marți, 28 februarie 2012

Flori - fursecuri

Am inceput sa ma joc, cu cateva zile in urma, la intrebarea unor prietene, eu stiu sa fac martisoare.....comestibile?Cum sa nu, ca doar nu e cine stie ce filozofie, imaginatie sa ai, si ingrediente....Si uite-asa au luat nastere florile astea pe bat, din aluat de fursecuri....pe care le-am decorat cu fondant.


....si-am mai facut si altele numai din fondant....

Iata ca stiu si eu sa fac martisoare comestibile, ca Dumnezeu mi-a dat doua maini si cap sa gandesc,... si as mai face, numai ca nu vreau sa sperii concurenta:), glumesc.....am sa mai fac numai la cerintele voastre.

Multumesc celor care ma viziteaza si apreciaza ceea ce fac!:)

duminică, 26 februarie 2012

Supa de salata

Ieri cu prietenele pe fb, comentam mancarea preferata. Din vorba in vorba, de la gomboti, papanasi, mancare chinezeasca, spanac piure si alte bunanati....am ajuns sa vorbim de supa de salata, cum se maninca prin alte parti ale tarii noastre. Mi-am adus aminte si eu, ca acum cativa ani buni, am mancat prin Ilva Mica - Bistrita Nasaud, supa asta....vorba Laurei D., "musai cu oua plonjate":)).
Vorbit, povestit si ...facut. Am dat fuga la piata, mi-am indesat in plasa de cumparaturi toate cele trebuincioase si am trecut la fapte:D.

Ingrediente pentru 2 portii: (nu prea mult, ca riscati ce am riscat eu..."nu imi prea place salata in supa, o vreau cruda":))
- 8 frunze de salata verde
- 1 fir de ceapa verde
- 3 catei de usturoi
- slaninuta taiata cubulete mici, sau in cazul meu....feliute de kaiser
- apa sau zeama de supa de pui (asa am folosit eu), cam 1 litru
- sare dupa gust
- 2 -3 oua(eu le-am plonjat in supa), sau galbenusul a 2, 3 oua
- 3 linguri de smantana lichida pentru gatit, sau in cazul meu , 3 linguri de smantana de lapte de cocos.


Preparare:
Intr-o oala, punem 2 linguri de ulei, si prajiti kaiserul (daca folositi slanina, nu mai este nevoie de ulei), adaugati ceapa verde taiata marunt si usturoiul pisat.
Dupa ce s-au calit usor, stingeti cu supa, sau apa. Lasati sa dea in clocot, si adaugati salata taiata marunt, potrivit cu sare, lasati sa mai fiarba cateva minute, pana se inmoaie salata, si se adauga smantana lichida. Daca doriti oua plonjate, spargeti oul si dati drumul in oala, iar daca folositi numai galbenusul, il amestecati cu cateva linguri de zeama si smantana si amestecati in supa.
Eu am pus smantana din lapte de cocos, mi-a placut la nebunie. Ii da o nota aparte, fina si delicioasa.
In timpul fierberii, puteti adauga si cateva seminte de chimen (by Laura D). Iar cand serviti, adaugati si ceva marar maruntit. (eu am uitat, de foame:)))

Pofta mare!

sâmbătă, 25 februarie 2012

Paine prajita cu ou si lapte

Azi m-am trezit cu o pofta teribila de paine scaldata-n ou si lapte, apoi prajita. Tin minte ca tata ne facea asa, mie si fratelui meu, o nebunie....pe langa ca o mancam cu dulceata mea favorita, de visine, o mai mancam cu pate si rosii....mmmm

Nu e nimic complicat la reteta asta. Se bat 2-3 oua, se adauga  putin lapte, apoi feliile de paine se scalda in compozitie, si zdup cu ele in uleiul incins. Se rumenesc pe o parte si alta....si gata:).
Puteti servi cu dulceata care va place, sau simpla.....langa o cana cu lapte, iaurt. O puteti servi cu pate...e nemaipomenita.


Pofta mare!:)

luni, 20 februarie 2012

Tort de ciocolata si bezea

Tortul asta e cu poveste. Iar povestea incepe de la niste mini tortulete pregatite saptamana trecuta pentru un botez. Mini tortuletele se cereau a fi dreptunghiulare, si ca sa fie aratoase, la fiecare tava taiam marginile. Au fost facute cu crema de ciocolata si visine, insiropate usor cu zeama din compotul de visine.
Ele au aratat cam asa :
....imbracate in fondant si decor cu nasturei pictati, ceva de genu' , a fost si tortul mare.

Buuun. Sa trecem la prepararea blatului, in tava de 35/40 cm.

Ingrediente blat:
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 12 linguri faina
- 5 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- esenta de vanilie, rom
- o lingurita praf de copt
Ouale se separa, albusul se bate spuma, se adauga zahar treptat si se bate pana ajunge ca o bezea. Galbenusul se amesteca cu uleiul, se toarna peste albus, se adauga cacao, esentele, praful de copt, si treptat faina, incorporandu-se usor.
Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor.

Ingrediente crema:
- 125 ml frisca lichida
- 250 gr ciocolata de menaj
- 300 ml frisca batuta
- 1 lingurita gelatina ( 2 g)
- 1 borcan mare de visine in compot fara samburi
Frisca lichida se incalzeste, se adauga ciocolata maruntita in ea, si se amesteca pana se topeste. Gelatina se hidrateaza in putin apa, apoi se pune in ciocolata, si se amesteca pana nu se mai observa granulele in ciocolata calda.
Cele 300 ml frisca, se bat bine, apoi ciocolata racita se toarna in frisca batuta si se mai mixeaza pana se incorporeaza bine.

Dupa ce blatul sa racit, se taie in doua, se insiropeaza cu zeama compotului, crema se intinde uniform pe blat, se pun visine, si se acopera cu celalalt blat. Se da la rece, si se taie dupa cateva ore sau a2a zi.

Cam asta e pana aici cu mini tortuletele. Dupa ce le-am taiat marginile, m-am ales cu gramada mare de colturi si margini. Ce sa faaaac cu ele, ca doar nu am sa le dau la caini. Sa mancat ce sa mancat din ele, da' pana cand asa?!
Si ca sa rezolv ce a mai ramas, am tapetat o forma de tort rotunda de diametru 20 cm, cu folie trasparenta, am indesat bine in ea bucati de blat, am insiropat din nou cu zeama de compot de visine, ....si pentru un plus de gust, am desfacut o cutie de mascarpone, pe care am amestecat-o cu 3 linguri de zahar, 3 linguri de frisca lichida, esenta de vanilie, si am pus peste bucatile de blat indesate in forma. In crema am pus si 2 linguri de visine. Crema am acoperit-o cu alte bucati de blat, si am dat la rece, pana azi.....operatiunea de indesat, fiind ieri:D.

Deci, o luam putin inapoi cu povestea, v-am zapacit....putintel:P

Cum azi am avut o alta comanda de placinta cu branza cu aluat de cozonac, si in compozitie folosesc numai galbenusuri, trebuia sa le gasesc neaparat o intrebuintare albusurilor.

Zis si facut, preparat bezea:
- 5 albusuri
- 7 linguri cu zahar
- 1 lingura amidon de porumb
- 1 lingurita esenta de cafea

Am mixat bine albusurile, apoi treptat am adaugat zaharul, si am mixat pana compozitia ramane pe paletii mixerului. La final am adaugat lingura de amidon si esenta de cafea.
Am pus bezeaua in pos, si am ornat frumusel tortuletul meu, apoi l-am introdus in cuptor...pret de vreo 10 minutele, da' stati cu ochiu' pe el, pana se rumenesc varfurile bezelei si putin pe margini.
Dupa ce l-ati scos, lasati sa se raceasca, apoi zdup cu el iar in frigider.


 Dupa ce sa racit, am pus peste el cativa stropi de zeama din fructe de padure puse pe foc cu lingura de zahar. Se taie cu incredere o felie generoasa, pentru ca va asigur, o sa vreti si a2a felie:))
Cu bucata asta imi astept prietenii dupa placinta, si uite asa, maine tortul meu va fi doar vis.....dulce vis...

....si cam atat:)
Nu pot sa va mai spun altceva, decat, ca merita incercat....chiar si din resturi:)

Curry de pui cu linte si conopida

Nu am stiut daca sa trec sau nu mancarea asta la "indian food" sau in alt colt asiatic. Cert e ca aromele se imbina perfect, si e o mancare potrivita pentru pranz.

Ingrediente:
- 1 piept de pui
- 1 ceapa medie
- 2 cm de radacina ghimbir razuita
- 2 linguri de praf de curry
- 1 cutie de 200 gr linte
- 4 bucatele mici de conopida
- 4 linguri de smantana de cocos(lapte de cocos)
- 1 lingura amidon de porumb
- sare dupa gust
- 250 gr orez basmati
Preparare:
Pieptul de pui se taie in bucati mici, se sareaza si se condimenteaza cu putin praf de curry. Se pune la prajit in putin ulei. Dupa ce sa rumenit, il scoatem din oala. In uleiul in care am prajit puiul, punem ceapa tocata marunt, ghimbirul si calim usor. Dupa ce sa calit, se adauga o cana jumate de apa, praful de curry, se lasa se dea in fiert, se adauga bucatile de conopida, si se lasa sa fiarba pana cand conopida este moale. Se pune laptele de cocos, lintea si se mai da in cateva clocote.
Ca sa ingros putin compozitia, am dizolvat o lingura de amidon cu putina apa rece, si am turnat in compozitie. Se mai fierbe 5 min, se potriveste de sare si piper dupa gust, si oprim focul.

Se serveste cu orez basmati fiert sau cu lipie indiana.


Ca garnitura, se mai poate adauga si chutney de mango si mere.

Pofta buna!

Oua milaneze

Un mic dejun facut sambata dimineata, foarte usor de facut. In mod normal se face numai pe foc, la tigaie, dar eu in faza a2a, l-am facut la cuptor.

Ingrediente :
- 2 oua
- 3 linguri de rosii bucati din conserva
- 2 linguri parmezan razuit
- 1 lingura branza de capra razuita
- 2 linguri ulei
- sare, piper dupa gust

Rosiile se pun la calit in uleiul incins, se amesteca 2 minute, apoi se pun ouale batute peste rosii, se amesteca continuu, se adauga parmezanul si branza, sare si piper dupa gust, se se lasa pe foc...amestecand pana cand ouale sunt coapte.

Asta-i faza 1:), simpla rau de tot.

In faza 2, am amestecat rosiile pe foc cu branza si parmezan, am pus compozitia in bol termorezistent,  oul l-am spart deasupra, si am dat la cuptor pana oul sa copt.

Usor si hranitor:)

joi, 16 februarie 2012

Placinta inimioara cu branza


Ieri, frig si viscol, vreme de stat in casa si de facut colaci:)). De multa vreme imi era pofta de o placinta cu branza, si nu aveam vreme sa imi fac. Azi ia venit randul.....am facut, dar din aluat de cozonac.



Ingrediente aluat:
- 500 gr faina
- 1 cub drojdie (25gr)
- 250 ml lapte cald
- 50 gr ulei cald
- un praf sare
- arome (vanilie, bucati de portocala confiata)
- 5 galbenusuri


Ingrediente compozitie:
- 250 gr branza dulce
- 100 gr branza de capra
- 2 linguri de zahar pudra
- 2 linguri smantana
- esenta de vanilie


Preparare:
Faina se cerne intr-un castron mare, drojdia sfaramata o punem intr-o canuta si peste ea punem un varf de lingurita sare si un varf de lingurita de zahar, adaugam putin lapte cald, si se amesteca. Drojdia inmuiata cu lapte se pune in faina, se adauga laptele cald, apoi galbenusurile frecate bine cu aromele, se framanta bine bine, apoi se adauga treptat uleiul cald, pana se incorporeaza si el. Nu-i problema daca vi se lipeste aluatul putin de maini.
Se acopera castronul cu un prosop, si lasam la cald pana isi tripleaza volumul. (cca 1 ora).
Dupa ce a crescut, ungem masa de lucru cu putin ulei, mainile la fel, punem aluatul pe masa, il facem sul si taiem in 10 bucati egale.


Compozitia de branza:
Se faramiteaza branza cu furculita, se adauga zaharul, vanilia si 2 linguri de smantana.


Bucatile mai mici le intindem cu mana in forma rotunda, si in mijloc punem o lingura potrivita din compozitia de branza. Impachetam, apoi mai intindem inca o data, fara sa iasa compozitia, si crestam in mijloc cateva linii cu cutitul, apoi se ruleaza ca un melcisor. Se aseaza in tava de copt (eu am pus in tava inima)tapetata cu hartie de copt, si se mai lasa la crescut, sa isi dubleze volumul.
Dupa ce am asezat toate bucatile in tava si au crescut, le ungem cu un ou batut, si presaram zahar, sau in cazul meu, zahar cu scortisoara.
Se da la cuptor pana devine aurie, faceti si testul cu scobitoarea, dar in partile unde credeti ca nu e compozitia de branza.

O bucatica virtuala pentru voi!:)
Pufoasa si gustoasa. Merita incercata, si sa nu va fie teama ca e aluat de cozonac. Doar dragoste, curaj si atentie va trebuie:)

Enjoy!

duminică, 12 februarie 2012

Cake-pops

Toata lumea pe fb, face cake-pops......hmm, ce-o fi asa deosebit?!si m-am pus si eu sa fac....si am facut, apoi dusi au fost...cadou, pentru niste fete cucuiete, care s-au bucurat maxim de ele.


Cum se fac?simplu ca buna ziua, va las sa va delectati cu un filmulet, si-apoi va zic din ce-s ale mele;)

Iar eu, am avut ceva cozonac, l-am sfaramat, am pus2 linguri bune de ciocolata nutella si am amestecat pana sa omogenizat bine. Nu am mai pus esente, pentru ca, cozonacul meu era foarte aromat, cu stafide si portocale in el.
Am format bilutele, am pus betisoarele de lemn si cateva colorate de plastic, le-am scufundat in ciocolata topita, si le-am decorat dupa cum mi-a venit si cu ce aveam in casa.
Simplu si de efect:)

Enjoy!

joi, 9 februarie 2012

Tarta cu branza de capra, sunca si brocoli

Tarta aceasta e un pic asemanatoare cu tarta Quiche lorraine, se face la fel de usor si repede.

Ingrediente pentru aluat:
- 1 ou
- 100 gr unt moale
- 200 gr faina
- un praf de sare

Ingrediente compozitie:
- 200 gr smantana lichida pentru gatit
- 2 oua
- cam 15 cm de praz maruntit (putin din radacina, si putin din frunze)
- 100 gr bacon feliat sau orice fel de sunca preferati
- 100 gr branza de capra razuita( sau ce branza preferati)
- un buchetel mic de brocoli fiert in apa cu sare
- o lingurita praf de nucsoara
- sare si piper dupa gust.


Preparare aluat:
Bateti oul intr-un castron, adaugati praful de sare, faina si untul moale taiat bucati mici. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Il dati la frigider pana preparati compozitia.

Preparare compozitie:
Prazul si baconul, il calim usor in putin ulei(1 lingura). Intr-un castron, bateti ouale, adaugati baconul, prazul, branza razuita, smantana lichida, nucsoara, sarea si piperul dupa gust.

In forma de copt, se unge cu putin unt, si cum v-am aratat la tarta cu pere si ananas cu fasiile de hartie de copt in x, procedati la fel daca nu aveti forma cu pereti detasabili.
Aluatul racit, se intinde pe masa de lucru pudrata cu putina faina, cat marimea formei. Se aseaza cu grija in tava, apoi se toarna compozitia in ea.
Deasupra punem buchetelele de brocoli din loc in loc.
Se da la cuptor pana e rumena, si interiorul copt.
Foarte gustoasa si hranitoare.

Pofta buna!

marți, 7 februarie 2012

Tarta inima cu pere si ananas

Fiind in luna iubirii, m-am gandit sa transform tarta cu mere, si sa-i schimb forma:)....o inima, e doar un inceput, am mai multe planuri cu forme de inimi:P
Reteta folosita e aceeasi ca la tarta cu mere

Ingrediente aluat :  
- jumatate pachet de unt
- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita praf de copt
- vanilie, un praf sare, un ou pentru uns.


Pentru forma de inima, sfatul meu e sa dublati cantitatea la aluat, sa va ajunga si pentru decor.(la tarta cu mere, am folosit o forma cu peretii detasabili cu diam. 18 cm). Forma o ungeti bine cu unt, apoi taiati doua fasii de hartie de copt, si le asezati in x, in tava,
apoi intindeti aluatul bine pe masa de lucru si il asezati in tava. De ce am procedat asa?!cand nu aveti tava cu peretii detasabili, e mai usor sa scoateti blatul copt.

Ingrediente umplutura:
- 1,5 kg pere curatate de coaja si maruntite
- ananas bucati din compot, jumatate din compozitie, fara zeama
- 2 linguri stafide
- zahar pudra dupa gust
- esenta de vanilie
- 1 lingura de scortisoara

Dupa ce am curatat perele si am amestecat cu ananasul, le-am adaugat zaharul si celeleate, si asezat in tava peste aluat.
UN SFAT! Eu nu am mai pus fructele la fiert sa le scada zeama, si dupa coacere a lasat ceva zeama. Voi puteti sa fierbeti putin fructele, sa nu isi mai lase zeama multa in aluat.
Dupa ce asezati formele dorite peste fructe, ungeti cu un ou batut, si presarati zahar. Se da la cuptor cca 40-50 de min, in functie de cuptor, pana blatul este rumen. Cu ajutorul benzilor, puteti verifica in timpul coacerii, ridicand una dintre ele.
Dupa ce am scos din cuptor si sa racit (lasati sa se raceasca in forma), am presarat bezele sfaramate.
Enjoy!

Mini choux-a-la creme

...sau piscoturi de sampanie umplute.:) Da, asta am facut printre altele ieri! Mai aveam ceva frisca ramasa de la decoratul brioselor de sambata si duminica.....

Si cum am stat si m-am gandit si rasucit, am pus mana pe punguta de banuti de piscoturi (se gasesc in Kaufland, se numesc biscuiti pentru copii), am pus crema in pos......si am pus banut peste banut.

Dupa ce le-am asamblat, am topit cateva 3-4 bucati de ciocolata amaruie cu 4 linguri de frisca lichida, si am pus cu lingurita deasupra piscotului. Am presarat cu bucati de migdale.
O idee rapida de ceva dulce!:)

Enjoy!

luni, 6 februarie 2012

Mini tarte Quiche Lorraine

Din seria apertivelor de la Craciun:D....

Ingrediente aluat:
- 200 gr faina
- 100 gr unt
- 1 ou batut
- un praf de sare

Ingrediente compozitie:
- 4 oua ( 2 intregi si 2 galbenusuri)
- 250 gr smantana lichida pt gatit
- 170 gr kaiser prajit
- 2-3 fire de ceapa verde
- marar, patrunjel maruntit
- sare si piper
- brazna cedar razuita sau cascaval
Preparare aluat:
Oul se bate, se incorporeaza faina, sarea si untul moale. Se incorporeaza bine si se da la frigider pentru 30 min, invelit intr-o punga de plastic.

Dupa ce il scoatem de la frigider, il intindem pe masa de lucru cu ajutorul unui sucitor, si il asezam in forma de copt (diametru 26 cm), sau in cazul meu....in formele pentru briose.

Preparare compozitie:
Se amesteca ouale, se adauga smantana, ceapa, verdeata tocata, bucatile de kaiser prajit, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi cu ajutorul unei linguri se pun in forme, peste aluat, apoi se presara branza sau cascavalul. Se da la cuptor pana se rumenesc, si interiorul este inchegat.


Pofta buna!:)

duminică, 5 februarie 2012

Cup of chocolate muffins - interior de vanilie, mac si lavanda

Daca raceala ma tine in casa, cand afara e atata zapada si frumos, tot imi gasesc eu de lucru. Si cum azi am mai avut de livrat o serie de muffins pentru o sarbatorita, m-am gandit sa ma joc putin cu cateva din ele, mai ales ca luna aceasta, pe blogul lui Emily la Tea Party - Edition Februarie, culoarea aleasa este in roz si verde.

Zis si facut!:) Pentru muffins cu vanilie, mac si lavanda am folosit:

- 1 ou
- 150 gr zahar
- 120 gr unt topit
- 2 linguri iaurt gras
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 2 lingurite mac
- 3 lingurite lavanda uscata (pt ceai)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 varf de lingurita bicarbonat
- 350 gr faina

Intr-un castron, oul se bate, se pune zaharul, se amesteca bine, apoi se toarna untul topit (poate fi cald)si se amesteca pana se topeste zaharul. Se adauga praful de copt, bicarbonatul, iaurtul, vanilia, macul, lavanda, si la final incorporam faina. Daca vi se pare ca aluatul curge usor de pe lingura, mai adaugati 20-30 gr. 
Aluatul obtinut se pune in formele de briose cu hartia de copt, si se da la cuptor, incins in prealabil, timp de 25-35 min, sau in functie de cuptor.
Cand le vedeti rumene si umflate, faceti si testul cu scobitoarea. Sunt nemaipomenit de gustoase si aromate si le recomand din suflet.
Cestile le-am facut din fondant (pasta de zahar). Cum?! mai intai am intins o fasie, cat sa imi ajunga sa infasor muffin-ul, partea rotunda de jos, am decupat-o cu ajutorul unui pahar. Am taiat o fasiuta mica pentru toarta, si le-am lipit cu ajutorul unei paste de zahar la tub(pt scris sau decorat, din comert). Am decupat floricele, inimioare....si asta-i joaca mea:).
Dupa ce am facut cescuta, si muffin-ul inauntru, am topit pe foc ciocolata cu frisca ....100 gr ciocolata amaruie pusa pe foc cu 100 gr frisca lichida (atentie, sa nu fiarba, frisca sa fie calda).

Si pentru ca e vorba de joaca....si cestile albe si-au luat repede zborul catre sarbatorita, am mai facut una, cu verde.....ca sa o pot taia, vai ce mila mi-a fost:)).....sa va arat interiorul:)

Ce frumoasa-i iarna, afara e zapada, in casa cald.....si noi cu o cescuta ciocolatoasa in fata!:)

Enjoy!:)

sâmbătă, 4 februarie 2012

Kofta

Kofta Lamb (de miel), sau de ied in cazul meu, apartine zonei Kashmir, dar mai sunt si alte surse, cum ca ar fi din Turcia.....daca stiti voi si aveti mai multe informatii, va rog sa imi spuneti.


Ingrediente:
- 500 gr carne tocata (miel, ied sau porc)
- 3 ardei iuti sau un varf de lingurita de pasta de ardei iute
- 1 lingura iaurt
- 1 lingura ghimbir razuit
- 1/2 lingura coriandru pudra
- 1 lingurita garam masala
- 1 lingura ulei.



Ingrediente sos:
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita zahar
- 1 ceasca de iaurt
- 2 lingurite garam masala
- 1/2 cana apa
- piper, sare dupa gust
- cardamom(optional)


Pasta de carne se amesteca cu ingredientele, se formeaza bilute, si se trec prin tigaie cu putin ulei pana prind o crusta. (in cazul meu, le-am facut la cuptor)
Toate ingredientele pentru sos in afara de sare,piper si cardamom, se pun intr-o cratita, se dau in fiert, apoi punem bilutele de carne in compozitie si mai lasam sa fiarba pana carnea e facuta (daca nu le-ati facut la cuptor), iar spre final adaugati sare, piper , cardamom dupa gust. 


De ce arata sosul meu asa?!, o sa radeti.....pentru ca eu am avut carne de ied, pe care am taiat-o de pe niste oase primite de la socrii, si am maruntit-o cu cutitul. Am crezut ca un ou le va lega, si voi avea niste bilute frumusele...dar nuuu, ele s-au incapatanat sa se imprastie in toata tigaia. Si tot asa le-am pus in sos.
Si ca razbunare, sa am chiftele la mancare, mi-am cumparat carne de porc, pe care am condimentat-o identic, le-am copt la cuptor, unele dintre ele le-am tavalit in susan.
Acelasi gust, aceeasi savoare:)
Am servit-o cu orez fiert cu turmeric.

Reteta o am de la buna mea prietena, Misha:)


Enjoy!