miercuri, 5 septembrie 2012

Rulada cu piersici si ciocolata

Se simte cumva miros de toamna si eu nu stiu?......nu, nu cred, inca nu sa instalat pe la noi, eu una nici nu o astept prea curand. Imi place vara, iubesc vara......soarele, serile cu luna plina, cerul instelat. Ups! devin romantica, hai sa trecem la chestii serioase.
Si ca tot vorbim de chestii serioase, tocmai am fost invitata de Alldaycooking, sa particip la "Provocarea Dulce Romanie - septembrie 2012", unde tema lunii este ......ghiciti?! "piersica". M-am potrivit la fix.

Deci, s-o luam incetisor:

Ingrediente pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 varf de lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de rom
- 2 linguri cacao
Ouale se separa. Albusul se mixeaza spuma, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Galbenusul se amesteca cu uleiul, apoi se toarna peste albus. Se mixeaza impreuna, peste care se adauga praful de copt, esentele, cacao, se mixeaza bine impreuna iar la final se incorporeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna in tava cuptorului, unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se tine in cuptor cca 15-20 min, in functie de cuptor.
Dupa ce a-ti scos blatul din cuptor, se rastoarna pe blatul de lemn, se ia hartia de copt, apoi se ruleaza in hartie si se lasa la racit.

Ingrediente pentru crema:
- 5 piersici mari decojite si taiate bucati mici
- 150 gr frisca lichida
- 100 gr ciocolata maruie
Frisca se mixeaza pana se intareste. Ciocolata se topeste la microunde intr-un castron, la temperatura mica. Dupa ce sa topit, se amesteca bine (sa nu fie fierbinte cand o puneti in frisca), apoi se toarna in frisca si se mixeaza pana devine omogena.
Crema obtinuta se intinde pe blat, se presara bucatile de piersica, apoi se ruleaza la loc.
Eu am pastrat putin din crema si am pus deasupra ruladei.
Am avut si ceva mure si afine. Cam atat, nimic in plus:)

Enjoy!

luni, 3 septembrie 2012

Pui cu ciuperci si cascaval

Ingrediente:
- 2 pulpe pui
- 500 gr ciuperci
- 1 ceapa mica
- 2 catei usturoi
- 150 gr lapte
- 150 gr cascaval razuit.
- sare, piper dupa gust
- 1 varf de lingurita busuioc
- 1 varf de lingurita de rozmarin macinat

Preparare:
Mai intai ne ocupam de pui. Pulpele se spala, se condimenteaza dupa gust, si se prajesc in ulei.
Ciupercile le taiem felii, ceapa si usturoiul se toaca marunt.
In tigaia in care am prajit carnea, (mai scurgeti uleiul din tigaie, sa ramana cam o lingura), punem ceapa la calit, iar cand devine traslucida punem usturoiul. Mai lasam 1 min, apoi se adauga ciupercile. Se aseaza un capac pe tigaie, si le lasam sa fiarba in sucul propriu pana scad. Se ia capacul, si se lasa sa se prajeasca putin. Se adauga laptele si celelalte condimente. Se da in fiert, se adauga 100 gr cascaval, daca doriti compozitia mai groasa, dizolvati in putin lapte rece 1 lingura rasa de faina si apoi puneti pe foc peste ciuperci.
Compozitia obtinuta am pus-o intr-o tava de ceramica(rezistenta la temp. mari), am asezat pulpele de pui deasupra si am presarat pe ele cascaval, apoi am dat la cuptor pana sa topit cascavalul.
Pofta Buna!

duminică, 19 august 2012

Kinder cu afine si stafide in ciocolata

Nu este decat vechea prajitura Kinder, pe care am innobilat-o cu afine si stafide. Delicioasa si in varianta asta. Ar merge de minune si cu zmeura, dar asta e in alt plan.

Pentru blat :
- 6 oua,
- 6 linguri zahar  zahar,
- 6 linguri faina faina,
- 2 linguri cacao,
- 1 lingurita praf de copt.


Albusurile se bat spuma cu zaharul adaugat treptat, se adauga galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (am folosit o tava dreptunghiulara), se da la cuptor, incins in prealabil. Dupa ce sa copt se lasa la racit , apoi blatul se taie in jumatate.

Crema :
- 200 ml frisca lichida,
- 175 ml lapte condensat,
- 100 ml lapte,
- 1 plic gelatina,
- 2 linguri de miere,
-  esenta de vanilie,
- 2 pahare de 200 gr afine, sau cat de multe doriti sa fie in crema.
- 200 gr stafide in ciocolata
Pentru a face crema mai groasa, dublati cantitatile.

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece, laptele condensat se amesteca cu  laptele si se pune pe foc pana devine fierbinte. Nu trebuie sa fiarba. Se adauga mierea, vanilia, se opreste focul apoi gelatina se pune in compozitie si se amesteca pana se dizolva. Se lasa sa se raceasca, si se mai amesteca din cand in cand.

Frisca se bate tare apoi o amestecam cu compozitia de lapte racita,  si dam la rece pana devine ca o budinca. Dupa ce sa intarit crema, se adauga afinele si stafidele, se amesteca usor si se intinde pe o foaie de blat, apoi se aseaza peste  crema si cealalta foaie.

Deasupra am decorat cu ciocolata alba topita si afine.
Enjoy!

sâmbătă, 18 august 2012

Sos tzatziki

Azi am avut chef de stat in bucatarie, si m-am "destrabalat" cum am stiut eu mai bine. De la supa, vinete albe pane .....am facut si o friptura de ied (crescut la sat, la socrii) cu piure de cartofi. Ca sa pot manca si eu, m-am gandit sa fac sosul asta cu specific grecesc.

Am folosit pentru bolul mic din imagine:
- 150 gr iaurt gras
- 2 castraveti mici
- 3 catei de usturoi
- ulei de masline
- sare si piper dupa gust

Castravetii se spala, se curata de seminte cu ajutorul unei lingurite si se razuiesc fin intr-un castron. Se storc bine de apa care si-o lasa. Usturoiul se razuie peste castravetii storsi. Se adauga iaurtul, o lingurita de ulei de masline, sare si piper dupa gust.
Reteta pentru carnea de ied, o gasiti aici

Delicios!

vineri, 17 august 2012

Mure si scortisoara

Am fost acasa, si am vazut marea......m-am relaxat atat de tare, ca abia imi gasesc ritmul:). In drum, la intoarcere spre Tm, mi-am cumparat o galetuta de 1 kg, de mure. Pana acasa, au avut si sirop.....asa ca, a trebuit sa le rezolv repejor, ca nici congelate nu mai mergeau.
Prima tura, au fost niste muffins cu lavanda, dar nu am mai apucat sa fotografiez.......asa ca, la a2a tura, am pus interdictie la tava, nu se maninca pana nu fac poze!:))

Dar cu gandul la vacanta, sa va spun cum am facut:)

Ingrediente:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 plic zahar vanilat cu scortisoara
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 1 varf de lingurita bicarbonat
- 350 gr mure amestecate cu zahar dupa gust

Preparare:
1.- Ouale se separa. Albusul se bate spuma si se adauga treptat cate o lingura de zahar.
2.- Galbenusul se amesteca si se pun in albus, apoi se mixeaza bine.
3.- In compozitie se adauga zaharul vanilat, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul.
4.- La final se incorporeaza usor faina.
5.- Se unge o tava de yena cu unt, se pune hartie de copt, apoi se toarna compozitia
6.- Peste compozitie se toarna murele cu tot cu zeama lasata, si se uniformizeaza usor cu ajutorul unei linguri.
7.- Se da la cuptor pana se rumeneste. Se face testul cu betisorul.
8.- Cand sa scos din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi prajitura se rastoarna, se ia hartia de copt. Trebuie sa fie cu murele deasupra.
Ca decor, am razuit ciocolata alba:)
Gustoasaaaaa, merge si la cafea....ceai, la orice!:P

Enjoy!

duminică, 29 iulie 2012

Muffins cu pepene galben

Vorbeam de muffins cu o prietena, ....iar la un moment dat, imi spune ea.."incearca cu pepene galben, si nu o sa-ti para rau!". Hmm, nu a durat mult, eu fiind fan pepene galben,  si am trecut la fapte.

Ingrediente:
- cam 4 felii subtiri dintr-un pepene galben, potrivit, taiate cuburi
- 2 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr unt topit
- 300 gr faina
- esenta de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
- jumatate lingurita de bicarbonat
Preparare:
1.-Se pun ouale impreuna cu zaharul intr-un castron si se amesteca bine.
2.-Se toarna untul topit, se amesteca pana se topeste zaharul.
3.-Se adauga vanilia, praful de copt, bicarbonatul, se amesteca, apoi se incorporeaza faina.
4.-La final se pun bucatile de pepene galben, si se incorporeaza in compozitie.
5.-In tava pt muffins, se pun hartiile de copt, si cu ajutorul unei linguri se pune din compozitie cam 3 sferturi din marimea hartiei .
6.- Se tin la cuptor cca 25-30 min, se face testul cu betisorul.

Deosebit de aromate si gustoase, merita incercate!

Enjoy!

miercuri, 25 iulie 2012

Tort cu coacaze rosii

...daca e vara, ploua......si daca ploua, am timp sa mai scriu pe blog!:) Fiind racoare,  m-am "destrabalat" putin in bucatarie. Zilele trecute am gasit la Kaufland, coacaze rosii, la un pret exagerat de ieftin. Sa va spun? poate nu o sa ma credeti, numai la 1 leu cutia de 125 gr. Am luat numai doua, dupa care mi-a parut rau. Azi erau la 3,4 lei. Si ca sa nu ma intind cu vorba ca timpu-i scurt, sa va spun cum l-am facut.....tortul, binenteles!:P

Ingrediente:

- blat normal de pandispan cu vanilie
- 200 gr ciocolata amaruie
- 550 gr frisca lichida
- 400 gr iaurt Milli cu visine
- 100 gr ciocolata alba
- 1 plic de gelatina
- sirop pt insiropat ( am preparat vreo 5 linguri de Nesquik cu apa)
- 250 gr coacaze rosii ( le puteti inlocui cu ce va place).

Dupa ce a-ti preparat blatul, il lasati sa se raceasca si il taiati in 3 felii egale(cat se poate).
1. - Ciocolata amaruie se topeste intr-un castron la microunde.
2. - 200 gr de frisca lichida se mixeaza, apoi se amesteca cu ciocolata amaruie topita si racita. Se mixeaza impreuna.
3. - Se aseaza primul blat pe o tava, se insiropeaza, apoi se pune crema peste el si se niveleaza. Se aseaza al2lea blat peste crema, se netezesc marginile, se insiropeaza blatul si se da la frigider pana la prepararea cremei de iaurt.
4.- Se mixeaza 200 gr frisca, se adauga iaurtul si se continua mixarea pana la omogenizare. Gelatina se pune intr-o canuta cu putina apa, cat sa o acopere, se lasa 1 min la hidratat, apoi se da la microunde pt 3-4 secunde. Dupa ce am scos gelatina din microunde, se amesteca putin apoi se toarna in crema de iaurt. Se mai mixeaza putin.
5.- Crema obtinuta se pune peste al-2-lea blat, iar peste crema se aseaza al-3-lea blat.
6.- 150 gr de frisca lichida impreuna cu ciocolata alba se topeste pe foc. Atentie! frisca trebuie incalzita, sa nu fiarba. Crema obtinuta, se da pt 10 min la congelator, apoi se intinde peste blatul de deasupra.
7.- Se decoreaza cu coacaze rosii.
Revin maine cu felia.....sa vedem ce am facut azi!;)
Iata si felia!:)

Enjoy!:)

General Tso's Chicken

.....sau pui chinezesc, in varianta a2a. Reteta de inspiratie o am de la Andreea, mai exact, de aici sper sa nu se supere pe mine ca am mai adaugat ceva. Prima tura din acest preparat, am facut-o exact cum scrie pe blogul Andreei, dar in cantitate tripla. Partea buna este ca am facut-o si in stil vegetarian, adica am inlocuit carnea cu bucatele de soia.
In aceasta reteta am folosit piept de pui, pentru doua persoane.

Ingrediente:500 gr piept de pui taiat bucatele mici
3 fire de ceapa verde
1 cm de radacina ghimbir razuita
4 catei de usturoi
jumatate lingurita pasta de ardei iute
5 linguri de ulei pentru prajit


Pentru marinata de pui:
2 lingurite sos de soia
2 lingurite sos de stridii
2 lingurite sos de peste
1 cm de radacina ghimbir razuita
1 lingurita otet
2 lingurite amidon

1 lingurita de apa


Pentru sos:
6 lingurite de zahar
1 lingurita otet de vin
15 linguri de suc de rosii
1 lingura amidon
Pieptul de pui taiat in bucati mici, l-am pus intr-un castron peste care am turnat marinata. L-am tinut asa pana cand mi-am pregatit celelalte ingrediente (cca 15-20 min), apoi l-am pus l-a prajit in uleiul incins la foc mic, cu capacul pe oala. Cand zeama puiului a scazut, luam capacul si lasam sa se rumeneasca usor.

Cat timp sa rumenit pieptul de pui, am pregatit ceapa verde, partea alba am taiat-o fasii subtiri, usturoiul l-am tocat marunt, ghimbirul l-am razuit si l-am aruncat in oala peste pui impreuna cu pasta de ardei iute. Se amesteca continuu timp de 3 minute.
Toate ingredientele sosului se amesteca intr-un castron.
La final se adauga sosul si se mai fierbe 5 minute pana se ingroasa.
Partea verde de la ceapa, am taiat-o marunt, am adaugat si in sosul cu carne, am folosit-o si ca decor.

Se serveste cu garnitura de orez. Eu l-am fiert cu o lingurita de turmeric si sare dupa gust.(preferabil ff putina).

Gustos si hranitor!

vineri, 6 iulie 2012

Salam de biscuiti cu crema de cocos, si fructe

Prajituri fara coacere, cam asta ne dorim zilele astea:). Si asta incerc sa fac, pe cat posibil.

Pentru rulada de biscuiti am folosit :
- 500 gr biscuiti petit

- 300 gr lapte
- 150 gr unt
- zahar dupa gust
- 2 plicuri esenta de vanilie
- 2 linguri cacao
- 4 linguri nuca de cocos

Preparare:

Biscuitii se sfarama, eu i-am dat prin blender. Laptele se incalzeste, se adauga untul si zaharul in lapte si se amesteca pana se topesc. In lapte se mai pune vanilia si cacao. Compozitia lichida se toarna peste biscuiti, se adauga nuca de cocos, vanilia si se amesteca bine pana se omogenizeaza totul. Se da la frigider pana se prepara crema.

Crema de cocos:
- 4 linguri amidon de porumb
- 200 ml lapte

- 2 plicuri zahar vanilat
- 150 g unt 
-  6 linguri de zahar zahar (sau cat vreti de dulce)
- 4 linguri  nuca cocos

Preparare:Amidonul se dizolva in laptele rece. Se pune pe foc impreuna cu zaharul si se lasa sa fiarba, amestecand continuu pana compozitia se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga untul, zaharul vanilat si nuca de cocos. Se amesteca bine pana se topeste untul si se lasa sa se raceasca.



Separat, eu am avut si 4 jumatati de piersica din compot, 3 rondele de ananas. Le-am taiat cubulete. Puteti pune orice fel de fructe doriti : zmeura, cirese, visine.....sa arate interiorul colorat.

Dupa ce sa racit crema de cocos, o puteti pune si la frigider pentru cateva minute, asta dupa ce nu mai este fierbinte, se scoate compozitia de biscuiti , intindeti pe masa de lucru o folie de plastic, puneti biscuitii pe ea, si cu ajutorul unui sucitor intindeti compozitia, cat pentru a forma o rulada. Crema o intindeti peste biscuiti, iar pe mijloc asezati fructele. Rulati cu grija cu ajutorul foliei, strangeti bine capetele si dati la frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.
Eu pentru decor am folosit cocos si zmeura tinuta pentru cateva minute intr-un bol, peste care am presarat o lingurita de zahar atat cat sa-si lase putina zeama. Deasupra am turnat toping de zmeura .
Delicioasa!

miercuri, 4 iulie 2012

Indian Soup with chickpeas - Supa indiana cu naut

Canicula mare domnule, da' de mancat tot trebuie sa mancam! De data asta am optat pentru un preparat indian, ramane la fel de gustoasa si rece.

Ingrediente:
- 2 cutii de naut (800 gr)
- 1 cartof
- 2 cm de radacina de ghimbir razuita
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- 1 lingura garam masala
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita coriandru
- 2 morcovi
- 150 gr mazare
- 150 gr fasole verde
- porumb dulce din conserva , cam 2 linguri

Preparare:
Ceapa se toaca marunt si se caleste usor in 3 linguri de ulei. Se adauga usturoiul razuit, ghimbirul si un morcov razuit, lingura de garam masala si se mai caleste 2 minute amestecand continuu. Se adauga 400 gr apa, cartoful si se lasa sa fiarba. Dupa ce cartoful e fiert, se ia de pe foc, si se da prin blender pana se obtine o compozitie omogena.
Se pune inapoi pe foc, se mai adauga apa (eu am avut o oala de 3 litri), apoi se pune mazarea, fasolea verde, porumbul, morcovul taiat dupa preferinta si se lasa sa fiarba pana legumele sunt aproape inmuiate. La final adaugati nautul si mai lasati sa fiarba 5 minute. In timpul fierberii, se adauga turmericul, coriandru si sare dupa gust.
Daca aveam si ceva lapte de cocos, ar fi fost mai mult decat perfect. Nu ezitati sa adaugati dupa ce opriti focul:)
Se serveste cu lipie calda.....desi, recunosc, eu am cumparat-o!

Pofta mare!

marți, 3 iulie 2012

Campionatul de gatit in aer liber - Arad 2012

Stiu ca postez rar, dar caldura si evenimentele din viata mea cotidiana nu imi mai lasa timp si pentru scris. In weekend-ul trecut am tinut neaparat sa ajung la Arad, si sa-mi cunosc prietenii virtuali.:). L-am cunoscut pe Bucataru Maniacu alias Cristian Borod si pe sotia lui, Diana Borod.
Sunt niste oameni minunati, cu care ai sta de vorba ore intregi. Sper sa mai avem ocazia sa povestim life, si pe mai racoare, ca afara erau 40 de grade:)). O poveste frumoasa o puteti vizualiza pe blogul lui BM.

L-am cunoscut si pe Uica Mihai, un om cu suflet mare:)
....pe Lepadat Angela, pe Radu
dar i-am cunoscut si pe Mehrzad si Alex, concurenti la Master Chef.
Cat despre minunile culinare vazute acolo, las imaginile sa vorbeasca:)...


Cam asta a fost pentru prima zi, in a2a nu am mai fost prezenta, desi imi doream....poate data viitoare:)
Felicitari tuturor participantilor!

sâmbătă, 23 iunie 2012

Tiramisu cu caise

Vara, cald....canicula. Cand ai pofta de dulce, maninci ori inghetata.....ori te sacrifici si coci ceva in cuptor....ori apelezi la retete italiene fara foc, si cu putina imaginatie, si le modelezi dupa cum iti place.

Ingrediente:
- 1 cutie de 250 gr mascarpone

- 200 gr frisca lichida batuta
- zahar pudra dupa gust
- 1 plic zahar vanilat
- 2 linguri lichior crema mascarpone
- 400 gr piscoturi
- cafea pentru inmuiat piscoturile
- cacao pentru pudrat
- 500 gr caise
- zahar dupa gust pentru caise

Caisele se spala, se scot samburii si se taie felii. Se pun intr-o cratita cu zahar dupa gust, preferabil sa fie mai acrisor, si se fierb pana se inmoaie. Se lasa la racit. (eu am facut asta cu o seara inainte).

Mai intai se prepara crema. Se bate bine frisca, se adauga mascarpone, zahar si zahar vanilat, lichior ( daca nu il aveti nu e nici o problema), si se mixeaza bine. Separat,se prepara cafeaua fara zahar si se lasa la racit.

Piscoturile se inmoaie in cafea, se aseaza pe o tava, se pune un strat de crema, se pudreaza cu cacao, apoi se pun caise din dulceata rezultata cu putina zeama, iar un rand de piscoturi inmuiate in cafea, crema....cacao, si decorati dupa imaginatie cu caise. Se tine la frigider cca 3 ore, sau chiar o noapte daca rezistati.
 
Si pentru ca mai mi-a ramas crema, am pus si la pahar.
 
Gustos si racoritor!

Enjoy!

Macrou la cuptor cu seminte

Ingrediente:
- 2 bucati de macrou taiati file
- 1 lingura de susan
- 1 lingura de mac
- 1 lingura de seminte de floarea soarelui
- 2 linguri pesmet
- sare, piper dupa gust
- praf de ghimbir, cimbrisor, usturoi granulat pt condimentat
- ulei de masline pt stropit pestele
- boabe de porumb prajit ( marca Mogyi, din Kaufland)
Macroul se curata de intestine, se spala apoi se taie file. Se condimenteaza dupa gust, se stropeste cu putin ulei apoi se tavaleste prin semintele amestecate cu pesmetul. Se aseaza intr-o tava, tapetata cu hartie de copt, se mai stropeste cu putin ulei apoi se da la cuptor pana se rumeneste si devine usor crocant.(cca 30 min, in  functie de cuptor)

L-am servit cu salata si crochete din cartofi cu parmezan si cascaval, iar pestele l-am stropit cu zeama de lamaie. Deasupra am presarat boabe de porumb prajit.
Minunat pe timp de vara.

Pofta buna!

sâmbătă, 16 iunie 2012

Macrou la gratar si salata de mar cu rodie, piersici si merisoare

Azi, pofta de peste......mai ales ca de cateva zile trag cu ochiul la retetele din  Cartea Regala de Bucate, unde am vazut un minunat somon la cuptor cu sos de mango si rodii. Ehh, eu nu am avut nici mango si nici somon. Doar macrou, ceva boabe de rodii si merisoare prin congelator.....si cam atat, restul.....e improvizatie.

Ingrediente:
- 2 bucati de macrou congelat
- condimente pentru peste (plic Galeo)
- sare si piper
- un mar curatat de coaja, cotor si taiat cubulete
- 2 linguri bune cu seminte de rodii
- 2 linguri merisor ( am avut congelat)
- 1 piersica curatata de coaja si taiata bucati mici
- 1 lingura zeama de lamaie
- ulei de masline
- 1 fir de ceapa verde (numai frunza)
- felii de lamaie pt decor
- 2 linguri zeama de lamaie
Preparare:
Pestele l-am decongelat, curatat de intestine, spalat si apoi taiat file. L-am condimentat, stropit cu zeama de lamaie si ulei si l-am tinut la frigider timp de 30 min.
Intre timp m-am ocupat de salata.
Marul curatat si taiat cubulete, rodia, merisoarele si bucatile de piersica le-am amestecat intr-un bol peste care am adaugat firul de ceapa tocat marunt.
Dupa ce am scos pestele din frigider, l-am pus pe gratarul incins pana sa rumenit. Salata de fructe se pune peste macrou, dar daca nu va incanta, serviti cu o traditionala salata verde cu rosii si castraveti.
Mi-a placut foarte mult, merita incercat:)

Enjoy!

miercuri, 13 iunie 2012

Dovlecei umpluti cu ciuperci si sos Korma

Iata o reteta dedicata celor care nu maninca carne. Delicioasa si usoara, mai ales pentru zilele calduroase care ne asteapta.

Ingrediente :
- 2 dovlecei potriviti
- 1 cutie de ciuperci ( sau puteti folosi ciuperci proaspete, cca 5 buc pentru 2 dovlecei)
- 1 ceapa mica
- 1 morcov mic
- 4 felii de dovlecel taiat cubulete
- 2 lingurite pasta de curry verde
- cascaval razuit
- 1 ou
- sare si piper dupa gust.

Procesul de preparare este exact la fel ca si la cel cu carne. Dovleceii se spala, se taie in jumatate, se scobesc si se scoate miezul, se stropesc cu putin ulei si se condimenteaza cu putina sare apoi se dau la cuptor pana se inmoaie usor.
Ceapa se taie marunt, se caleste usor in 2-3 linguri de ulei, se adauga morcovul, se mai tine pe foc 2-3 minute amestecand continuu, si la final se adauga ciupercile taiate marunt. Se lasa sa se caleasca si ele, se condimenteaza, apoi se opreste focul. Dupa ce sa racorit usor, se adauga oul si cascaval razuit (2 linguri), si se amesteca bine.
Cu compozitia obtinuta umplem dovleceii, presaram cu cascaval si se da la cuptor pana se inmoaie dovlecelul si cascavalul e topit . Optional, inainte de a scoate din cuptor, se orneaza cu felii de rosii si marar.
Tot experimental am servit cu sos Korma. Placut, mie mi sa parut putin gretos, dar poate altora le va placea:)

Pofta mare!

Dovlecei umpluti cu carne de pui

Tot mai des mi se cere mancare usoara, de vara.....si cum de ceva vreme imi statea gandul la ceva dovlecel umplut, azi l-am pus in practica, in doua variante. Prima este cu carne tocata de pui si curry, iar a doua varianta este ovo-lacto-vegetariana, cu ciuperci si curry.

Dovlecel cu pui
- 500 gr carne tocata
(eu am folosit 500 gr carne tocata de pui pt 9 jumatati de dovlecei)
- 3 lingurite pasta de curry verde
- 1 ceapa potrivita tocata marunt
- 1 morcov razuit
- 1 ou
- 200 gr cascaval razuit
- sare, piper dupa gust
- 6 felii de dovlecel taiat cubulete ( puteti folosi si din miezul razuit)

Dovleceii se spala si se taie in jumatate. Cu ajutorul lingurii, scobiti si scoateti miezul cu samburi. Se stropesc cu putin ulei si se condimenteaza cu putina sare. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor, pana se inmoaie usor.
Separat, se caleste ceapa impreuna cu morcovul razuit, apoi se adauga carnea de pui. Se amesteca constant, carnea o sa-si lase putina apa, lasam sa fiarba timp de 20 min pana aproape scade apa, se condimenteaza cu sare, piper si curry. Stingem focul si lasam sa se raceasca usor, apoi se adauga oul si 2 linguri de cascaval razuit, se amesteca bine.
Compozitia obtinuta se aseaza in dovlecei, se pune deasupra cascaval si se mai da la cuptor timp de 20 min. Eu la final am adaugat felii de rosii si marar, si am mai lasat in cuptor 10 min. Optional, am servit cu un sos indian , Korma.......experimental. :)

Pofta mare!

Chocolate and strawberry tart

Azi m-am "manjit" numai cu ciocolata, atat de tare, de parca ar disparea ciocolata de pe pamant si nu mai apucam sa maninc:)). Energie, intr-o tarta......asa numesc eu ciocolata:P

Ingrediente blat:
- jumatate pachet de unt

- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita praf de copt
- vanilie

Tava de yena am uns-o cu unt inainte sa pun aluatul in ea. Dupa ce am amestecat toate ingredientele, formam o bila, o punem intr-o punga si o dam la frigider timp de 30 min. Dupa ce scoatem aluatul din frigider, pudram masa de lucru cu putina faina, intindem cu ajutorul sucitorului, si apoi asezam foaia in forma. Daca mai aveti rabdare, indicat e sa se mai tina 15 min la frigider. Peste aluat, se aseaza o hartie de copt, iar peste hartie punem boabe de fasole ca greutate (1kg), si sa da la cuptor (incins in prealabil).
Se coace cam 30-40 min, pana se rumeneste.
Dupa ce sa copt, lasam blatul sa se raceasca complet.

Ingrediente crema:

- 300 gr ciocolata amaruie
- 300 gr frisca lichida
- capsuni ( cca 100-150 gr, sau cate doriti sa puneti in crema)

Punem frisca intr-o oala, pe foc pana se incalzeste. Ciocolata maruntita o topim in frisca calda, se amesteca bine pana devine ca o pasta. Lasam sa se raceasca, apoi o turnam peste blat. La final se adauga capsunile dupa preferinta ( intregi sau taiate marunt).
Se da la frigider peste noapte, dar daca vreti sa o serviti mai repede, o puneti in congelator pentru 2-3 ore.

Enjoy!