miercuri, 31 octombrie 2012

Tort Tom si Jerry

Pentru iubitul meu nepotel Elias am facut acest tort. Duminica, 28 Octombrie a implinit 2 anisori.
Contine blat amandina, mousse de mere cu scortisoara, alune pralinate si ganache crema de ciocolata alba cu aroma de portocale.
Sa ne traiesti, sa fii sanatos, fericit, iubit si bucuros!:)
La multi ani, Elias!

Mickey & Tom si Jerry

Acum o saptamana spuneam ca nu am sa fac asa ceva never, de frica sa nu fac monstruleti. De dragul lui Vladut, fan al lui Mickey si de dragul nepotelului meu Elias, el fiind fan al lui Tom si Jerry, mi-am luat inima in dinti, si m-am pus pe treaba.

Satisfacator, as putea spune eu. Voi ce ziceti?......sa mai fac si altele?:P

miercuri, 24 octombrie 2012

Tarta cu prune

Numai buna pentru zile reci, chiar daca la vremea asta, prunele sunt un pic mai scumpe, tarta asta isi merita toti banii!

Ingrediente aluat :

- jumatate pachet de unt
- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara (optional)
- 1 lingurita praf de copt
- vanilie, un praf sare, un ou pentru uns.

Aluatul : taiem untul in bucatele mici, si mixam cu faina, praful de copt, sarea si zaharul. Adaugam zeama de lamaie si vanilie, pana se omogenizeaza bine.

Asezam aluatul intr-o forma, iar desupra punem hartie de copt si fasole sau orez. Se da la cuptor, incins in prealabil, timp de 15 min. Intre timp se prepara umplutura.    

Umplutura:
- 1 kg de prune
- scortisoara (optional)
- zahar vanilat
- zahar dupa gust
- 1 lingura de amidon .
  Prunele se spala, se scot samburii si se taie felii. Se amesteca cu zahar dupa gust, scortisoara, vanilia si amidonul. Dupa cele 15 min cat a stat aluatul in cuptor, scoatem tava, inlaturam hartia de copt cu greutatea pusa deasupra ei, si asezam prunele. Cu aluatul  ramas, se formeaza diverse modele pe care le puteti pune deasupra prunelor. Se unge aluatul cu ou batut si se presara zahar (eu am presarat zahar brun). Se da din nou la cuptor pt 40 min.
Delicioasaaaaaaa!!!!!!!

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Triple Chocolate Toffifee Cheese Cake

Un tort minunat care a facut furori pe facebook. Una dintre prietene chiar ma provocat sa-l fac si eu, nestiind ca deja era trecut pe lista mea de prioritati. Reteta apartine Paulei, cu blogul Enjoy Dessert. Un blog minunat,ce merita rasfoit.

Reteta tortului o gasiti la Paula pe blog : http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/10/triple-chocolate-toffifee-cheese-cake.html.

Vreau sa specific, fara sa se supere Paula pe mine, la blatul de biscuiti, am pus mai mult lapte de cat scrie in reteta ei, atat cat sa se lege foarte bine biscuitii.
In caramel, am presarat foarte putina sare, cam un varf mic de cutit.
La straturile de ciocolata, am folosit 100 gr ciocolata si cate 5 linguri de frisca, deci....am renuntat la lapte si ulei.
In crema de branza, am pus 2 pliculete de zahar vanilat, desi.....puteti pune chiar 3, si daca doriti mai dulce, mai puteti adauga zahar pudra dupa gust.

Ca tava, am folosit una cu diametrul de 26 cm, cu pereti detasabili, pe care i-am invelit in folie de plastic(se poate desprinde blatul mult mai usor), iar fundul tavii cu hartie de copt.
Paula, te pup si-ti multumesc! Sper sa placa tuturor, cum mi-a placut si mie, mai ales ca l-am trecut in cap de lista pentru sarbatori!

Enjoy!

miercuri, 17 octombrie 2012

Salata de cartofi cu sfecla rosie si crema de branza

Sa anuntat concurs pe pagina Maniacului!!!!!! Binenteles ca am spus prezent, iar ii iau premiile!:))

Ingrediente:
- 500 grcartofi fierti in coaja
- 3linguri iaurt gras
-  2 linguri mustar dijonnaise
-  sfecla rosie razuita
-  marar
-  ulei (cam 2-3 linguri, in functie de cantitatea cartofilor)
-  sare si piper dupa gust
-  putina zeama de lamaie
-  si ingredientul concursului : Ceva fin si pufos-Crema de branza cu verdeata de la Delaco (1 cutie de 140 gr)

Preparare:
Cartofii fierti in coaja, se decojesc si se taie in marimea dorita. Separat, se amesteca iaurt gras, mustar, sfecla rosie razita, marar, ulei si crema de branza.
Se poate servi ca garnitura langa o bucata de carne, dar eu am servit-o asa, cu inca o lingura buna de crema de branza.

Pofta mare!!!

ps: BM, te mai "vizitez"!:D

Tarta cu mere, dovleac, nuci si caramel

O reteta banala la prima vedere, dar extrem de delicioasa!

Ingrediente blat:
- 3 oua

- 2 linguri faina
- 2 linguri pesmet
- 3 linguri zahar
Ouale se separa, galbenusurile se freaca foarte bine cu zaharul, albusurile se bat bine cu un praf de sare, se incorporeza si se adauga faina si pesmetul. Se unge tava de tarta cu ulei si se tapeteaza cu faina sau pesmet, apoi se da la cuptor cam 30 min, pana se rumeneste.

PS: puteti folosi si un blat gata facut, din comert.

Ingrediente umplutura:
- 6 mere potrivite
- 200 gr dovleac , cuburi.
- zahar brun dupa gust(puteti folosi si zahar normal)
- scortisoara
- zahar vanilat
- 50 gr nuca macinata
- 50 gr stafide
- 150 gr unt
- migdale (optional) pentru garnisit
- inghetata de vanilie(optional)
Merele se decojesc, se scote cotorul, si se taie cuburi. La fel si cu dovleacul. Se calesc in unt pana devin translucide. Se adauga zaharul, aromele, nuca si stafidele. Se mai lasa pe foc pana dovleacul sa inmuiat usor.(merele se vor inmuia mai repede)

Ingrediente pentru sosul caramel:
- 125 gr unt
- 125 gr zahar
- 125 gr frisca lichida
Se topeste pe foc mic zaharul, se adauga untul, se amesteca pana se topeste, apoi se adauga frisca. Se mai lasa 1-2 min pe foc.

Dupa ce sa copt blatul si sa racit, puneti deasupra compozitia de mere si dovleac. Se garniseste cu sos caramel. Se lasa pana se raceste compozitia, la temperatura camerei.
Se poate servi si cu o cupa de inghetata alaturi.
Enjoy!

marți, 16 octombrie 2012

Pui cu ghimbir si dovleac

Ador aromele orientului, si nu ma dau inlaturi absolut deloc cand vad o reteta interesanta. Reteta este din revista GoodFood, noul numar. Este delicioasa si o recomand.

Ingrediente:
- 4 piepti pui, dezosati si fara piele ( eu am folosit pulpe dezosate, 8 la numar)
- 3 linguri ulei
- 2 cepe ( 1 taiata in patru, 1 taiata felii)
- 100 gr rosii ( am folosit rosii taiate la conserva, 2 buc)
- 100 gr ghimbir (cam 2 cm, taiat marunt)
- 4 catei usturoi
- 1 lingura turmeric
- 1 lingurita chimion
- 1 lingurita coriandru
- 1 lingurita scortisoara
- cca 1 kg de dovleac taiat marunt, in felii mici
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri otet de vin rosu (am folosit must)
- 500 ml supa de pui sau apa
- 100 gr cirese uscate ( eu am pus stafide)
- sare si piper dupa gust
- 1 lingura menta uscata

Pentru servit:
- cus-cus
 
Preparare:
1. - Asezoneaza carnea de pui. Se incinge uleiul, si se rumeneste carnea pe ambele parti. Se scoate pe o farfurie.
2. - Se mixeaza in robotul de bucatarie, 1 ceapa(taiata in patru), rosiile, ghimbirul si usturoiul pana devine ca o pasta.
3.-  Ceapa taiata felii, se caleste in ulei dupa ce sa scos carnea, apoi se adauga condimentele si se mai calesc un  minut pana isi lasa aromele, dupa care se adauga pasta din mixer. Se mai lasa cateva minute pe foc.
4.- Se adauga puiul in cratita impreuna cu dovleacul taiat, supa zaharul si otetul (sau mustul). Mustul ia dat un gust dulceag, placut.
5.- Se lasa totul sa fiarba, pana cand dovleacul sa inmuiat.Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.  La final, dupa ce am stins focul, am adaugat stafidele si menta.

L-am servit cu cus-cus.

In revista se specifica ca se mai serveste cu branza feta, coaja rasa de la lamaie, ceapa rosie si  iaurt natural.


Pofta mare!

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Supa de mazare cu galuste

O supa delicioasa, numai buna pentru zilele reci de toamna.

Ingrediente:
- 1 ceapa

- 2-3 morcovi
- 1 bucata de telina cat o nuca
- 1 ardei kapia
- 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
- 1,5 litri supa de pui (sau apa)
- 2 galbenusuri
- 150 de grame de smantana
- 2-3 linguri de ulei
- patrunjel tocat
- sare si piper
Ingrediente pentru galuste:
- 2 oua
- gris (5-6 linguri)
- un praf de sare

Preparare:
Se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga ceapa tocata marunt. Se caleste, apoi se adauga morcovul tocat marunt, telina razuita, se amesteca continuu timp de 2-3 min, sa nu se arda.
Se toarna supa sau apa, se adauga mazarea, ardeiul kapia si se lasa sa fiarba. Cand a dat in clocot, se pun galustele si se lasa sa fiarba.
Preparare galustelor este foarte usoara. Ouale se bat, se adauga praful de sare, apoi grisul. Compozitia trebuie sa fie moale, sa curga din lingura. Cu ajutorul lingurii, punem una cate una in supa care a dat in fiert.
Cand legumele si galustele sunt gata, se condimenteaza dupa gust, se mai lasa 2-3 min sa fiarba, apoi se opreste focul.
Galbenusurile se amesteca cu smantana lichida, se toarna putina supa peste ele , apoi se toarna in oala. La final, se innobileaza cu verdeata.

Pofta buna!:)

Rose cake - pina colada

Va place?Cred ca ma apuc de picat....torturi, si vb serios. Cand eram copil tin minte ca pictam foarte mult, mai ales peretii casei:)).
Dupa cum v-am promis pe facebook, am sa va scriu varianta mea de Tort Pina Colada. De fapt am adaptat-o pentru sarbatorita care va urma sa primeasca acest tort.

Ingrediente:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 3 linguri crema de whisky
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 2 linguri nuca de cocos
- 7 linguri rase de faina
Ouale se separa, albusul se mixeaza spuma, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusul se amesteca cu uleiul si se incorporeaza in albus. Treptat, se adauga si celelalte ingrediente, la final, faina.
Compozitia am turnat-o intr-o tava rotunda de diametru 18 cm, unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
Am dat la cuptor, incins in prealabil pana sa rumenit. (se face testul cu betisorul).

Ingrediente crema:
- 200 gr frisca lichida
- 100 gr ciocolata alba
- 4 linguri cocos
- 1 compot ananas
- 80 gr ciocolata amaruie
- crema de whisky (puneti cate linguri doriti, dupa gust, eu am pus cam 4)
Frisca se mixeaza bine. Ciocolata alba se topeste la microunde, se toarna in frisca, se adauga cocosul. Jumatate din bucatile de ananas se maruntesc, si se incorporeaza in crema alba impreuna cu lingurile de whisky.
Blatul copt si racit, se taie in 3 parti egale. Partea de sus, va deveni baza, pe care o insiropati cu siropul din compot. Se intinde pe blat crema alba, aprox. jumatate din ea. In cealalta jumatate de crema ramasa, se toarna ciocolata amaruie, topita si ea la microunde. In crema maro, punem restul de ananas maruntit, si intindem pe blatul al-2-lea. Se insiropeaza si blatul de deasupra, se niveleaza si se da la frigider pana se intareste crema.
Eu l-am imbracat in fondant alb, si l-am pictat manual. Maine va fi deliciul unei mici petreceri, unde voi lua si eu parte. Deci, posibil sa revin cu sectiunea.

Enjoy!

joi, 11 octombrie 2012

Tiramisu cu fructe de padure, mousse de ciocolata si bezele

Ce-avem aici?! Surprizeeeee!!!!!! Ieri Fabricuta de idei de pe facebook a suflat in prima lumanare de la infiintarea ei. Bucurie mare, am luat parte la aniversare mamici cu pitici, fete cucuiete si baieti cu fete!
Iar pentru aceasta mare sarbatoare am pregatit ceva special, intr-un vas special.

Ingrediente:
- un pachet mic piscoturi
- 300 gr cafea pt inmuiat piscoturile
- 600 gr fructe de padure(congelate) puse pe foc cu zahar(dupa gust)- nu trebuie sa fiarba, doar sa-si lase zeama si sa fie zaharul topit.
- 500 gr frisca lichida
- 500 gr mascarpone
- zahar vanilat
- mousse de ciocolata neagra
- 100 gr bezele

Pentru mousse de ciocolata :
125 ml frisca lichida,
250 gr ciocolata amaruie,
2 gr gelatina ,
300 ml frisca batuta.


Se prepara mai intai mousse-ul de ciocolata.
Cei 125 ml frisca lichida, o incalzim, si topim in ea ciocolata maruntita. Gelatina o inmuiem in apa, cat sa o acopere, apoi o punem in ciocolata calda si amestecam continuu sa se dizolve. Lasam ciocolata sa se raceasca, si batem bine 300 ml frisca., apoi turbam in ea ciocolata racita. ATENTIE! NU se pune ciocolata calda in frisca pentru ca se taie. Batem totul bine si se da la frigider.

Crema mascarpone:
Am mixat frisca, am adaugat mascarpone, vanilia, am omogenizat compozitia.

Asamblare:
Am inceput cu piscoturile, vreo 4 buc, le-am inmuiat in cafea, le-am asezat in pahar, am pus un rand de crema mascarpone, apoi cu ajutorul unui polonic am turnat usor din fructele de padure, iar piscoturi inmuiate......mousse de ciocolata....si tot asa pana sus. Deasupra am presarat bezele maruntite.

Sa golit, fffff repede sa golit!!!!!!!

LA CATI MAI MULTI ANI, FABRICUTA DE IDEI!!!!!!!

Rulada cu crema de castane si ciocolata

A venit toamnaaaa, acopera-mi inima cu cevaaaa.....!!!!!!!!Nuuu, nu m-am apucat de cantat, nu ma pricep la asa ceva absolut deloc, dar ma mai apuca si pe mine uneori...recunosc, cant.....da' nu in baie!:))
E frumoasa toamna, ca pot da drumul la cuptor de cate ori poftesc la ceva. De data asta am poftit aroma de castane, ca pe ele nu le maninc. Asa ca, am incropit o rulada, asa cum m-am priceput eu mai bine.
Deci.....s-o luam incetisor!

Ingrediente pentru blat:
- 4 oua

- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 varf de lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de rom
- 2 linguri cacao

Ouale se separa. Albusul se mixeaza spuma, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Galbenusul se amesteca cu uleiul, apoi se toarna peste albus. Se mixeaza impreuna, peste care se adauga praful de copt, esentele, cacao, se mixeaza bine impreuna iar la final se incorporeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna in tava cuptorului, unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se tine in cuptor cca 15-20 min, in functie de cuptor.
Dupa ce a-ti scos blatul din cuptor, se rastoarna pe blatul de lemn, se ia hartia de copt, apoi se ruleaza in hartie si se lasa la racit.
Ingrediente pentru crema:
- 100 gr frisca lichida
- 50 gr ciocolata alba topita
- piure de castane( am folosit marca Raureni) - cam 5 linguri
- picaturi de ciocolata
- 30 gr ciocolata amaruie pt decor + 1 lingura de frisca.

Frisca se mixeaza bine, se adauga ciocolata topita si racita, apoi se incorporeaza usor piureul de castane. Puteti pune cate linguri doriti, in functie de gust. La final se adauga picaturile de ciocolata (bobite mici de ciocolata neagra).
Dupa ce blatul sa copt si sa racit, se intinde pe el crema, apoi se ruleaza la loc. Ca decor, am topit ciocolata la microunde, apoi am omogenizat-o cu lingura de frisca, am pus compozitia intr-o punga, am rupt-o usor intr-un colt, si am decorat rulada.
Iubesc toamna....uneori!:P