duminică, 7 aprilie 2013

Cozonac cu nuca, rahat si stafide

Mama ar fi foarte mandra de mine. Ea era specialista la cozonaci, facea pentru tot blocul in care locuiam. Tin minte cum cocea la ei pana dimineata, si tot cu zambetul pe buze o vedeam. Avea o satisfactie enorma sa poata sa-i faca pe altii fericiti.
Stiu ca va e frica sa faceti cozonaci, dar va asigur eu ca nu va trebuie decat rabdare....si ingredientele potrivite.

Ingrediente:
- 1 kg faina ( am folosit faina alba de Dobrogea, pentru cozonaci 000)
- 5 oua
- 350 gr zahar
- jumatate pachet de unt topit, cald
- 200 ml lapte cald
- un cub de drojdie ( 42 gr)
- 6 linguri ulei
- 1 esenta de rom
- 300 gr nuca macinata
- rahat taiat cubulete (puneti cantitatea dorita)
- stafide ( cantitatea dorita)
- coaja razuita de la o lamaie, o portocala
- 3,4 linguri cacao
Preparare:
Ouale se separa, albusurile se mixeaza cu 10 linguri zahar din cantitatea de mai sus si se amesteca cu nuca si cacao pentru umplutura.
Faina se pune intr-un lighean incapator, drojdia se amesteca cu laptele cald, o lingura de zahar, un praf de sare, se toarna intr-un cuib facut in faina si se lasa sa dospeasca. Cand fierbe drojdia se adauga galbenusurile, restul de zahar pe care l-am topit in untul cald, aromele . Se amesteca pana se incorporeaza toate in faina si treptat adaugam putin ulei cald.
Rezulta un aluat ferm si usor elastic. 
Se acopera ligheanul cu un prosop curat si se lasa la cald timp de 1 ora (eu l-am lasat 1 ora si 30 min).
Dupa ce a crescut, cu mainile unse de ulei si masa de lucru la fel, se ia aluatul din lighean, se aseaza pe masa si se taie in 4 bucati rotunde.
Fiecare bucata se intinde cu ajutorul mainilor si se umple cu compozitia de nuca, rahat si stafide dupa dorinta. 
Eu am facut un cozonac numai cu nuca si unul cu nuca, rahat si stafide.
Foaia intinsa si umpluta se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se aseaza in tava unsa bine cu unt si tapetata cu faina.
Tot asa se procedeaza si cu celelalte 2 bucati.
Se mai lasa la crescut inca o ora, pana isi dubleaza volumul in tava. Se ung cu ou batut, iar daca aveti zahar brun puteti presara pe deasupra. Se dau la cuptor cca 35-40 min, pana se rumenesc si trec testul cu betisorul.
Eu am mai facut si un fel de kringel estonian....dar cu rahat si scortisoara.
Este foarte delicios si pufos! 

Niciun comentariu: