joi, 3 martie 2011

Tochitura dobrogeana cu mamaliguta

Ingrediente: 500 g carne de porc (pulpă fără os sau fleică fără prea multă grăsime), 1 ceapă potrivită, o lingură mare şi cu vîrf pastă de roşii, 2 linguri ulei, un pahar de vin roşu, usturoi – 1 căpăţână mare sau dupa preferinte, sare, piper, boia dulce, cimbru – după gust.
(reteta de tochitura moldoveneasca, spune sa adaugi si carnaciori)
Mod de preparare: Carnea , de preferinta proaspata, se taie in cubulete.
Usturoiul se curata si se taie fiecare catel in feliute. Ceapa se curata si se taie marunt.
Se pun cele doua linguri de ulei intr-o cratita la incins. Cand e incins bine uleiul se pune ceapa la rumenit. Daca primele bucatele de ceapa au inceput sa devina maronii, se poate adauga fara probleme si carnea. Se presara condimentele dupa bunul plac, dar aveti grija sa nu fie prea mult cimbru si boia, deoarece dau un gust amarui mancarii.

Se intoarce carnea pe toate partile, pana cand toate bucatile au devenit albicioase. In acest moment se adauga cam 2 cani de apa calda in cratita. Se mai pune si o treime din usturoiul taiat. Se acopera, dar nu de tot, si se lasa sa fiarba pana cand scade binisor. Se verifica carnea daca sa inmuiat.
Daca vi se pare ca e gata, atunci se rastoarna in mancare si paharul cu vin, usturoiul ramas precum si pasta de rosii. Se amesteca bine, sa se imprastie pasta de rosii in toata compozitia. Se mai lasa cam inca cinci minute de fierbere.

E bine sa fie servita fierbinte, cu o mamaliguta vartoasa deasupra careia sa se aseze  un ou ochi.
Se serveste cu muraturi (castraveciorii murati sau salata de varza acra, dreasa cu ulei si boia.)

Pofta buna!:)

Niciun comentariu: