marți, 22 martie 2011

Nuci

Drumul meu la Constanta a fost fff productiv si folositor. Am vazut marea, desi furioasa...mi-a facut placere sa-i simt din nou briza:)......l-am revazut pe tata, fratele si cumnata...o veche prietena, si as mai fi facut multe, dar timpul a fost foarte scurt...si friiiig rau de tot afara, pentru o zi de 16 Martie. Mergand cu tata prin piata Tomis 3, i-am aratat o forma de "nuci", " o mai am? -- i-am zis...." si o aveam, undeva intr-o magazie...n-o mai folosea nimeni.....Am luat-o cu mine la Timisoara.....iar printre retetele vechi ale mamei, am dat si peste reteta:). Bucurie mare....abia asteptam sa o refac...sa fac din nou "nucile" gustoase din copilaria mea:).

Iata reteta : 1 cana untura (nesarata), 1 cana zahar pudra, 5 oua, un praf copt, esenta rom, vanilie, faina cat cuprinde ( in jur de 700 gr).

Ouale se bat, se adauga untura moale, zaharul, esentele, praful de copt....se amesteca bine pana cand untura sa dizolvat in oua si zaharul sa topit. Se adauga faina si se formeaza un aluat moale. Apoi se formeaza bilute mici cat sa intre in forma

Se coc pe flacara aragazului, pana devin maronii.


Crema dupa reteta mamei : 1 pachet unt, 1 cana zahar, cacao, esente. Eu am folosit, finetti amestecat cu esenta de rom si nuci maruntite (200 gr) , sa fie o pasta groasa, si crema de cocos.

Crema cocos : 330 gr lapte, 35 gr amidon, 2 linguri zahar, esenta de migdale, 100 gr ciocolata alba, 80 gr unt, nuca de cocos ( rosu si alb) cam 100 gr fiecare, 50 gr miez de curmale maruntit (l-am pus in crema de cocos alba)

Se pune pe foc 200 gr lapte, impreuna cu zaharul si cioacolata pana se topesc. Separat, in laptele ramas se adauga amidonul , se dizolva si se adauga in laptele de pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Se stinge focul si se adauga untul, se amesteca pana se topeste. Se adauga la final si esenta de migdale. Crema se imparte in doua, si se amesteca cu nuca de cocos. Cu crema obtinuta, se umplu nucile.

Sunt minunate!!!

8 comentarii:

Liana10 spunea...

minunate nuci! Eu am forme de nuci individuale...inca nu le-am folosit...si nici untura n-am...:(

Craita spunea...

doamne ce bune sunt,le-as face acum,dar forma mea e la buni,iar buni e departe...mai avem de asteptat pana sa ajungem si pe acolo:)

Dia spunea...

multumesc, ,Liana....untura se gaseste la Kaufland:)....iti imprumut forma daca vrei:P

Dia spunea...

Craita, au iesit superrr...da o fuga pana la mine sa le gusti:)

Kris spunea...

CAt am cautat forma de nuci! E prima oara ca le vad! Mersic de reteta, o s-o trec si pe forum ;-)
http://hoinarprinlume.forumcommunity.net/?f=5490051

Dia spunea...

@Krissy, ma bucur ca ai gasit forma, spor la "nuci", sunt delicioase:), multumesc si pt vizita:)

spunea...

am vazut pozele pe facebook si am intrat aici sa vad reteta... yammyyyy... :(( prietenul meu nu a auzit de asa ceva, dar i se par delicioase... ii fac numai forme sa gasesc... mai ales ca-s colorate... eu le fac roz... :))) :*

Dia spunea...

...forme cred ca gasesti prin piete....nu am vazut aici in Timisoara, abia astept sa le vad pe ale tale:)puup