sâmbătă, 17 martie 2012

Cozonac de post

Imi doream de mult sa fac cozonac in forma mea de guguluf, pe care mi-am cumparat-o inainte de Craciun, anul trecut, dar, cum sotul meu primeste de la job, cozonaci italieni, nu am mai facut. In copilaria mea, mama mea era specialista la cozonaci, facea pentru tot blocul:)). Eu numai o ajutam sa tina de vas in momentul in care ea trantea aluatul, spunea ca asa va fi mai pufos.:)
Iar daca la noul meu job, sunt persoane care tin post, m-am conformat situatiei. Reteta este inspirata dupa cozonacul de post al Laurei Laurentiu, cu mici modificari.

Ingrediente:
- 500 gr faina
- 1 cub de drojdie proaspata
- 250 ml apa minerala sau suc carbogazos (eu am folosit schwepps de mandarine), puteti pune si lapte de soia.
- 80 ml ulei cald
- 60 gr zahar pudra ( nu am masurat, dar cred ca am pus vreo 5 linguri)
- 1 plic de zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 praf de sare
- pentru umplutura, am folosit prune uscate, stafide, ananas confiat si rahat, cam 250 gr toate, dar data viitoare voi pune mai mult:D
Preparare:
Faina se pune intr-un bol, drojdia se dizolva cu putina apa calda, o jumatate de lingurita zahar si jumatate lingurita  sare. Peste drojdie, se toarna 2 linguri de suc(la temperatura camerei) si se pune in faina, in mijloc. Se amesteca putin si se lasa la crescut maiaua, langa o sursa de caldura, ferita de curent. Eu am tinut pe aragaz cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa max 15 min, se toarna restul de suc, zaharul, coaja de lamaie, vanilia, se amesteca bine pana se incorporeaza, si turnam putin cate putin din uleiul cald, framantand bine.
Vasul se acopera si se lasa la cald pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, pe masa de lucru, unsa cu putin ulei, intindem aluatul, si presaram compozitia de fructe. Il rulam, si il asezam in forma de copt dorita, unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina.
Se acopera cu un prosop, si se mai lasa sa creasca in forma. Cozonacul se unge cu o pensula cu putin suc, si se da la cuptor pana se rumeneste. Se poate testa cu un betisor.
Dupa ce il scoateti din cuptor, lasati-l sa se raceasca putin in forma, apoi il scoateti din tava.
Se pudreaza cu zahar vanilat


Este fffff gustos si aromat, pufos....nici nu iti dai seama ca nu are oua si lapte. Se pastreaza ff bine tinut in punga de plastic.
Asa ca, va doresc curaj la cozonaci!!!!!!!!

2 comentarii:

Timea spunea...

Tare bun guguluful tau! imi place cozonacul de tot felul! te-am adaugat la lista mea de bloguri sa te pot urmari mai usor pt ca imi place mult ce vad. pupici

Dia spunea...

Si eu m-am minunat de el, nu am facut pana acum fara ou si lapte.....e delicios, chiar si azi, a3a zi e la fel de pufos:).
Multumesc pt add, pup si eu