Ingrediente pentru blat :- 3 oua, 120 gr zahar pudra, 70 gr nuca macinata, 70 gr faina, 2 lingurite rase praf de copt, 100 ml ulei ( la Gabi este 130 ml), 40ml cafea expreso, 50 gr ciocolata cu cafea razuita (Gabi are in reteta si 90 ml lichior de cafea, dar eu nu am avut asa ceva in casa).
Ingrediente sirop:
- 80 ml cafea expreso, daca aveti lichior de ciocolata.....si doriti sa-l adaugati, puneti 50 ml in cafea.
Ingrediente glazura :
- 100 gr ciocolata( am folosit ciocolata amaruie), 50 gr unt, 3 linguri de lapte, 3 linguri zahar.
Mod de preparare : Se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zaharul pana devine spumos, se adauga putin cate putin uleiul, apoi cafeaua si la alegere se adauga si lichiorul de ciocolata.
Albusul se bate spuma si se adauga in crema de galbenus, urmata de faina amestecata cu nucile si praful de copt.
Totul se pune intr-o tava, tapetata pe fund cu hartie de copt, iar peretii formei unsi cu putin unt. Se coace cca 30-40 min, in functie de cuptorul fiecaruia. Se incearca blatul cu un betisor, daca nu se ia nimic pe el, e gata.
Dupa ce sa copt, se lasa sa se raceasca, apoi se insiropeaza cu siropul de cafea indulcita (in cazul meu) si la alegere si cu lichior.
Glazura se prepara in felul urmator: - se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul, se adauga untul si ciocolata...Nu trebuie sa fiarba...se amesteca totul pana la omogenizare. Se pune peste blatul insiropat un strat de glazura, si se mai opreste putin.....pentru a decora prajitura. Se da la frigider, iar dupa ce sa intarit primul strat.....se poate decora cu restul de glazura ramasa(daca sa intarit, se poate reincalzi usor).
Eu am pus glazura ramasa, intr-o punguta de plastic, i-am facut o gaura mica mica.....si am decorat dupa cum se observa.
- 80 ml cafea expreso, daca aveti lichior de ciocolata.....si doriti sa-l adaugati, puneti 50 ml in cafea.
Ingrediente glazura :
- 100 gr ciocolata( am folosit ciocolata amaruie), 50 gr unt, 3 linguri de lapte, 3 linguri zahar.
Mod de preparare : Se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zaharul pana devine spumos, se adauga putin cate putin uleiul, apoi cafeaua si la alegere se adauga si lichiorul de ciocolata.
Albusul se bate spuma si se adauga in crema de galbenus, urmata de faina amestecata cu nucile si praful de copt.
Totul se pune intr-o tava, tapetata pe fund cu hartie de copt, iar peretii formei unsi cu putin unt. Se coace cca 30-40 min, in functie de cuptorul fiecaruia. Se incearca blatul cu un betisor, daca nu se ia nimic pe el, e gata.
Dupa ce sa copt, se lasa sa se raceasca, apoi se insiropeaza cu siropul de cafea indulcita (in cazul meu) si la alegere si cu lichior.
Glazura se prepara in felul urmator: - se pune laptele pe foc impreuna cu zaharul, se adauga untul si ciocolata...Nu trebuie sa fiarba...se amesteca totul pana la omogenizare. Se pune peste blatul insiropat un strat de glazura, si se mai opreste putin.....pentru a decora prajitura. Se da la frigider, iar dupa ce sa intarit primul strat.....se poate decora cu restul de glazura ramasa(daca sa intarit, se poate reincalzi usor).
Eu am pus glazura ramasa, intr-o punguta de plastic, i-am facut o gaura mica mica.....si am decorat dupa cum se observa.
....e dulce....neagra...si numai buna de servit alaturi de o cafea:)
2 comentarii:
Felicitari, e superba prajitura!
multumesc frumos, Alexandrina!:)
Trimiteți un comentariu