joi, 13 iunie 2013

Dulceata de capsuni

Pentru ca suntem in sezonul lor, ii dam bataie cat e cald! :P

Ingrediente:
- 2 kg de capsuni
- 1 kg zahar
- zeama de la 2 portocale
- 2 plicuri de la Gelfix (optional)
Capsunile se spala bine, li se rup frunzele, se taie in marimea dorita. Eu le-am taiat in patru. Dupa ce au fost curatate si spalate, se pun in vasul in care urmeaza a fi fierte, se toarna zaharul peste ele si se lasa cca 2 ore sa-si lase zeama. Se pun pe foc (mic) si se lasa sa fiarba pana cand lichidul devine lipicios.
Daca folositi Gelfix se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Din cantitatea de capsuni, mi-au iesit 2 borcane si un pic.....astea nu rezista nici pana in toamna! ;)
Enjoy! :)

luni, 10 iunie 2013

Creme a la creme

Saptamana trecuta mi-a atras atentia prajitura asta, vazuta pe blogul Violetei Postolache. Cu tot respectul pentru tot ce face minunata doamna, eu am modificat putin reteta. 

Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic crem Ole de ciocolata
- 3 linguri de faina
Ouale se separa, albusurile se bat spuma apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza usor si se adauga plicul de crema Ole, apoi se incorporeaza faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (30/25 cm) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor incins in prealabil pana trece testul cu betisorul.
Ingrediente pentru crema:
- 400 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 2 plicuri de crema Ole de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
Se amesteca frisca cu lapte, se adauga plicurile de crema Ole si zaharul vanilat si se mixeaza pana compozitia se intareste.
Crema se intinde peste blatul racit.

Ingrediente pentru glazura:
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt
- 150 gr ciocolata amaruie
Se pune pe foc apa, zaharul, untul si ciocolata. Se amesteca pana totul sa topit si devine omogen. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna peste crema si se niveleaza.
Prajitura se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte, daca rezistati! :)

O prajitura fina, delicioasa......merita incercata! :)

Enjoy! :)

duminică, 9 iunie 2013

Learning by burning cake

Numele i se trage de la postul anterior, marea gratareala, unde a fost taiat fara mila de mine,  savurat de gazda Bucatar Maniac si prietenii lui.:)

Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 10 linguri rase de faina

Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus, se incorporeaza bine, se adauga praful de copt, cacao, esenta de rom si la final se incororeaza usor faina. 
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa bine cu unt, si baza tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul.
Dupa ce blatul sa copt, se scoate din forma, se lasa la racit, apoi inelul formei se unge iar cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza pe tava in care urmeaza sa asamblam tortul. Blatul se taie in 4 felii. Partea de deasupra a baltului, va fi baza. Se insiropeaza cu apa cu zahar si rom. 
Blaturile sa fie pregatite si taiate, inelul formei, pentru ca asamblarea cu creme va fi foarte rapida. Eu am facut simultan ambele umpluturi.

Crema de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 10 linguri amidon
Se pun pe foc 800 ml lapte. In cele 200 gr de lapte se dizolva amidonul. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, peste care se varsa laptele cu amidonul. Compozitia de lapte cu galbenus si amidon se varsa in cratita cu lapte si se amesteca pana se ingroasa.

Jeleul de capsuni:
- 1 kg de capsuni spalate si taiate in 4
- 200 gr fructe de padure congelate
- zahar dupa gust
- 2 plicuri de tort-gelee
Capsunile si fructele de padure le-am lasat in cratita cu zahar pana si-au lasat putina zeama. In perioada asta eu am preparat blatul.
Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort- gelee, si se lasa sa fiarba conform indicatiilor de pe plic.

Daca ati procedat ca mine, sa le preparati pe amandoua in acelasi timp, puneti pe primul blat, asezat deja in interiorul inelului detasabil,  jumatate din cantitatea de jeleu, apoi blat....il insiropati, crema de vanilie, blat ....il insiropati, jeleu....si blatul de deasupra , insiropat si el.

Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata amaruie
- 150 gr frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am incorporat usor frisca lichida. Se toarna peste blatul asamblat, dupa ce a stat cateva ore la frigider. Se decoreaza dupa imaginatie.
Enjoy! :)

Learning by Burning - cea mai tare gratareala

Acum 2 weekenduri, mai exact pe 25 Mai 2013, am fost invitata pe mosia (vorba lui Gorgan Gabriel) lui Cristian Borod alias Bucatar Maniac unde a avut loc un mare si delicios festin, sustinut de Grill Society.
Am avut parte de o zi superba, in ciuda amenintarilor meteo, si vorba prietenilor, totul a mers struna datorita cantecelului meu :)) : "Pietricica lucitoare, da Doamne sa iasa soare!". Cu mana pe inima, va spun ca functioneaza, cel putin la mine! ;)
M-am bucurat enorm sa-mi reintalnesc prietenii, pe Cristi Borod, pe Diana Borod....Maya Borod si nu in ultimul rand pe Angela Lepadat, dar m-am bucurat ca am cunoscut oameni noi si minunati, langa care as fi petrecut zile intregi. 
Guys....imi e dor de voi! :)
Cu putina nostalgie, va las in compania fotografiilor, care pot graii mai mult decat mine despre ospatul cu pricina.

Pentru inceput sa servit un aperitiv cu branza de capra (Delaco) cu nuci invelita in frunza de vita de vie servita alaturi de un fin vin Sauvignon Blanc de la Corcova. Reteta o gasiti pe blogul lui BM, adica aici.
Printre povesti savuroase, Cristi ne pregatea o Saltinbocca a la romana, din piept de pui servit cu o delicioasa salata de cruditati ( reteta aici ) savurat alaturi de un vin rose de Corcova.
Si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta a intalnirii au fost 2 bucati de cotlet cu muschi si coaste (reteta aici ), care au fost trecute printr-un proces de afumare cu lemn de stejar din butoaie de vin. Toata nebunia asta a fost servita alaturi de o garnitura din mazare frageda (reteta aici ) , din gradina gazdei noastre, si stropit (baut) alaturi de un Pinot Noir, recomandat de Adrian Adamesteanu.
A zis cineva ceva de desert?! Daaaaa, am avut si desert, si nu unul simplu si banal, ci unul scos din tipare, cum numai pe mosia lui BM gasesti....pe cuvant de onoare ca a fost cel mai si cel mai super si fin, dulce, picant si savuros desert. 
Maria sa, ne-a incantat papilele gustative cu frigarui de capsuni si bacon si si ardei iuti umpluti cu crema de branza CevaFin de la Delaco, stropite din abundenta cu sos de ciocolata.
Maria ta, rogu-te sa ne mai faci!!! ;) Aaaaa, si sa nu uit, a mai incaput ceva in noi.....ca doar era weekend. Cand am plecat de acasa, nu am plecat cu mana goala, asa ca m-am dus in casa oamenilor cu ceva dulce, preparat de mine cu mult drag pentru gazde si oaspeti, un tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni, blat de ciocolata stropit cu rom. 
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus o poveste adevarata si minunata, pe care as mai repeta-o......
Multumesc familiei Borod pentru invitatie, langa care am petrecut o zi de neuitat, si ma bucur nespus de mult ca am cunoscut oameni minunati cu care sper sa ma mai reintalnesc.

ps: despre tort....intr-o postare viitoare! ;)