sâmbătă, 17 septembrie 2011

Tarta de ciocolata

O reteta dupa renumitul bucatar, Gordon Ramsay......si dupa cum spune si el, acest tort de ciocolata are o consistenta bogata, care se topeste in gura.

Ingrediente:

- unt moale pentru uns
- 350 gr ciocolata amaruie
- 6 linguri de amaretto di Saronno (eu am pus crema de lichior de tiramisu)
- 4 oua mari (galbenusurile separate de albusuri)
- 50 gr biscuiti amaretti (pisati marunt)
- 200 gr zahar tos
- cacao pentru presarat deasupra
- frisca sau mascarpone pentru ornat ( eu am pus frisca si inghetata de vanilie)
Preincalziti cuptorul la 180 grade. Ungeti o forma rotunda de 26 cm, cu fund detasabil, si tapetati cu hartie pergament (pt copt).

Rupeti ciocolata in bucati mici, puneti-o intr-un bol termorezistent si asezati bolul deasupra unei oale cu apa fierbinte la foc mic. Cand incepe sa se topeasca, adaugati lichiorul. Cand ciocolata sa topit complet si a devenit cremoasa, luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca.

Bateti galbenusurile intr-un bol, pana se omogenizeaza. Amestecati biscuitii amaretti in galbenusuri si turnati in ciocolata si amestecati bine.

Intr-un alt bol, bateti albusurile spuma, si adaugati din zahar, cate o lingura, pana spuma devine asemeni unei bezele. Albusul batut in adaugam treptat in ciocolata si amestecam usor.

In forma pregatita, asezam amestecul si netezim cu o lingura. Dati la cuptor timp de 30-40 min, pana cand tortul a crescut si a capatat o crusta. Suprafata poate avea fisuri, insa partea de dinauntru trebuie sa fie omogena si moale.
Tarta o lasati sa se raceasca in cuptor, cu usa intredeschisa, cel putin o ora.

Desprindeti usor peretii formei si tot atat de usor o asezam pe un platou. Pudrati cu cacao si serviti dupa preferinta.

Enjoy!

Niciun comentariu: