Ieri, pentru prima data, am preparat somon proaspat. Auzisem tot felul de impresii la adresa lui, ca are un gust ciudat, ca este foarte gras...etc etc. Si daca de 8 Martie m-am rasfatat, am zis sa o fac cu fast, asa ca mi-am cumparat si o bucatica de somon....scump, ce-i drept, dar macar mi-am facut o parere despre domnu' somon:))
Dupa ce l-am vazut la mine pe masa, frumos si roz, mi-am zis...hmm, oare cum sa te prepar ca sa nu imi fac si eu o impresie proasta?! Imediat mi-am indreptat privirea spre minunata carte a lui Gordon Ramsay, Bucataria Lumii, care troneaza la mine in bucatarie:). Zis si facut, am rasfoit-o pentru a nu stiu cata oara.....si din doua retete, am facut una:D.
Reteta face parte din bucataria Thailandeza.
Ingrediente :
- 1 buc file somon (cam 200 gr)
Pentru sos:
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 lingurita rasa de pasta de ardei rosii
- 4 catei de usturoi curatati si tocati
- 2 fire de ceapa verde tocata marunt
- 2 linguri zeama de lamaie verde
- 1 lingura pasta de tamarin ( in reteta lui Gordon, scrie 4 linguri, dar pasta inlocuieste lamaia, este foarte acra, puteti chiar renunta la ea daca nu o aveti)
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de sos de peste
- 2 lingurite de zahar (de palmier, daca aveti, sau zahar brun)
- 2 linguri de apa
Somonul l-am spalat, pielita i-am indepartat-o cu ajutorul cutitului, l-am sarat, piperat si uns cu putin ulei de masline, apoi l-am dat la cuptor, intr-o tava mica, pentru cca 15 min.
Pentru sos, se incinge uleiul, se adauga pasta de ardei iute si usturoiul si se calesc timp de 2 minute, amestecand constant. Se pun restul ingredientelor, amestecand bine, si se lasa pe foc mic, timp de 5 -10 min, pana cand sosul scade si capata o consistenta de gem. Daca se ingroasa prea mult, se mai adauga putina apa pentru a-l subtia.
Dupa ce am preparat sosul, l-am turnat peste somon, si am dat din nou la cuptor, cat sa dea sosul intr-un fiert.
Pe mine ma cucerit, merita incercat macar o data, chiar daca este scump.
Pofta buna!
2 comentarii:
Mie imi place somonul.. am gatit si e bun tare// imi place ca nu are gust de peste:))
pupici
Bianca, si mie mi-a placut...am sa mai cumpar sa il prepar si altfel:)puup
Trimiteți un comentariu