Un tort al copilariei, cand mama ne rasfata cu el cand eram cuminti....si nu numai!:P Saptamana asta, vineri mai exact, l-am facut si am plecat cu el la o intalnire cu prietenii. Sa mancat cald, cu viteza luminii. Ieri, ramasa cu gandul la el ca nu am reusit decat sa gust din el.....l-am mai repetat inca o data.
Nu este greu de facut, nu trebuie decat sa va pregatiti ingredientele sa le aveti la indemana inainte de a va apuca sa-l preparati!
Ingrediente:
- 3 mere mari sau 4 potrivite, curatate de coaja, taiate in jumatate, apoi curatati cotorul
- 2 portocale mari, curatate de coaja si taiate rondele
Ingrediente pentru crema de zahar ars:
- 10 -15 linguri zahar (pt topit in cratita)
- 1 litru lapte
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente pentru blat:
- 5 oua
- 2 linguri ulei
- 5 linguri zahar
- 7 linguri faina
- esenta de vanilie sau rom
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
Dupa cum am spus mai sus, incepeti mai intai cu pregatirea fructelor.
Intr-o cratita inalta si cu fundul gros, se topesc cele 10 - 15 linguri de zahar. Sa nu va indepartati de aragaz, riscati sa se arda zaharul si sa devina amarui. Miscati circular din cand in cand cratita pentru a se topi usor. Dupa ce sa topit, tapetati bine peretii cratitei cu zaharul ars.
Asezati repede feliile de portocale in zaharul ars.
Lasati sa se intareasca si intre timp, puneti in alta oala laptele, il incalziti usor, adaugati zaharul si zaharul vanilat (asa se topeste mai repede zaharul).
Intr-un castron, spargeti ouale, se amestecati bine si turnati laptele peste ele.
Amestecati si dati la cuptor, incins in prealabil pana se incheaga putin, atat cat sa tina jumatatile de mere pe compozitia de crema de zahar ars.
Cat timp va sta crema in cuptor, va apucati sa preparati blatul.
Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza, apoi se adauga praful de copt, esenta, cacao, se amesteca bine iar la final se incorporeaza usor, cate o lingura, faina.
Cand crema de zahar ars sa inchegat, se scoate din cuptor, se aseaza merele cu scobitura in sus, si se toarna compozitia de blat.
Se introduce din nou la cuptor, pana cand blatul este ferm la atingere, sau trece testul cu betisorul (trebuie sa fie curat).
Stiu, sunt multe oale folosite, mult de spalat dupa....dar isi merita tot efortul.
Se decoreaza dupa imaginatie, cu frisca batuta, cu fructe sau cu arahide in ciocolata.
Enjoy!
5 comentarii:
Arata absolut minunat :). Bravo!
Multumesc Timea! :)
Arata minunat!!! Ce idee super ai avut! Felicitari Dia!
Multumesc draga Paula! te pup :*
Buna. Acum am incercat si eu reteta. Astept sa se raceasca si sa vad cum e.
Ce consider ca ar util este sa specifici cratita sau forma de tort ce dimensiuni are.
Mersi
Flori
Trimiteți un comentariu