luni, 17 decembrie 2012

Muffins cu ciocolata si fructe de padure - reteta de la TVR3

Vineri dimineata, mai exact pe 14 Decembrie 2012, am fost invitata la TVR 3 , la emisiunea matinala Regional Cafe. De ce? ....sa va arat in direct, cum fac eu muffins si cum le decorez :).

Mi sa spus ca s-au vazut emotiile la inceput de emisiune, dar pe parcurs mi-am revenit. Langa mine este buna mea prietena, Cornelia Izbasa, ea face niste decoruri florale exceptionale.

Si ca sa nu ma lungesc cu vorbaria sa va plictisesc, trec direct la fapte.

Ingrediente :
- 1 ou (se pot folosi si 2 oua)
- 150 gr zahar
- 125 gr unt topit
- 2 linguri cacao
- 1 lingura esenta de visine
- 1 lingurita scortisoara macinata (optional)
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 300 gr faina
- 200 gr fructe de padure congelate

Preparare:
Oul se amesteca cu zaharul. Untul se topeste si se toarna fierbinte peste compozitie. Se amesteca bine pana se topeste zaharul, apoi se adauga cacao, esenta, scortisoara, praful de copt , bicarbonatul.....se amesteca pana se omogenizeaza apoi se incorporeaza usor faina.
Fructele de padure, se pun intr-o cratita cu 2-3 linguri de zahar, pe foc, pana isi lasa putina zeama. Se adauga in compozitie, dupa ce sa incorporat faina si se amesteca pana se omogenizeaza.
Compozitia obtinuta, se pune cu ajutorul unei linguri, in forma de briose, cu hartiutele necesare asezate in forma.
Pe masa de lucru din emisiune, se vad  gata scoase din cuptor. Deja lucram la decor!:)
Si ce a iesit la final.....decorate cu fondant!
Enjoy!

sâmbătă, 15 decembrie 2012

vineri, 14 decembrie 2012

Stelute cu gem

Pentru ca suntem in perioada sarbatorilor de iarna, va las in dar o reteta usoara de stelute dulci.

Ingrediente:
- 2 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 150 gr zahar pudra
- 150 gr unt moale
- 50 gr migdale macinate ( optional)
- 300 gr faina
- 2 lingurite amoniac
- coaja rasa de la 2 lamai sau portocale
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 borcan cu gem (caise, capsuni, piersici)

Preparare:
1.- Untul se freaca spuma cu zaharul pudra, zaharul vanilat si migdalele macinate. Galbenusurile si oul intreg se adauga pe rand. Se adauga amoniacul, coaja razuita de la lamaie sau portocala.
La final se adauga faina. Se omogenizeaza bine, aluatul se inveleste in folie de plastic si se da la frigider timp de o ora.
2.- Aluatul obtinut si scos de la frigider, se imparte in bucati egale, se intind foi groase de aprox. 1 cm. Se taie din aluat cu ajutorul unor forme, stelute, floricele, braduti...., la jumatate din floricele si stelute se decupeaza cu forme mai mici, si se suprapun peste celelalte.
3.- Se aseaza intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, iar dupa ce le asezam, umplem golurile de la stelute cu gem.
4.- Se dau la cuptor, incins in prealabil timp de 10- 15 min, in functie de cuptor.
5.- Dupa ce le-am scos si s-au racit, le-am pudrat cu zahar .
Sarbatori Fericite!