Pentru ca suntem in sezonul lor, ii dam bataie cat e cald! :P
Ingrediente:
- 2 kg de capsuni
- 1 kg zahar
- zeama de la 2 portocale
- 2 plicuri de la Gelfix (optional)
Capsunile se spala bine, li se rup frunzele, se taie in marimea dorita. Eu le-am taiat in patru. Dupa ce au fost curatate si spalate, se pun in vasul in care urmeaza a fi fierte, se toarna zaharul peste ele si se lasa cca 2 ore sa-si lase zeama. Se pun pe foc (mic) si se lasa sa fiarba pana cand lichidul devine lipicios.
Daca folositi Gelfix se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Din cantitatea de capsuni, mi-au iesit 2 borcane si un pic.....astea nu rezista nici pana in toamna! ;)
Enjoy! :)
joi, 13 iunie 2013
luni, 10 iunie 2013
Creme a la creme
Saptamana trecuta mi-a atras atentia prajitura asta, vazuta pe blogul Violetei Postolache. Cu tot respectul pentru tot ce face minunata doamna, eu am modificat putin reteta.
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic crem Ole de ciocolata
- 3 linguri de faina
Ouale se separa, albusurile se bat spuma apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza usor si se adauga plicul de crema Ole, apoi se incorporeaza faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (30/25 cm) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor incins in prealabil pana trece testul cu betisorul.
Ingrediente pentru crema:
- 400 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 2 plicuri de crema Ole de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
Se amesteca frisca cu lapte, se adauga plicurile de crema Ole si zaharul vanilat si se mixeaza pana compozitia se intareste.
Crema se intinde peste blatul racit.
Ingrediente pentru glazura:
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt
- 150 gr ciocolata amaruie
Se pune pe foc apa, zaharul, untul si ciocolata. Se amesteca pana totul sa topit si devine omogen. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna peste crema si se niveleaza.
Prajitura se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte, daca rezistati! :)
O prajitura fina, delicioasa......merita incercata! :)
Enjoy! :)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic crem Ole de ciocolata
- 3 linguri de faina
Ouale se separa, albusurile se bat spuma apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza usor si se adauga plicul de crema Ole, apoi se incorporeaza faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (30/25 cm) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor incins in prealabil pana trece testul cu betisorul.
Ingrediente pentru crema:
- 400 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 2 plicuri de crema Ole de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
Se amesteca frisca cu lapte, se adauga plicurile de crema Ole si zaharul vanilat si se mixeaza pana compozitia se intareste.
Crema se intinde peste blatul racit.
Ingrediente pentru glazura:
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt
- 150 gr ciocolata amaruie
Se pune pe foc apa, zaharul, untul si ciocolata. Se amesteca pana totul sa topit si devine omogen. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna peste crema si se niveleaza.
Prajitura se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte, daca rezistati! :)
O prajitura fina, delicioasa......merita incercata! :)
Enjoy! :)
duminică, 9 iunie 2013
Learning by burning cake
Numele i se trage de la postul anterior, marea gratareala, unde a fost taiat fara mila de mine, savurat de gazda Bucatar Maniac si prietenii lui.:)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 10 linguri rase de faina
Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus, se incorporeaza bine, se adauga praful de copt, cacao, esenta de rom si la final se incororeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa bine cu unt, si baza tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul.
Dupa ce blatul sa copt, se scoate din forma, se lasa la racit, apoi inelul formei se unge iar cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza pe tava in care urmeaza sa asamblam tortul. Blatul se taie in 4 felii. Partea de deasupra a baltului, va fi baza. Se insiropeaza cu apa cu zahar si rom.
Blaturile sa fie pregatite si taiate, inelul formei, pentru ca asamblarea cu creme va fi foarte rapida. Eu am facut simultan ambele umpluturi.
Crema de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 10 linguri amidon
Se pun pe foc 800 ml lapte. In cele 200 gr de lapte se dizolva amidonul. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, peste care se varsa laptele cu amidonul. Compozitia de lapte cu galbenus si amidon se varsa in cratita cu lapte si se amesteca pana se ingroasa.
Jeleul de capsuni:
- 1 kg de capsuni spalate si taiate in 4
- 200 gr fructe de padure congelate
- zahar dupa gust
- 2 plicuri de tort-gelee
Capsunile si fructele de padure le-am lasat in cratita cu zahar pana si-au lasat putina zeama. In perioada asta eu am preparat blatul.
Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort- gelee, si se lasa sa fiarba conform indicatiilor de pe plic.
Daca ati procedat ca mine, sa le preparati pe amandoua in acelasi timp, puneti pe primul blat, asezat deja in interiorul inelului detasabil, jumatate din cantitatea de jeleu, apoi blat....il insiropati, crema de vanilie, blat ....il insiropati, jeleu....si blatul de deasupra , insiropat si el.
Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata amaruie
- 150 gr frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am incorporat usor frisca lichida. Se toarna peste blatul asamblat, dupa ce a stat cateva ore la frigider. Se decoreaza dupa imaginatie.
Enjoy! :)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 10 linguri rase de faina
Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus, se incorporeaza bine, se adauga praful de copt, cacao, esenta de rom si la final se incororeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa bine cu unt, si baza tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul.
Dupa ce blatul sa copt, se scoate din forma, se lasa la racit, apoi inelul formei se unge iar cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza pe tava in care urmeaza sa asamblam tortul. Blatul se taie in 4 felii. Partea de deasupra a baltului, va fi baza. Se insiropeaza cu apa cu zahar si rom.
Blaturile sa fie pregatite si taiate, inelul formei, pentru ca asamblarea cu creme va fi foarte rapida. Eu am facut simultan ambele umpluturi.
Crema de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 10 linguri amidon
Se pun pe foc 800 ml lapte. In cele 200 gr de lapte se dizolva amidonul. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, peste care se varsa laptele cu amidonul. Compozitia de lapte cu galbenus si amidon se varsa in cratita cu lapte si se amesteca pana se ingroasa.
Jeleul de capsuni:
- 1 kg de capsuni spalate si taiate in 4
- 200 gr fructe de padure congelate
- zahar dupa gust
- 2 plicuri de tort-gelee
Capsunile si fructele de padure le-am lasat in cratita cu zahar pana si-au lasat putina zeama. In perioada asta eu am preparat blatul.
Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort- gelee, si se lasa sa fiarba conform indicatiilor de pe plic.
Daca ati procedat ca mine, sa le preparati pe amandoua in acelasi timp, puneti pe primul blat, asezat deja in interiorul inelului detasabil, jumatate din cantitatea de jeleu, apoi blat....il insiropati, crema de vanilie, blat ....il insiropati, jeleu....si blatul de deasupra , insiropat si el.
Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata amaruie
- 150 gr frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am incorporat usor frisca lichida. Se toarna peste blatul asamblat, dupa ce a stat cateva ore la frigider. Se decoreaza dupa imaginatie.
Enjoy! :)
Learning by Burning - cea mai tare gratareala
Acum 2 weekenduri, mai exact pe 25 Mai 2013, am fost invitata pe mosia (vorba lui Gorgan Gabriel) lui Cristian Borod alias Bucatar Maniac unde a avut loc un mare si delicios festin, sustinut de Grill Society.
Am avut parte de o zi superba, in ciuda amenintarilor meteo, si vorba prietenilor, totul a mers struna datorita cantecelului meu :)) : "Pietricica lucitoare, da Doamne sa iasa soare!". Cu mana pe inima, va spun ca functioneaza, cel putin la mine! ;)
M-am bucurat enorm sa-mi reintalnesc prietenii, pe Cristi Borod, pe Diana Borod....Maya Borod si nu in ultimul rand pe Angela Lepadat, dar m-am bucurat ca am cunoscut oameni noi si minunati, langa care as fi petrecut zile intregi.
Guys....imi e dor de voi! :)
Cu putina nostalgie, va las in compania fotografiilor, care pot graii mai mult decat mine despre ospatul cu pricina.
Pentru inceput sa servit un aperitiv cu branza de capra (Delaco) cu nuci invelita in frunza de vita de vie servita alaturi de un fin vin Sauvignon Blanc de la Corcova. Reteta o gasiti pe blogul lui BM, adica aici.
Printre povesti savuroase, Cristi ne pregatea o Saltinbocca a la romana, din piept de pui servit cu o delicioasa salata de cruditati ( reteta aici ) savurat alaturi de un vin rose de Corcova.
Si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta a intalnirii au fost 2 bucati de cotlet cu muschi si coaste (reteta aici ), care au fost trecute printr-un proces de afumare cu lemn de stejar din butoaie de vin. Toata nebunia asta a fost servita alaturi de o garnitura din mazare frageda (reteta aici ) , din gradina gazdei noastre, si stropit (baut) alaturi de un Pinot Noir, recomandat de Adrian Adamesteanu.
A zis cineva ceva de desert?! Daaaaa, am avut si desert, si nu unul simplu si banal, ci unul scos din tipare, cum numai pe mosia lui BM gasesti....pe cuvant de onoare ca a fost cel mai si cel mai super si fin, dulce, picant si savuros desert.
Maria sa, ne-a incantat papilele gustative cu frigarui de capsuni si bacon si si ardei iuti umpluti cu crema de branza CevaFin de la Delaco, stropite din abundenta cu sos de ciocolata.
Maria ta, rogu-te sa ne mai faci!!! ;) Aaaaa, si sa nu uit, a mai incaput ceva in noi.....ca doar era weekend. Cand am plecat de acasa, nu am plecat cu mana goala, asa ca m-am dus in casa oamenilor cu ceva dulce, preparat de mine cu mult drag pentru gazde si oaspeti, un tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni, blat de ciocolata stropit cu rom.
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus o poveste adevarata si minunata, pe care as mai repeta-o......
Multumesc familiei Borod pentru invitatie, langa care am petrecut o zi de neuitat, si ma bucur nespus de mult ca am cunoscut oameni minunati cu care sper sa ma mai reintalnesc.
ps: despre tort....intr-o postare viitoare! ;)
Am avut parte de o zi superba, in ciuda amenintarilor meteo, si vorba prietenilor, totul a mers struna datorita cantecelului meu :)) : "Pietricica lucitoare, da Doamne sa iasa soare!". Cu mana pe inima, va spun ca functioneaza, cel putin la mine! ;)
M-am bucurat enorm sa-mi reintalnesc prietenii, pe Cristi Borod, pe Diana Borod....Maya Borod si nu in ultimul rand pe Angela Lepadat, dar m-am bucurat ca am cunoscut oameni noi si minunati, langa care as fi petrecut zile intregi.
Guys....imi e dor de voi! :)
Cu putina nostalgie, va las in compania fotografiilor, care pot graii mai mult decat mine despre ospatul cu pricina.
Pentru inceput sa servit un aperitiv cu branza de capra (Delaco) cu nuci invelita in frunza de vita de vie servita alaturi de un fin vin Sauvignon Blanc de la Corcova. Reteta o gasiti pe blogul lui BM, adica aici.
Printre povesti savuroase, Cristi ne pregatea o Saltinbocca a la romana, din piept de pui servit cu o delicioasa salata de cruditati ( reteta aici ) savurat alaturi de un vin rose de Corcova.
Si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta a intalnirii au fost 2 bucati de cotlet cu muschi si coaste (reteta aici ), care au fost trecute printr-un proces de afumare cu lemn de stejar din butoaie de vin. Toata nebunia asta a fost servita alaturi de o garnitura din mazare frageda (reteta aici ) , din gradina gazdei noastre, si stropit (baut) alaturi de un Pinot Noir, recomandat de Adrian Adamesteanu.
Maria sa, ne-a incantat papilele gustative cu frigarui de capsuni si bacon si si ardei iuti umpluti cu crema de branza CevaFin de la Delaco, stropite din abundenta cu sos de ciocolata.
Maria ta, rogu-te sa ne mai faci!!! ;) Aaaaa, si sa nu uit, a mai incaput ceva in noi.....ca doar era weekend. Cand am plecat de acasa, nu am plecat cu mana goala, asa ca m-am dus in casa oamenilor cu ceva dulce, preparat de mine cu mult drag pentru gazde si oaspeti, un tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni, blat de ciocolata stropit cu rom.
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus o poveste adevarata si minunata, pe care as mai repeta-o......
Multumesc familiei Borod pentru invitatie, langa care am petrecut o zi de neuitat, si ma bucur nespus de mult ca am cunoscut oameni minunati cu care sper sa ma mai reintalnesc.
ps: despre tort....intr-o postare viitoare! ;)
miercuri, 15 mai 2013
Tarta cu capsuni si ciocolata
Cuvantul de ordine al lunii acesteia....capsuuuuni!!! As spune si cirese, dar la ce pret au, le mai las sa zaca pe tarabele vanzatorilor!
Pentru ca afara e cald, uneori mai trisez , si nu mai coc blaturi....de tarte, asa cum am facut si aici, si va spun sincer, nu a fost un capat de tara! ;)
Ingrediente:
- un blat de tarta sau puteti incerca blatul de aici.
- cca 700 gr capsuni
- zahar dupa gust
- 2 plicuri Tort-Gelee de la dr. Oetker
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- 250 gr frisca lichida
- 150 gr ciocolata alba topita
- 50 gr ciocolata cu lapte pt decor
Capsunile se spala, apoi se taie in marimea dorita, se pun intr-o cratita cu zahar si se lasa cateva ore pentru a-si lasa zeama. Se pot fierbe si pe loc. Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort-gelee, se da in fiert si se fierbe cca 3-4 min. Compozitia rezultata se toarna peste blatul de tarta. Se lasa la racit, si intre timp se prepara crema de ciocolata.
Frisca se mixeaza, se adauga treptat ciocolata alba topita la microunde (in cazul meu), o puteti topi si pe baie de aburi, se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se pune peste jeleul de capsuni.
Se decoreaza dupa imaginatie.
Usor si bun!!!
Pentru ca afara e cald, uneori mai trisez , si nu mai coc blaturi....de tarte, asa cum am facut si aici, si va spun sincer, nu a fost un capat de tara! ;)
Ingrediente:
- un blat de tarta sau puteti incerca blatul de aici.
- cca 700 gr capsuni
- zahar dupa gust
- 2 plicuri Tort-Gelee de la dr. Oetker
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- 250 gr frisca lichida
- 150 gr ciocolata alba topita
- 50 gr ciocolata cu lapte pt decor
Capsunile se spala, apoi se taie in marimea dorita, se pun intr-o cratita cu zahar si se lasa cateva ore pentru a-si lasa zeama. Se pot fierbe si pe loc. Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort-gelee, se da in fiert si se fierbe cca 3-4 min. Compozitia rezultata se toarna peste blatul de tarta. Se lasa la racit, si intre timp se prepara crema de ciocolata.
Frisca se mixeaza, se adauga treptat ciocolata alba topita la microunde (in cazul meu), o puteti topi si pe baie de aburi, se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se pune peste jeleul de capsuni.
Se decoreaza dupa imaginatie.
Usor si bun!!!
marți, 14 mai 2013
Chec din albusuri cu caramel si fructe de padure
Cred ca tuturor ne raman albusuri de ou de la diverse preparate. Asa mi sa intamplat si mie. M-am tot gandit ce sa fac cu ele, gandul imi zbura la o Pavlova.....dar de frica sa nu ratez, m-am razgandit destul de repede.
Zilele trecute am cumparat cutii de lapte condensat, cu gandul sa le fac caramel sau dulce de leche, cum i se mai spune. Sunt simplu de facut, doar fierbi cutiile in apa, invelite intr-un prosop, timp de 2 ore, sau 1 ora, in functie de consistenta pe care o doresti. Eu le-am fiert 2 ore. Dar sa revenim la checul nostru.
Ingrediente:
- 7 albusuri de ou ( puteti folosi si 6 sau 5, dar sa coaceti checul intr-o tava mai mica)
- 8-9 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 7 linguri rase de faina
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 varf lingurita bicarbonat
- cateva picaturi esenta de trandafiri ( sau vanilie)
- 100 de grame fructe de padure (congelate)
- caramel ( puteti folosi si pe cel din comert, numai ca acela este mai lichid)
Albusurile se mixeaza bine, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Dupa ce am incorporat zaharul, am adaugat lingurile de ulei, esenta, praful de copt, bicarbonatul, am omogenizat cu mixerul. La final am incorporat usor , treptat, lingurile de faina.
Tava de copt ( a mea are lungimea de 31 cm, daca faceti cu mai putine albusuri, preferabil sa fie mai mica in lungime) , unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna jumatate din compozitie, se presara fructe de padure iar pe mijloc se intinde caramelul (putei folosi si capsuni proaspete taiate bucati mici) , apoi se toarna cealalta jumatate de compozitie. Deasupra se presara fructele ramase.
Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste si trece testul cu betisorul.
Delicios, pufos si aromat! O nebunie!
Enjoy! :)
Zilele trecute am cumparat cutii de lapte condensat, cu gandul sa le fac caramel sau dulce de leche, cum i se mai spune. Sunt simplu de facut, doar fierbi cutiile in apa, invelite intr-un prosop, timp de 2 ore, sau 1 ora, in functie de consistenta pe care o doresti. Eu le-am fiert 2 ore. Dar sa revenim la checul nostru.
Ingrediente:
- 7 albusuri de ou ( puteti folosi si 6 sau 5, dar sa coaceti checul intr-o tava mai mica)
- 8-9 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 7 linguri rase de faina
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 varf lingurita bicarbonat
- cateva picaturi esenta de trandafiri ( sau vanilie)
- 100 de grame fructe de padure (congelate)
- caramel ( puteti folosi si pe cel din comert, numai ca acela este mai lichid)
Albusurile se mixeaza bine, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Dupa ce am incorporat zaharul, am adaugat lingurile de ulei, esenta, praful de copt, bicarbonatul, am omogenizat cu mixerul. La final am incorporat usor , treptat, lingurile de faina.
Tava de copt ( a mea are lungimea de 31 cm, daca faceti cu mai putine albusuri, preferabil sa fie mai mica in lungime) , unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna jumatate din compozitie, se presara fructe de padure iar pe mijloc se intinde caramelul (putei folosi si capsuni proaspete taiate bucati mici) , apoi se toarna cealalta jumatate de compozitie. Deasupra se presara fructele ramase.
Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste si trece testul cu betisorul.
Delicios, pufos si aromat! O nebunie!
Enjoy! :)
sâmbătă, 11 mai 2013
Ciocanele de pui africane
O reteta care mi-a atras atentia inca de cand am inceput sa rasfoiesc prima data cartea de bucate a Nigellei Lawson. Se poate face si cu carne de porc, dar ...atat eu cat si Nigella, preferam carnea de pui.
Ingrediente pentru 4 - 8 portii:
- 80 ml sos Worcestershire
- 4 lingurite ketchup
- 2 lingurite pudra de mustar (eu l-am inlocuit cu mustar normal)
- 1 lingurita ghimbir macinat
- 4 linguri gem de caise
- 1 ceapa medie curatata si taiata marunt
- 8 ciocanele de pui
- 4 catei de usturoi zdrobiti amestecati cu 4 linguri de ulei
- cartofi taiati in marimea dorita in functie de numarul de persoane.
- 1 lingurita rasa de rozmarin macinat.
Intr-un vas, se amesteca sosul Worcestershire, ketchupul, mustarul pudra sau normal, ghimbirul, gemul si ceapa. Se introduc ciocanelele spalate si crestate in vas, se amesteca si se lasa la marinat timp de 2-3 ore (daca e posibil, chiar o noapte).
Cartofii taiati si spalati, se asezoneaza cu sare, piper si rozmarin.
Cand asezati ciocanelele in tava , turnati si uleiul cu usturoiul peste ele, puneti cartofii printre bucatile de carne apoi se acopera tava cu o folie de aluminiu.
Se lasa la cuptor timp de 45 min pana la o ora. Verificati la 30 de min, daca cartofii sunt inmuiati, luati folia de aluminiu si lasati sa se rumeneasca impreuna cu ciocanelele de pui.
Am servit cu o salata de cruditati.
Pofta buna si un weekend minunat! :)
sâmbătă, 4 mai 2013
sâmbătă, 20 aprilie 2013
Tarta cu leurda
Cu aceasta reteta particip la "Dulce Romanie" – Provocarea lunii aprilie , ce se desfasoara pe blogul Adinei Magda, proprietara blogului catkitchen. Leurda a fost una din ingredientele cu care ne-a provocat sa gatim in aceasta luna.
Nu am gatit niciodata cu leurda, spre rusinea mea, dar de cand i-am dat de gust, mi-am promis solemn sa o adaug in unele retete.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina
- 200 gr unt moale ( la temperatura camerei)
- 1 ou
- 1 praf sare
Se pune faina intr-un castron, si se adauga ingredientele de mai sus. Se framanta cu mana pana cand totul se omogenizeaza, daca se lipeste de maini, mai adaugati cate un praf de faina.
Coca obtinuta, se inveleste intr-o folie, si se da la frigider pentru cca 20-30 min.
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr cas
- branza de capra razuita ( folositi atata cantitate cat doriti, este destul de sarata si am razuit dupa gust)
- 4 oua
- 1 lingurita praf de nucsoara
- 2 fire de ceapa verde
- cca 200 gr lapte (compozitia nu trebuie sa fie foarte lichida)
- 3 legaturi de leurda ( pe care am spalat-o, i-am rupt coditele si am oparit-o putin, apoi dupa ce sa racit am tocat-o)
- sare (daca este nevoie)
Casul se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza de capra razuita, se adauga ouale, leurda, nucsoara, ceapa verde taiata marunt, sare.....si laptele.
Aluatul racit, se intinde pe masa de lucru, tapetata cu faina, cu ajutorul sucitorului. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza marginile (eu tai cu cutitul ), si se toarna din compozitie.
Se decoreaza dupa imaginatie, apoi grilajul sau formele cu care decorati, se ung cu un ou batut. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste.
Este delicioasa alaturi de o imensa salata de cruditati.
Multumesc Magda Adina pentru invitatie!
Enjoy!
Nu am gatit niciodata cu leurda, spre rusinea mea, dar de cand i-am dat de gust, mi-am promis solemn sa o adaug in unele retete.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina
- 200 gr unt moale ( la temperatura camerei)
- 1 ou
- 1 praf sare
Se pune faina intr-un castron, si se adauga ingredientele de mai sus. Se framanta cu mana pana cand totul se omogenizeaza, daca se lipeste de maini, mai adaugati cate un praf de faina.
Coca obtinuta, se inveleste intr-o folie, si se da la frigider pentru cca 20-30 min.
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr cas
- branza de capra razuita ( folositi atata cantitate cat doriti, este destul de sarata si am razuit dupa gust)
- 4 oua
- 1 lingurita praf de nucsoara
- 2 fire de ceapa verde
- cca 200 gr lapte (compozitia nu trebuie sa fie foarte lichida)
- 3 legaturi de leurda ( pe care am spalat-o, i-am rupt coditele si am oparit-o putin, apoi dupa ce sa racit am tocat-o)
- sare (daca este nevoie)
Casul se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza de capra razuita, se adauga ouale, leurda, nucsoara, ceapa verde taiata marunt, sare.....si laptele.
Aluatul racit, se intinde pe masa de lucru, tapetata cu faina, cu ajutorul sucitorului. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza marginile (eu tai cu cutitul ), si se toarna din compozitie.
Se decoreaza dupa imaginatie, apoi grilajul sau formele cu care decorati, se ung cu un ou batut. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste.
Este delicioasa alaturi de o imensa salata de cruditati.
Multumesc Magda Adina pentru invitatie!
Enjoy!
marți, 16 aprilie 2013
Prajitura cu morcovi si ghimbir
Simplu si bun, atat! :)
Ingrediente:
- 5 oua
- 300 gr faina
- 200 gr zahar
- 150 ml ulei
- 4 morcovi potriviti razuiti ( pe razatoarea mica)
- 2 cm de ghimbir razuit
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 samanta de tonka razuita (optional)....are gust de migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
Pentru glazura:
- 300 gr branza dulce
- 100 gr unt moale
- 150 gr zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, tonka razuita. Se adauga ouale si uleiul, se amesteca bine pana se omogenizeaza. La final se incorporeaza bine morcovii si ghimbirul.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/30) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul si devine aurie deasupra.
Se lasa la racit si se prepara glazura de branza.
Glazura de branza:
Untul moale se amesteca bine cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se amesteca cu branza dulce , apoi se intinde pe prajitura. Se da la frigider . Dupa ce sa racit complet si branza sa intarit, se portioneaza si se decoreaza dupa imaginatie.
Sigur o sa va placa, garantez! :)
Ingrediente:
- 5 oua
- 300 gr faina
- 200 gr zahar
- 150 ml ulei
- 4 morcovi potriviti razuiti ( pe razatoarea mica)
- 2 cm de ghimbir razuit
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 samanta de tonka razuita (optional)....are gust de migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
Pentru glazura:
- 300 gr branza dulce
- 100 gr unt moale
- 150 gr zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, tonka razuita. Se adauga ouale si uleiul, se amesteca bine pana se omogenizeaza. La final se incorporeaza bine morcovii si ghimbirul.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/30) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul si devine aurie deasupra.
Se lasa la racit si se prepara glazura de branza.
Glazura de branza:
Untul moale se amesteca bine cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se amesteca cu branza dulce , apoi se intinde pe prajitura. Se da la frigider . Dupa ce sa racit complet si branza sa intarit, se portioneaza si se decoreaza dupa imaginatie.
Sigur o sa va placa, garantez! :)
sâmbătă, 13 aprilie 2013
Tort Happy trio easter
Ieri ma prins un chef de bun de creatie. Am creat cat am creat, apoi m-am trezit cu musafiri.....iar de final nu-s asa multumita, dar sper sa va placa voua ce a iesit.
Tortul contine blat de cacao, crema de branza cu lichior de oua, jeleu de capsuni si crema de ciocolata.
Enjoy!
Tortul contine blat de cacao, crema de branza cu lichior de oua, jeleu de capsuni si crema de ciocolata.
Enjoy!
miercuri, 10 aprilie 2013
Batoane energizante
Caut energie....in orice....in mancare, aer....soare, apa! :) Imi doresc de mult sa fac minunile astea , si astazi le-a venit randul! ;)
Ingrediente:
- 300 gr fulgi de ovaz
- 100 gr stafide
- 50 gr merisoare uscate
- 50 gr fulgi de migdale
- 50 gr fulgi de cocos
- 2 linguri seminte floarea soarelui
- 100 gr miere
- 100 gr unt topit
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Se amesteca ingredientele cu mierea, zaharul vanilat si untul topit pana se omogenizeaza bine. Compozitia se pune intr-o tava (25/30) tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza bine si se da la cuptor pana se rumeneste suprafata si pe margini, in functie de cuptor, cca 15-25 min.
Se scot din cuptor, si sa lasa la racit....complet, apoi se portioneaza cu atentie.
Sunt delicioase! ....
Enjoy!
Ingrediente:
- 300 gr fulgi de ovaz
- 100 gr stafide
- 50 gr merisoare uscate
- 50 gr fulgi de migdale
- 50 gr fulgi de cocos
- 2 linguri seminte floarea soarelui
- 100 gr miere
- 100 gr unt topit
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Se amesteca ingredientele cu mierea, zaharul vanilat si untul topit pana se omogenizeaza bine. Compozitia se pune intr-o tava (25/30) tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza bine si se da la cuptor pana se rumeneste suprafata si pe margini, in functie de cuptor, cca 15-25 min.
Se scot din cuptor, si sa lasa la racit....complet, apoi se portioneaza cu atentie.
Sunt delicioase! ....
Enjoy!
marți, 9 aprilie 2013
Negresa cu caise - de post
Pana la Sfintele sarbatori de Pasti, la mare cautare sunt prajiturile si mancarea de post. Incerc si eu pe cat posibil sa ma conformez cerintelor! Reteta aceasta am luat-o de la Miha Simiuc, careia ii multumesc mult ca ma scos din impas....mai ales cand intru in pana de idei. Reteta ei o gasiti aici.
Eu am inlocuit dulceata de trandafiri si am pus mai putina nuca....ca atat aveam in casa.
Ingrediente blat:
- 2 cani faina (am folosit cana de 250 gr)
- 100 gr zahar ( as fi pus chiar 150 gr)
- 3 linguri cacao
- 100 gr nuca macinata
- 2 lingurite praf de copt
- 1 cana si jumatate de apa plata ( ea a pus minerala)
- 1/2 cana de ulei
- 300 gr gem de caise ( al meu a fost mai lichid, fiind home made)
Ingrediente pentru glazura:
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- jumatate sticluta esenta de rom
Intr-un castron se amesteca faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt si nuca macinata. Se toarna apoi apa si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit se incorporeaza dulceata, amestecand bine.
Se toarna compozitia intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor (incins in prealabil) pana suprafata prajiturii devina ferma la atingere si trece testul cu betisorul.
Dupa ce se scoate din cuptor, se scoate si din tava si se lasa la racit.
Glazura:
Se pun ingredientele intr-un ibric, se pun pe foc si se fierb cca 2-3 min. Se lasa putin la racit apoi se toarna peste prajitura .Se taie dupa dorinta.
Am decorat cu fructe de padure pe care le-am decongelat.
Enjoy!
Eu am inlocuit dulceata de trandafiri si am pus mai putina nuca....ca atat aveam in casa.
Ingrediente blat:
- 2 cani faina (am folosit cana de 250 gr)
- 100 gr zahar ( as fi pus chiar 150 gr)
- 3 linguri cacao
- 100 gr nuca macinata
- 2 lingurite praf de copt
- 1 cana si jumatate de apa plata ( ea a pus minerala)
- 1/2 cana de ulei
- 300 gr gem de caise ( al meu a fost mai lichid, fiind home made)
Ingrediente pentru glazura:
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- jumatate sticluta esenta de rom
Intr-un castron se amesteca faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt si nuca macinata. Se toarna apoi apa si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit se incorporeaza dulceata, amestecand bine.
Se toarna compozitia intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor (incins in prealabil) pana suprafata prajiturii devina ferma la atingere si trece testul cu betisorul.
Dupa ce se scoate din cuptor, se scoate si din tava si se lasa la racit.
Glazura:
Se pun ingredientele intr-un ibric, se pun pe foc si se fierb cca 2-3 min. Se lasa putin la racit apoi se toarna peste prajitura .Se taie dupa dorinta.
Am decorat cu fructe de padure pe care le-am decongelat.
Enjoy!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)