joi, 31 martie 2011

Salata cu ton, grapefruit si crutoane

O salata usoara de primavara si extrem de repede de facut!....am folosit cateva frunze de salata verde, 2 ridichi, jumatate de castravete de marime medie, o rosie, o cutie de ton in bucati, bucati de crutoane(paine taiata bucatele si uscata in cuptor), 4 feliute de grapefruit rosu curatat de pielita si rupt in bucati mici.
Pentru condimentat am folosit sare, busuioc, si cateva picaturi de ulei din conserva de ton.
Folosesc foarte des grapefruit in salate, e bun si sanatos, mai ales pentru cei care au probleme cu ficatul si fierea. E un bun antioxidant....deci, benefic in curele de slabire.

Pofta buna!:)

miercuri, 30 martie 2011

Banana trifle

Ingrediente pentru 4 portii : 250 ml lapte, 2 lingurite amidon, esenta de migdale, 3-4 linguri zahar, esenta de vanilie, 3 galbenusuri, 100 gr frisca ( eu am inlocuit cu iaurt), 2 banane, 125 gr piscoturi, 100 ml cafea rece.
Se dau in clocot 200 ml lapte si se pun deoparte. Se amesteca restul de lapte cu amidon, esente, zahar si galbenusuri, se toarna peste laptele fierbinte si se mai lasa pe foc pana se ingroasa. Se lasa sa se racoreasca.
Frisca se bate, bananele se feliaza, iar piscoturile se taie in bucati mici. Toate ingredientele se aseaza in pahare, in straturi si se orneaza cu fulgi de migdale.
Enjoy!:)

Un mic dejun, minunat!

Salata cu somon

Ingrediente: - 2 oua fierte, 1 capatana mica de salata verde, 100 gr somon afumat, zeama de la o portocala, 2 linguri otet de mere, 1 lingurita miere, jumatate de grapefruit curatat de pielita, 1 rosie taiata felii. 
Salata se spala, se rupe in bucati mari si se aseaza intr-un platou adanc. Ouale fierte tari, se taie in sferturi, rosia taiata felii, grapefruit rupt in bucati (eu am pus si bucati mici de portocala)...se pun si ele peste salata. Fileul de somon se taie fasii, se formeaza rulouri si se pun in bol.
Otetul de mere, mierea si zeama de portocala se amesteca impreuna cu sare dupa gust si se toarna peste salata.
Se decoreaza cu marar proaspat maruntit!

Fursecuri cu ciocolata si ghimbir

Ingrediente : - 155 gr faina pentru prajituri, 2 lingurite praf de copt, 55 gr zahar brun, 55 gr zahar pudra, 1 ou, 2 picaturi esenta de vanilie, 3 linguri ulei de floarea soarelui. Toate cele de mai sus, se pun in robotul de bucatarie, pana se incorporeaza. Aluatul obtinut se scoate din robot intr-un castron, si se amesteca cu :
                    - 85 gr ciocolata de menaj taiata in bucati mari, 55 gr ghimbir zaharisit taiat marunt.
Se imparte aluatul in mingiute mici, se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt, asezate la o distanta corespunzatoare unele de altele, si se coc pana devin aurii ( 15 min, sau in functie de cuptor).

Glazura : - 55 gr zahar pudra, 2 linguri zeama de portocala....se amesteca, apoi se pune intr-o punguta de plastic, se face o gaura mica...si se decoreaza fursecurile ( racite in prealabil).

Merg de minune langa cafea....sau ceaiul de la ora 5:)

Enjoy!

Tort din macaroane

Ingrediente pt o forma de tort detasabila (20 cm): 400 gr macaroane ( 1pachet), 150 gr sunca Praga taiata bucatele, 150 gr spanac congelat, 4 oua, 100 gr cascaval razuit, 100 gr branza de capra (sau la alegere), 400 gr lapte, felii de rosii (optional), sare dupa gust, un praf de nucsoara.
Macaroanele se fierb conform indicatiilor de pe pachet. Se scurg de apa, se racesc. Ouale se bat si se amesteca cu spanacul decongelat ( eu l-am decongelat in 200 gr lapte cald, apoi am adaugat cealalta parte de lapte), sarea, praful de nucsoara.
Peretii tavii de tort, se ung cu unt sau ulei, se pune hartie de copt, apoi se aseaza alternativ, un strat de macaroane, sunca taiata, cascaval, branza, amestecul de lapte cu spanac.....iar la final macaroane, si cascaval razuit.
Se da la cuptor (incins in prealabil), pana se ingheaga amestecul de oua, si e rumenit deasupra. Dupa ce sa copt, se lasa in forma sa se raceasca, apoi se pune pe un platou.
Pofta buna!:)

luni, 28 martie 2011

Souffle de cascaval cu spanac

Pentru 2, 3 portii : 2 oua, 75 gr spanac congelat, 75 gr unt, nucsoara rasa, 75 gr cascaval ras, 3 linguri de smantana, 1 lingura de faina, unt pt uns formele si pesmet pt tapetat.

Spanacul se decongeleaza, ouale se separa. Untul se bate cu galbenusurile, sare si un praf de nucsoara. Se inglobeaza cascavalul, adaugand treptat si smantana. Se adauga albusurile batute si faina, impreuna cu spanacul decongelat si scurs.
Compozitia se pune in formele unse cu unt si tapetate cu pesmet, apoi se pun intr-o tava cu apa, si se dau la cuptor (incins in prealabil) .Se lasa la cuptor cca 20-30 min, pana se rumenesc.

Orez cu curry, branza si cascaval , pui satay

Pentru garnitura de orez am folosit : 200 gr orez, jumatate de morcov razuit, o ceapa mica, 150 gr branza de capra (Bio, de Lescovita), 100 gr cascaval razuit, 1 lingura mare pasta de curry, si ff putina sare, dupa gust. Am calit mai intai ceapa taiata marunt in putin ulei ( se poate si cu unt), am adaugat morcovul razuit, apoi am pus apa calda si am lasat se dea intr-un clocot. Am adaugat orezul spalat si am mai adaugat apa, atat cat sa-i las loc de fierbere. Cand e aproape gata, se adauga pasta de curry, branza, sare dupa gust. Dupa ce am stins focul, am pus deasupra cascavalul razuit, am pus capacul pe oala si am lasat 15 min .

Reteta pt puiul Satay, o gasiti aici http://dyacuisine.blogspot.com/2011/01/frigarui-de-pui-satay-cu-cartofi.html.

Pofta buna!:)

chiftelute din legume cu cascaval

Ingrediente pt max 15 chiftelute : 1 cartof mare, un morcov, un dovlecel, 2 fire de ceapa verde, 2 capatani mici de sfecla rosie, 100 gr cascaval razuit, 2 oua, sare si piper dupa gust, pesmet si ulei pt prajit.
Ceapa se taie marunt, iar restul de legume se dau prin razatoarea mare. Cascavalul se razuie si el, se adauga in compozitie impreuna cu ouale, se condimenteaza, se tavalesc prin pesmet apoi se prajesc.


Se servesc alaturi de salata verde, rosii, castraveti.....chiar si alaturi de ouale pt Sfintele Pasti.

Pofta buna!:)

sâmbătă, 26 martie 2011

Tort Castel

Tort Castel pentru printesa Anastasia!....cu interior de branza dulce si caramel, iar turnuletele cu crema de cocos roz.


LA MULTI ANI, Anastasia!!!

joi, 24 martie 2011

Tort cu blat de ciocolata si mousse fructe de padure

La multi ani, Ligia!!!

Tortul contine blat de ciocolata insiropat cu sirop de fructul pasiunii, mousse fructe de padure si migdale pralinate.

Are 7 kg!:)

marți, 22 martie 2011

Nuci

Drumul meu la Constanta a fost fff productiv si folositor. Am vazut marea, desi furioasa...mi-a facut placere sa-i simt din nou briza:)......l-am revazut pe tata, fratele si cumnata...o veche prietena, si as mai fi facut multe, dar timpul a fost foarte scurt...si friiiig rau de tot afara, pentru o zi de 16 Martie. Mergand cu tata prin piata Tomis 3, i-am aratat o forma de "nuci", " o mai am? -- i-am zis...." si o aveam, undeva intr-o magazie...n-o mai folosea nimeni.....Am luat-o cu mine la Timisoara.....iar printre retetele vechi ale mamei, am dat si peste reteta:). Bucurie mare....abia asteptam sa o refac...sa fac din nou "nucile" gustoase din copilaria mea:).

Iata reteta : 1 cana untura (nesarata), 1 cana zahar pudra, 5 oua, un praf copt, esenta rom, vanilie, faina cat cuprinde ( in jur de 700 gr).

Ouale se bat, se adauga untura moale, zaharul, esentele, praful de copt....se amesteca bine pana cand untura sa dizolvat in oua si zaharul sa topit. Se adauga faina si se formeaza un aluat moale. Apoi se formeaza bilute mici cat sa intre in forma

Se coc pe flacara aragazului, pana devin maronii.


Crema dupa reteta mamei : 1 pachet unt, 1 cana zahar, cacao, esente. Eu am folosit, finetti amestecat cu esenta de rom si nuci maruntite (200 gr) , sa fie o pasta groasa, si crema de cocos.

Crema cocos : 330 gr lapte, 35 gr amidon, 2 linguri zahar, esenta de migdale, 100 gr ciocolata alba, 80 gr unt, nuca de cocos ( rosu si alb) cam 100 gr fiecare, 50 gr miez de curmale maruntit (l-am pus in crema de cocos alba)

Se pune pe foc 200 gr lapte, impreuna cu zaharul si cioacolata pana se topesc. Separat, in laptele ramas se adauga amidonul , se dizolva si se adauga in laptele de pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Se stinge focul si se adauga untul, se amesteca pana se topeste. Se adauga la final si esenta de migdale. Crema se imparte in doua, si se amesteca cu nuca de cocos. Cu crema obtinuta, se umplu nucile.

Sunt minunate!!!

luni, 21 martie 2011

Pui cu susan, lapte de cocos si curry rosu + taitei de orez

Ingrediente pt 2 :  - 200 gr Taitei  de orez inmuiat in apa fiarta,  un piept de pui taiat cuburi, 1 fir de ceapa verde, jumatate de ardei rosu taiat julien, 2 lingurite de curry rosu ( cumparat din Mega Image, CT), 1 lingura sos de soia dulce (Mega Image), 150 gr lapte de cocos (smantana), sare dupa gust, si 5 linguri de ulei pt prajit carnea de pui, o lingura de seminte de susan.

Mod de preparare : Se pune uleiul la incins, si se pun cuburile de pui la prajit pana se rumenesc. Se adauga ardeiul taiat, se lasa sa se caleasca putin, apoi se pune laptele de cocos, ceapa taiata marunt, curry, sosul de soia, jumatate din semintele de susan,  sarea dupa gust, si se lasa sa fiarba 5 min.


Se serveste cu taiteii de orez, si se poate decora cu patrunjel taiat si semintele de susan ramase. E o mancare usoara si delicioasa.

Pofta buna!:)

miercuri, 9 martie 2011

Chiftelute de pui cu legume + orez cu curry

Ingrediente pentru 6 persoane : 1 cana si jumatate de orez, 2 lingurite praf de curry, sare, 700 gr carne tocata din piept de pui, 3 cartofi razuiti, jumatate dovlecel razuit, un morcov potrivit razuit, o sfecla rosie mica razuita, 1 lingurita praf de curry, 3 linguri telemea de oaie razuita, un ou, pesmet, sare, piper dupa gust si ulei pt prajit.
Orezul se spala si se fierbe. La sfarsit inainte de a stinge focul se condimenteaza cu 2 lingurite praf de curry, sare...dupa gust. Cand sa fiert, se stinge focul si se acopera cu capacul oalei.

In carnea macinata se adauga cartofii, dovlecelul, morcovul, sfecla rosie, telemeaua, condimentele, oul...si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se formeaza bilute, sau forma dorita, se tavalesc prin pesmet si se prajesc in ulei incins pana se rumenesc. Se servesc alaturi de garnitura de orez sau piure de cartofi.


Chiftelutele au un gust minunat, merita tot efortul.
Pofta buna!:)

Supa de rosii cu naut si carnaciori

Ingrediente pentru 5-6 portii : o cutie de naut, 2 conserve de rosii decojite si maruntite, 2 catei de usturoi, 1 ceapa, jumatate de morcov razuit, 3 linguri de ulei, 150 gr carnaciori picanti, 4 frunze de salata verde, o mana de frunze spanac, patrunjel, sare si piper dupa gust.

Se prajesc usor carnaciorii in ulei, se adauga ceapa taiata marunt,morcovul razuit si usturoiul taiat si el la fel...se calesc, apoi se adauga nautul scurs de zeama, si rosiile cu tot cu suc din conserve, se adauga supa de legume sau apa calduta, si se lasa sa fiarba cateva minute. La final se condimenteaza si se adauga salata, spanacul si  patrunjelul taiat marunt.

O supa usoara si gustoasa! Mancare pentru suflet.......Pofta buna!

marți, 8 martie 2011

Cheesecake cu fructe de padure

...un tort facut fff rapid, pentru niste doamne dragute, cu ocazia zilei de azi, 8 Martie. Comanda am primit-o tot azi, daca pot face ceva bun si rapid in maxim 2 ore......pff, ok...am zis....si gandul ma dus la postarea de aseara a prietenei mele Laura Adamache pentru care ii multumesc pe aceasta cale ...Cheesecake cu mure....http://adamache-laura.blogspot.com/2011/03/un-cheesecake-si-o-aniversare.html......reteta autentica o gasiti pe blogul ei, numai ca eu am inlocuit piscoturile (pt ca nu aveam in casa) cu biscuti, cam 200 gr......nu am avut ricotta, si am folosit 2 cutii de mascarpone, si in loc de mure, fructe de padure congelate, pe care eu le-am inmuiat putin pe foc cu 2 linguri de zahar, si am pus intre creme si deasupra.
Doamnele au fost ffff incantate.....au promis ca imi vor trimite si mie o feliutza:P


LA MULTI ANI, tuturor doamnelor si domnisoarelor!!!

luni, 7 martie 2011

tort 8 Martie...si 1 an de blog

Se pare ca mi-am ratat aniversarea de 1 an de blog......6 martie, o poveste inceputa impinsa de la spate de o verisoara din America.
Dedic azi acest tort , cu blat de ciocolata si crema de piersici, blogului meu. Il mai dedic tuturor celor care ma urmaresc, desi recunosc ca nu am reusit sa-l incarc cu retete asa cum as fi vrut.....din cauza ocupatiei mele care imi ocupa mai tot timpul.......il dedic tuturor mamelor, doamnelor si domnisoarelor.....si cu lacrimi in ochi, il dedic si mamei mele...care luna aceasta, implineste 11 ani de nefiinta. Te iubesc mama si imi e tare dor de tine!

sâmbătă, 5 martie 2011

Tort Castel

Tort facut cu drag, pentru o printesa de 4 anisori, Astrid!.....contine mousse de ciocolata alba si visine, mousse fructe de padure, iar turnuletele din blat de biscuiti cu crema caramel.

joi, 3 martie 2011

pui cu curry si garnitura de orez cu sofran

Ingrediente pt 6 persoane: - 2 buc piept pui de marime medie taiat in bucatele,3 linguri  ulei de masline,o ceapa de marime medie taiata marunt,  radacina de ghimbir razuita( o bucata de 2 cm), 3 catei de usturoi razuiti, un varf de lingurita praf de chili(ardei iute), 2 linguri de pasta de curry ( se gaseste la kaufland), 2 linguri coriandru macinat, sare dupa gust.
Pentru garnitura de orez: - 500 gr orez, sare dupa gust si cateva firiciele de sofran.

Mod de preparare : Intr-o oala, se pune uleiul la incins, se adauga ceapa, ghimbirul si usturoiul razuit, si se calesc usor ( nu trebuie sa devina maronii), apoi se adauga bucatile de pui si se lasa sa se prajeasca usor, amestecand din cand in cand in oala. Cand carnea sa inmuiat, se adauga praful de chili, pasta de curry, coriandru si sarea. Se mai lasa 2-3 minute pe foc, apoi e gata.

Orezul se spala bine si se fierbe, apoi spre final cand e aproape fiert se adauga sofranul inmuiat in putina apa si sarea dupa gust.
Se garniseste cu patrunjel sau marar.


Este o mancare cu specific indian,usor picanta... si inspirata din retetele lui Gordon Ramsay. Sper sa va placa.
Pofta buna!:)

Tochitura dobrogeana cu mamaliguta

Ingrediente: 500 g carne de porc (pulpă fără os sau fleică fără prea multă grăsime), 1 ceapă potrivită, o lingură mare şi cu vîrf pastă de roşii, 2 linguri ulei, un pahar de vin roşu, usturoi – 1 căpăţână mare sau dupa preferinte, sare, piper, boia dulce, cimbru – după gust.
(reteta de tochitura moldoveneasca, spune sa adaugi si carnaciori)
Mod de preparare: Carnea , de preferinta proaspata, se taie in cubulete.
Usturoiul se curata si se taie fiecare catel in feliute. Ceapa se curata si se taie marunt.
Se pun cele doua linguri de ulei intr-o cratita la incins. Cand e incins bine uleiul se pune ceapa la rumenit. Daca primele bucatele de ceapa au inceput sa devina maronii, se poate adauga fara probleme si carnea. Se presara condimentele dupa bunul plac, dar aveti grija sa nu fie prea mult cimbru si boia, deoarece dau un gust amarui mancarii.

Se intoarce carnea pe toate partile, pana cand toate bucatile au devenit albicioase. In acest moment se adauga cam 2 cani de apa calda in cratita. Se mai pune si o treime din usturoiul taiat. Se acopera, dar nu de tot, si se lasa sa fiarba pana cand scade binisor. Se verifica carnea daca sa inmuiat.
Daca vi se pare ca e gata, atunci se rastoarna in mancare si paharul cu vin, usturoiul ramas precum si pasta de rosii. Se amesteca bine, sa se imprastie pasta de rosii in toata compozitia. Se mai lasa cam inca cinci minute de fierbere.

E bine sa fie servita fierbinte, cu o mamaliguta vartoasa deasupra careia sa se aseze  un ou ochi.
Se serveste cu muraturi (castraveciorii murati sau salata de varza acra, dreasa cu ulei si boia.)

Pofta buna!:)