joi, 11 iulie 2013

Negresa cu visine

Cand vrei ceva bun si rapid, apelezi la retetele copilariei. E delicioasa, pufoasa, usor umeda.....ce mai, ti se topeste in gura! :)

Ingrediente pentru blat:
- 200 gr ciocolata neagra
- 150 gr unt
- esenta de rom
- 3 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- o mana de visine spalate si curatate de samburi ( cca 150 gr)

Ciocolata si untul le-am topit la microunde, dar merge si pe baie de aburi. Ouale le-am mixat bine cu zaharul, apoi am adaugat ciocolata topita, praful de copt, esenta iar la final am incorporat usor faina.
Intr-o tava de yena (30/20) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, am turnat compozitia,  am asezat visinile curatate si am dat la cuptor (incins in prealabil) cca 30 - 40 min, in functie de cuptor, pana a trecut testul cu betisorul. 
Suprafata nu trebuie sa fie prea uscata.
Ingrediente pentru toppingul de ciocolata:
- 100 gr ciocolata toffe (puteti folosi pe cea care o preferati)
- 10 linguri frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am adaugat frisca. Daca se ingroasa in timp ce incorporati frisca, o mai dati cateva secunde la microunde sa se inmoaie.

Ingrediente pentru crema de visine:
- 500 gr visine spalate si curatate de samburi
- 200 gr frisca
- 100 gr branza dulce ( optional)
- 10 gr gelatina
Visinile le-am mixat cu mixerul vertical pana s-au facut suc. Frisca am mixat-o, am adaugat branza, 3-4 linguri zahar pudra, zahar vanilat, apoi am adaugat sucul de visine.
Gelatina am pus-o intr-o cescuta si am pus cateva lingurite de apa, atat cat sa o acopere. Dupa ce sa umflat, am dat-o la microunde cateva secunde pana sa topit, apoi am adaugat-o in crema . Am mixat bine si am dat-o putin la frigider, pana sa intarit putin.
Dupa ce blatul sa racit, l-am taiat, si am decorat cu cioco, crema si visine.

Enjoy! :)

miercuri, 10 iulie 2013

Tarta cu visine si stafide

E vara iar, iar eu scriu tot mai rar. Ce sa fac......dupa jobul zilnic, prefer sa ies in aer liber, cu bicicleta......pe jos, sau sa fac turul orasului cu masina (momentan, ca imediat vine si concediul). 
Dupa tarta cu cirese, facuta acum ceva vreme in urma, imi sta gandul la cea cu visine. Zis si facut, aseara am pus-o in practica. O nebunie, pana acum am mancat 2 felii mari si tot nu-s satula! :))
Va las si voua reteta, sa apucati sa o faceti pana nu dispar visinele de pe piata! ;)
Ingrediente pentru aluat:
- 125 gr unt moale
- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou pt uns aluatul
Punem faina intr-un castron , se adauga untul si celelalte ingrediene si se framanta pana se formeaza un aluat omogen. Se mai adauga faina treptat, pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Pe masa de lucru, tapetata cu faina, se intinde aluatul si se pune intr-o tava rotunda unsa cu unt. Se niveleaza marginile.

Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg visine spalate si curatate de samburi
- 150 gr stafide (optional)
- zahar dupa gust
- 1 plic zahar vanilat
- 3 linguri rase de amidon
Visinile se amesteca bine cu zaharul, stafidele si amidonul si se toarna peste aluatul pus deja in tava. Se niveleaza, iar din aluatul ramas, se pot face diverse forme cu decupatoare de floricele sau grilaj. Se ung marginile sau formele facute cu ou batut, si se da la cuptor( incins in prealabil) pana se rumeneste .
Daca coaceti in tava de yena, se poate vedea si partea de jos a blatului daca e rumena.

Daca preferati ciresele, puteti inlocui visinile! :)
Si o felie pentru voi! :)....am servit cu o cupa de inghetata malaga (stafide si rom), preferata mea! ;)
Enjoy! :)