marți, 17 ianuarie 2012

Prajitura cu nuci, caramel si ciocolata

Prajitura asta, am facut-o prima data acum cateva luni, adica anul trecut, pentru niste prieteni dragi. A fost atat de apreciata, ca azi m-au rugat sa le-o fac din nou. Si tot azi, am hotarat sa impart reteta si cu voi. De cules, am cules-o de pe blogul lui Madi Cuisine, dar si ea o are din alta parte.....ce iti e si cu retetele astea....circula si tot circula....ca asa e normal, parerea mea, sa bucuram si pe altii cu minunile care ies din bucataria noastra:).

Ingrediente pentru blat :
5 albusuri, 100 gr zahar, 200 gr nuca macinata marunt marunt, 1 lingurita praf de copt, 4 linguri cu faina.

Ingrediente pentru crema :
5 galbenusuri, 150 gr zahar, 200 gr unt, 200 gr nuca maruntita dar nu foarte fin.
200 gr ciocolata alba razuita pe ochiul mare

Ingrediente pentru glazura :
100 gr ciocolata amaruie, 50 ml frisca lichida (eu folosesc de  la Meggle), 50 gr unt.

Preparare :
Se prepară blatul:
Se mixează albuşurile spumă tare cu zahărul până obţinem o compoziţie ca pentru bezea. Se adauga faina, praful de copt si  nuca  amestecand usor cu o lingura sau spatula. Aluatul se toarnă în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt. Se pune în cuptorul preîncălzit şi se coace cam 20 de minute (se poate face testul cu betisorul). Se dă la răcit.


Ciocolata albă se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se presară în strat uniform peste blatul răcit.


Crema:
Zahărul se caramelizează la foc mic. Atenţie să nu se ardă! Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine pană s-a topit complet. Se pune din nou la foc mic, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând bine după fiecare. Trebuie să se îngroaşe puţin compoziţia. Abia atunci se adaugă nuca taiată. Se dă la răcorit un pic apoi se toarnă peste ciocolata albă rasă pe blat.


Glazura:
Bucaţelele de ciocolată amăruie se pun împreună cu untul şi frişca lichidă într-un vas la foc mic, dar nu trebuie sa fiarba, cat sa fie calda sa se topeasca ciocolata. Se amestecă pâna ce se obţine o cremă omogenă. Se răceşte un pic apoi se toarnă peste caramel.

Se da la frigider pentru cateva ore sau pana a doua zi.

Iat-o si cum a fost decorata azi, cu stelute de zahar, sa fiu in ton cu vremea de afara:)
 







Enjoy!

3 comentarii:

Antonina spunea...

Minunata dulcegarie!! Si bafta din suflet la stim noi ce ;) Te pupic!!

Dia spunea...

Multumeeeesc, draga mea!Pup tare:*

Timea spunea...

Foarte gustoasa cu nuca si caramel...si ce frumos e ornamentul de stelute!