duminică, 15 martie 2015

Tarta cu lamaie si bezea

E a2a incercare saptamana asta cand o fac. Prima reteta luata de pe net, nu divulg autorul ca nu-i frumos, a gresit spunand sa coci mai intai partial blatul apoi sa adaugi continutul lichid si sa fie din nou bagata la cuptor. Stiind ca nu-i ok( se incruzeste), ...am zis....fie!

De data asta, nu am respectat nici o reteta, am facut-o exact asa cum stiu eu ca trebuie sa iasa. Am s-o impartasesc cu voi, pentru ca este tare buna!

Ingrediente aluat: 
- 100 gr pudra de migdale
- 250 gr faina
- 30 ml apa
- 3 linguri zeama de lamaie
- 3 linguri zahar pudra
- 2 linguri sirop de migdale (optional) sau esenta
- 125 gr unt la temperatura camerei
- 1 lingurita rasa praf de copt

Toate ingredientele se amesteca, daca aluatul este lipicios, se mai pudreaza cu faina. Se pregateste o tava de yena ( in cazul meu) de diametru 28 cm, se unge cu unt, se taie o fasie de hartie de copt si se pune in tava. Pe masa pudrata cu faina, se intinde aluatul, apoi se aseza in tava. 
Se niveleaza si se da la congelator pana pregatiti ingredientele lichide.
Ingrediente crema:
- coaja razuita de la 3 lamai
- zeama de la 4 lamai
- 4 linguri zahar pudra
- 200 gr frisca lichida
- 5 oua

Se amesteca coaja de lamaie cu zeama de lamaie si zaharul, pana acesta s-a topit. Se adauga frisca, se amesteca continuu cu un tel, apoi se adauga treptat ouale.
Compozitia se toarna peste aluatul racit la congelator.

Se da la cuptor, incins in prealabil, pana tarta se rumeneste ( se va vedea pe marginile aluatului) iar crema de oua devine usor maronie.
Se lasa la racit.

Ingrediente bezea:
- albusul de la 5 oua
- in jur de 20 linguri zahar

Se mixeaza albusul, se adauga treptat cate o lingura de zahar, pana albusul devine lucios si putem forma cifra 8 cu ajutorul paletilor mixerului. Sau daca aveti curaj, intoarceti bolul deasupra capului! :P

Cu un pos, punem bezeaua peste tarta racita, iar cu o torta , ardeti bezeaua. Daca nu aveti, bagati tava in cuptor pt cateva minute.
Sa aveti pofta! :)