zahar pudra, esenta de vanilie.

Oul se bate bine intr-un castron, se adauga portocala maruntita si ananasul, apoi untul topit, praful de copt si bicarbonatul, zaharul.....dupa care se amesteca bine pana la topirea zaharului, esenta si la final faina. Se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se pune cu ajutorul lingurii in formele de copt.
Se da la cuptor, incins in prealabil, timp de 25 min sau in functie de cuptorul fiecaruia. Se face testul cu betisorul. Muffins-urile, trebuie sa fie usor rumenite.

Glazura : Albusul se mixeaza pana devine spuma, apoi treptat se adauga zaharul, si vanilia. Dupa mixare, se da la frigider timp de 30 min, apoi se decoreaza muffins-urile (racite).


Pregatite de decolare:)
Enjoy!

marți, 24 ianuarie 2012

Tarta Tatin cu mere si ananas

Afara ploua, ploua si nu se mai opreste. Iar eu stau tintuita in casa, cand si cand cu nasul lipit de geam, in speranta ca ploaia se va opri si eu pot iesi sa iau o gura de aer. Dar vremea imi face in ciuda, asa ca am zis sa ma razbun.....si fac tarta, na....cu ce am prin casa:)

Va povesteam la micul dejun de acum doua zile ca imi cumpar waffers, ca nu am masinarie, si daca tot am deschis pachetul, trebuie terminat......Aaaa, si aseara ghici cine imi face pofta cu tarta, a mea draga, Antonia, de la Dulcegarii Culinare.......ti-am zis c-o fac?, iat-o:))

Deci, sa trecem la treaba. Am folosit :

8 piscoturi de waffers, ca atatea au ramas in pachet, 2 mere curatate de coaja, miez si feliate, felii de ananas din compot, cam 4 linguri de sirop cu capsuni, 3 linguri zahar, scortisoara cat credeti de cuviinta.
(capsunile sunt optionale)

Asezarea in tava :

Am pus feliile de mar, in mijloc cele de ananas, am varsat deasupra siropul de capsuni si capsunile, am mai presarat cu zahar si scortiosoara, apoi am pus deasupra feliile de waffers. Arata cam asa:

Am acoperit complet cu toate 8 felii, apoi am mai pus cateva linguri de zeama din compotul de ananas peste waffers. Am dat la cuptor, pana feliile de waffers s-au rumenit usor, si zeama din tava a scazut. Lasati sa se raceasca complet, apoi rasturnati peste o farfurie mare.

Divina, servita in compania unei cupe de inghetata de fistic!!!




Parca am uitat de ploaie:)))


Enjoy!

luni, 23 ianuarie 2012

Mazare Tikka Masala

Aceleasi ingrediente ca la Pui Tikka Masala cu un plus de .....mazare, lamaie si lapte de cocos



Ingrediente :
- 4 pulpe de pui, 2 cepe potrivite, 2 cm radacina de ghimbir razuit, 1/2 lingurita de pasta de ardei iute ( nu prea mult ca luati foc), 2-3 catei de usturoi, 1 lingura pasta de rosii, 1 conserva de rosii tocate, 1 lingura de alune sarate, 1 lingura garam masala (se gaseste la Real, la raionul cu condimente, in borcanele mici), 1 varf de lingurita praf de chili, o lingura de zahar, coriandru tocat si 2 linguri de lapte de cocos, zeama de la o jumatate de lamaie si 400 gr mazare (am folosit congelata, dar puteti folosi si pe cea din borcan), sare dupa gust.

Preparare :
Ceapa, ghimbirul, pasta de ardei iute si usturoiul se soteaza in putin ulei, se adauga o lingura de praf de garam masala, praf de chili si zaharul. Dupa ce sa inmuiat ceapa, se pune o lingura de pasta de tomate, conserva de rosii tocate, alunele, apoi toata compozitia se da prin blender, si din nou pe foc.


Pulpele le-am prajit separat, condimentate cu sare si putin praf de curry. Dupa ce am blenduit cele de mai sus si am prajit pulpele, le-am pus impreuna pe foc, am adaugat mazarea si zeama de lamaie si am lasat sa fiarba pana cand sa inmuiat mazarea.
Dupa ce am stins focul, am adaugat si laptele de cocos. Am lasat sa se raceasca putin, sub capac, ca aromele sa se intrepatrunda. A doua zi e si mai buna, asta daca rezista, ca la mine nu a rezistat niciodata, de cate ori am facut tikka masala.
Se poate servi cu paine naan sau....obisnuita, azi am mancat-o cu o bagheta cu seminte.
Pofta buna!:)

Ceva....light


Astazi m-am jucat putin cu micul dejun, imi doream muuuulte fructe in farfurie, dar si ceva care sa imi potoleasca foamea pentru cateva ore. 

Asa ca, mi-am prajit pe plita cateva felii de paine (bagheta), am prajit in putin ulei felii de bacon, am taiat o portocala de coaja, un kiwi si capsunile din congelator, le-am pus putin pe foc sa se inmoaie.

Dupa ce am cladit feliutele, am stropit cu otet balsamic si am presarat cascaval razuit.


Parca as mai fi adaugat ceva, dar nu mi-am dat seama ce-i lipseste, poate descopar data viitoare, sau ma ajutati voi:)


O saptamana minunata tuturor!....aaa, si poate ma ajutati sa-i dau un nume, ca nu prea are:)

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Wafers cu fructe

Am revenit, dupa cateva zile de umblat prin Bucuresti, in scopuri culinare, binenteles;). Azi am luat-o mai usor cu mancarea, nu de alta, dar in stare de oboseala nu-s in stare sa inghit mai nimic, decat fructe, iaurt, fructe si tot asa.

Ce am facut aici e simplu rau de tot! Aveam un pachetel de wafers cumparat de la kaufland, si sa nu ma certati ca de ce nu imi fac singura, dar nu am masinaria care imi trebuie:P, iaurt (folositi iaurtul preferat) si fructe.....kiwi, portocale feliate, capsuni (am folosit din cele congelate, puse putin pe foc cu o lingura de zahar).
That's it!....:)

Va doresc un sfarsit de saptamana minunat!:)

marți, 17 ianuarie 2012

Prajitura cu nuci, caramel si ciocolata

Prajitura asta, am facut-o prima data acum cateva luni, adica anul trecut, pentru niste prieteni dragi. A fost atat de apreciata, ca azi m-au rugat sa le-o fac din nou. Si tot azi, am hotarat sa impart reteta si cu voi. De cules, am cules-o de pe blogul lui Madi Cuisine, dar si ea o are din alta parte.....ce iti e si cu retetele astea....circula si tot circula....ca asa e normal, parerea mea, sa bucuram si pe altii cu minunile care ies din bucataria noastra:).

Ingrediente pentru blat :
5 albusuri, 100 gr zahar, 200 gr nuca macinata marunt marunt, 1 lingurita praf de copt, 4 linguri cu faina.

Ingrediente pentru crema :
5 galbenusuri, 150 gr zahar, 200 gr unt, 200 gr nuca maruntita dar nu foarte fin.
200 gr ciocolata alba razuita pe ochiul mare

Ingrediente pentru glazura :
100 gr ciocolata amaruie, 50 ml frisca lichida (eu folosesc de  la Meggle), 50 gr unt.

Preparare :
Se prepară blatul:
Se mixează albuşurile spumă tare cu zahărul până obţinem o compoziţie ca pentru bezea. Se adauga faina, praful de copt si  nuca  amestecand usor cu o lingura sau spatula. Aluatul se toarnă în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt. Se pune în cuptorul preîncălzit şi se coace cam 20 de minute (se poate face testul cu betisorul). Se dă la răcit.


Ciocolata albă se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se presară în strat uniform peste blatul răcit.


Crema:
Zahărul se caramelizează la foc mic. Atenţie să nu se ardă! Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine pană s-a topit complet. Se pune din nou la foc mic, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând bine după fiecare. Trebuie să se îngroaşe puţin compoziţia. Abia atunci se adaugă nuca taiată. Se dă la răcorit un pic apoi se toarnă peste ciocolata albă rasă pe blat.


Glazura:
Bucaţelele de ciocolată amăruie se pun împreună cu untul şi frişca lichidă într-un vas la foc mic, dar nu trebuie sa fiarba, cat sa fie calda sa se topeasca ciocolata. Se amestecă pâna ce se obţine o cremă omogenă. Se răceşte un pic apoi se toarnă peste caramel.

Se da la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi.

Iat-o si cum a fost decorata azi, cu stelute de zahar, sa fiu in ton cu vremea de afara:)
 







Enjoy!

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Tea Party

Incepand cu acest an, in fiecare luna,  Emily organizeaza un Tea Party in culori tematice, la care voi incerca si eu sa iau parte. Pentru prima luna, predomina rosu si alb, culorile sarbatorilor de iarna.

Pentru petrecerea de luna aceasta, eu am pregatit Muffins cu nuci verzi :

http://dyacuisine.blogspot.com/2012/01/muffins-cu-nuci-verzi.html, decorate si cu coacaze rosii, sa fim in ton;)



Sa inceapa petrecerea!:)




Rulada cu dovleac

O rulada fina, demna de mesele regilor, si nu glumesc cand spun asta. Reteta o am de la o doamna, prietena a familiei mele, cu mici modificari la crema. Reteta spune ca poti adauga fructe pe crema, dar eu am pus un piure de dovleac cu scortisoara.

Ingrediente blat :
- 4 oua, 200 gr zahar, jumatate de cana cu piure de dovleac, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita ghimbir razuit, 1 lingurita praf de copt, 1/2 cana faina, 1/2 cana nuca macinata.

Galbenusurile se amesteca cu piureul de dovleac, zeama de lamaie, scortisoara, zaharul, ghimbirul, praful de copt, faina, se incorporeaza bine si adaugam si nucile. Albusurile le batem spuma, apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenus.
Compozitia obtinuta, se toarna intr-o tava (tava cuptorului) tapetata cu hartie de copt, timp de 30 min, pana se rumeneste (cuptorul fiind incins in prealabil).
Dupa ce sa copt, se ruleaza intr-un servet umed pana se raceste.
Ingrediente crema :

- 200 gr branza dulce cremoasa, 100 gr ciocolata alba, 200 gr frisca

Branza se mixeaza impreuna cu100gr ciocolata alba topita pe aburi sau la microunde, la sfirsit se adauga 250 gr frisca batuta spuma.

Ingrediente piure (crema) de dovleac :

- jumatate de cana dovleac razuit, zahar dupa gust, scortisoara.

Dovleacul razuit l-am pus intr-o cratita, cu 4 linguri de apa (atat cat sa fiarba si sa devina moale, daca este nevoie mai adaugati apa), zahar si am lasat la fiert pana sa inmuiat. La final am adaugat jumatate de lingurita de scortisoara. Am lasat sa se raceasca.

Asamblarea :

Am derulat foaia, am pus crema uniform, apoi am pus de-a lungul piure de dovleac (3 randuri), apoi am rulat la loc si am dat la rece pentru cateva ore.
Am decorat cu 30 gr ciocolata topita, putina crema oprita din compozitie amestecata cu 2 linguri din piureul de dovleac, si zahar pudra vanilat
Enjoy!:)

vineri, 13 ianuarie 2012

Muffins cu nuci verzi

Dulci si parfumate sunt minunile astea mici. Le-am facut instant, cu ce am gasit prin camara, ca sa nu ma duc in vizita cu mana goala:)

Ingrediente :
1 ou, 1 portocala, 2 mandarine mici, 1 jumatate de mar, 2 linguri gem de piersici, 3 linguri zeama din dulceata de nuci verzi, 4 bucati de nuci verzi din dulceata taiate marunt, 1 lingurita scortisoara, 1 varf lingurita praf de copt, 1 varf lingurita bicarbonat, 120 gr unt topit, 100 gr zahar, 250 gr faina, 2 linguri de nuca macinata.

Am taiat coaja portocalei si madarinelor cu ajutorul cutitului si le-am taiat marunt, marul l-am curatat de samburi si coaja si l-am maruntit, le-am pus intr-o cratita mica pe foc, cu tot cu zeama care si-a lasat-o pe tocator, am pus si gemul, lingurile de dulceata,bucatile de nuci verzi si am lasat sa fiarba 5 min, iar dupa ce am oprit focul am pus scortisoara. Am turnat compozitia intr-un castron, am lasat sa se raceasca usor, apoi am adaugat oul, amestecand continuu, apoi am pus praful de copt, bicarbonatul, untul topit pe foc, zaharul.....am amestecat pana la topirea zaharului, apoi am adaugat faina si la final nucile macinate.
                                         

Cu compozitia obtinuta am umplut formele de muffins, pe unele am pus si nuca din dulceata, sa comportat super bine.

Le-am dat la cuptor, incins in prealabil, timp de 25 min, pana s-au rumenit usor.
Am decorat cu frisca si nuci din dulceata:)
Irezistibile, va asigur eu!:)

joi, 12 ianuarie 2012

Rulada cu crema mascarpone si visine

Rulada aceasta am facut-o cu ocazia celui de-al 2lea Craciun, pe rit vechi, petrecut la socrii mei. Blatul e obisnuit, desi am mai incercat si alte retete mai sofisticate.

De data aceasta am folosit : 5 oua, 5 linguri de zahar, 2 linguri de cacao, 4 linguri de faina (rase).

Am separat ouale, albusul l-am batut spuma, adaugand treptat zaharul, apoi galbenusurile, si la final, se incorporeaza usor cacaoa si faina. Compozitia obtinuta, am pus-o in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt. 
Blatul nu trebuie sa stea foarte mult in cuptor, max 20 min, dupa cuptorul meu, poate fi si 12-15 min. Daca dupa 12-15 min, puneti degetul pe blat, si nu se ia nimic si e ferm, il scoateti, rasturnati blatul pe un prosop, umed, departati usor hartia de copt, si rulati cu ajutorul prosopului si lasati la racit pana la prepararea cremei.

Pentru crema am folosit :

1 cutie de 250 gr mascarpone, 150 gr frisca lichida pe care am mixat-o(de la Meggle), zahar pudra dupa gust, 1 plic zahar vanilat,1 plic intaritor de frisca si visine din compot (scurse de zeama)
Batem frisca bine cu intaritorul de frisca, se adauga cutia de mascarpone, mixam bine, si treptat adaugam zaharul vanilat si zaharul pudra dupa gust (eu am pus 4 linguri).

Dupa ce blatul sa racit, derulam, punem uniform crema obtinuta pe blat, si peste crema asezam visinile, apoi rulam cu grija la loc, si dam la rece pentru cateva ore.

Eu am decorat-o cu ciocolata alba topita(2-3 bucatele cu o lingura de frisca lichida calda), cirese glazate si stelute de zahar. Si pentru ca am preparat-o chiar in ziua cand am plecat la sat, m-am grabit sa tai din ea, si de aceea pare ca "ne face cu ochiul":P

Se mai poate decora cu frisca sau pudrata cu cacao:)

Iat-o si pe masa festiva:)
Enjoy!:)

Ciorba de perisoare


De ciorba de perisoare a auzit si mancat toata lumea. E gustoasa, mai ales in zile reci de iarna, parca o maninci mai cu pofta. Dar de data asta eu am pus ceva in plus in carne, si mama mama ce-a iesit!;).

Nu am sa dau cantitati, ca la faza asta, totul e la ochi:). Deci, am folosit :

- carne de porc tocata
- orez pentru amestecul de carne si o mana de orez pentru zeama
- un ou
- sare, piper dupa gust
- putin gris 

- 2 lingurite de pasta de curry rosu
- zarzavat de iarna
- ceapa verde
- 2-3 linguri pasta de bulion


Operatiunea e cam aceeasi ca la fiecare, se amesteca totul,adica carnea cu ol, condimente, putin gris, si binenteles, condimentul minune, pasta de curry, dupa care se formeaza bilute si se pun in oala cu apa data in fiert. Dupa ce am luat spuma, si perisoarele noastre dau semne ca-s fierte, punem zarzavatul si ceapa maruntita, pasta de bulion, lasam sa mai fiarba, iar spre final, mai punem sare dupa gust. Dupa ce am stins focul, se pune patrunjel tocat.


Se serveste cu smantana, optional...ce eu una nu stric gustul zamei, nici sa ma bati:P


Sa aveti pofta!:)

miercuri, 11 ianuarie 2012

Madlene Tiramisu


Reteta e aproximativ la fel, ca cea cu nuci, cu mici modificari, binenteles, ca nu degeaba i-am dat numele de Tiramisu!:)

Ingrediente :

1 ou, 5 linguri zahar, 4 linguri crema lichior tiramisu, 2linguri lapte condensat (poate si si normal sau iaurt), 1 lingurita praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 6 linguri de faina, 2 linguri cacao.


Preparare :

In ordinea celor scrise mai sus, in afara de cacao, se amesteca, si in formele "labute"unse cu unt si pudrate cu faina se pune cate o lingura din compozitia rezultata. Pentru a umple formele, in compozitia ramasa , adaugam si cacaoa, omogenizam bine, si punem in forme.

Se da la cuptor pana se rumenesc, se aplica partea cu scobitoarea:).


Finalul l-am ratat, din pricina luminii de afara, trebuia sa pudrez si cu cacao....:P, dar nu mai conteaza, sunt fine si delicioase.

Enjoy!

Si pentru ca am fost intrebata de forma de madlene, iat-o:)

Ultimile ramase le-am pudrat cu nesquik, delicioaseeeeeee!!!!!!!!