Incet, incerc sa imi revin din starea in care am picat acum vreo 2 luni in urma. Sper sa imi scuzati absenta, si sper sa trec cu bine peste toate. Mai sper ca voi toti care ma cititi, aveti o vara superba, cu vacante frumoase si multe impliniri.
Ca sa nu intram prea mult in melancolie, va spun ca ieri am facut cel mai fin si cel mai cremos cheesecake. M-am tot uitat pe bloguri culinare, am citit fiecare cuvintel si ingredient....., apoi m-am oprit pe blogul Laurei Laurentiu. Mi-a placut ce scrie, cum scrie, si ma convins. Zis si facut, am pus in practica, mai ales ca aveam o galetuta de 1 kg de branza dulce (de la Lidl), pe care am cumparat-o exact pt cheesecake.
Ingrediente pentru blat:
- 200 gr biscuiti petit
- 100 gr unt moale
- 3, 4 linguri zahar pudra sau dupa gust
Biscuitii se sfarama ( eu i-am lasat aproape ca pt salamul de biscuiti), untul se topeste pe foc, se toarna peste biscuitii amestecati cu zaharul si se incorporeaza bine. Se aseaza intr-o tava cu diametrul de 27 cm, unsa bine cu unt si tapetata cu hartie de copt (numai partea de jos, nu si peretii).
Ingrediente pentru crema de branza:
- 1 kg branza fina ( de la Lidl)
- zahar pudra dupa gust
- 2 plicuri zahar vanilat
- 3 oua
- 4 linguri faina
- 2 banane taiate marunt ( optional)
- 150 ml frisca lichida
Am pus branza intr-un castron mare de plastic. Am amestecat-o bine cu zahar pudra (cred ca am pus vreo 6 -7 linguri), zahar vanilat.
Pentru ca branza e foarte fina, nu am folosit mixer, totul a fost amestecat cu lingura.
Am adaugat frisca lichida, am incorporat usor si faina, apoi am pus cate un ou amestecand incontinuu, iar la final am pus bananele maruntite.( puteti face si fara banane)
Compozitia de branza am turnat-o peste blatul de biscuiti, apoi am dat la cuptor pt 60 min (cuptorul meu e mai lenes). Lasati in cuptor pana vedeti ca incepe sa se rumeneasca deasupra, si mijlocul tremura. Stingeti focul, intredeschideti usa cuptorului si lasati sa se raceasca in cuptor.
Dupa ce sa racit, am scos-o usor din forma (am desprins peretii cu o spatula de lemn) , si am dat la frigider pana a2a zi. (era deja ora 23 la mine).
Pentru fructe ( puteti folosi afine, fructe de padure, mere ....etc)
- 1 plic tort gelee
Am servit cu afine (500 gr), fierte cu putin zahar (cam 5 linguri)si plicul de gelatina, cca 2-3 min, apoi se lasa sa se raceasca.
Enjoy! :)
duminică, 25 august 2013
joi, 11 iulie 2013
Negresa cu visine
Cand vrei ceva bun si rapid, apelezi la retetele copilariei. E delicioasa, pufoasa, usor umeda.....ce mai, ti se topeste in gura! :)
Ingrediente pentru blat:
- 200 gr ciocolata neagra
- 150 gr unt
- esenta de rom
- 3 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- o mana de visine spalate si curatate de samburi ( cca 150 gr)
Ciocolata si untul le-am topit la microunde, dar merge si pe baie de aburi. Ouale le-am mixat bine cu zaharul, apoi am adaugat ciocolata topita, praful de copt, esenta iar la final am incorporat usor faina.
Intr-o tava de yena (30/20) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, am turnat compozitia, am asezat visinile curatate si am dat la cuptor (incins in prealabil) cca 30 - 40 min, in functie de cuptor, pana a trecut testul cu betisorul.
Suprafata nu trebuie sa fie prea uscata.
Ingrediente pentru toppingul de ciocolata:
- 100 gr ciocolata toffe (puteti folosi pe cea care o preferati)
- 10 linguri frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am adaugat frisca. Daca se ingroasa in timp ce incorporati frisca, o mai dati cateva secunde la microunde sa se inmoaie.
Ingrediente pentru crema de visine:
- 500 gr visine spalate si curatate de samburi
- 200 gr frisca
- 100 gr branza dulce ( optional)
- 10 gr gelatina
Visinile le-am mixat cu mixerul vertical pana s-au facut suc. Frisca am mixat-o, am adaugat branza, 3-4 linguri zahar pudra, zahar vanilat, apoi am adaugat sucul de visine.
Gelatina am pus-o intr-o cescuta si am pus cateva lingurite de apa, atat cat sa o acopere. Dupa ce sa umflat, am dat-o la microunde cateva secunde pana sa topit, apoi am adaugat-o in crema . Am mixat bine si am dat-o putin la frigider, pana sa intarit putin.
Dupa ce blatul sa racit, l-am taiat, si am decorat cu cioco, crema si visine.
Enjoy! :)
Ingrediente pentru blat:
- 200 gr ciocolata neagra
- 150 gr unt
- esenta de rom
- 3 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- o mana de visine spalate si curatate de samburi ( cca 150 gr)
Ciocolata si untul le-am topit la microunde, dar merge si pe baie de aburi. Ouale le-am mixat bine cu zaharul, apoi am adaugat ciocolata topita, praful de copt, esenta iar la final am incorporat usor faina.
Intr-o tava de yena (30/20) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, am turnat compozitia, am asezat visinile curatate si am dat la cuptor (incins in prealabil) cca 30 - 40 min, in functie de cuptor, pana a trecut testul cu betisorul.
Suprafata nu trebuie sa fie prea uscata.
Ingrediente pentru toppingul de ciocolata:
- 100 gr ciocolata toffe (puteti folosi pe cea care o preferati)
- 10 linguri frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am adaugat frisca. Daca se ingroasa in timp ce incorporati frisca, o mai dati cateva secunde la microunde sa se inmoaie.
Ingrediente pentru crema de visine:
- 500 gr visine spalate si curatate de samburi
- 200 gr frisca
- 100 gr branza dulce ( optional)
- 10 gr gelatina
Visinile le-am mixat cu mixerul vertical pana s-au facut suc. Frisca am mixat-o, am adaugat branza, 3-4 linguri zahar pudra, zahar vanilat, apoi am adaugat sucul de visine.
Gelatina am pus-o intr-o cescuta si am pus cateva lingurite de apa, atat cat sa o acopere. Dupa ce sa umflat, am dat-o la microunde cateva secunde pana sa topit, apoi am adaugat-o in crema . Am mixat bine si am dat-o putin la frigider, pana sa intarit putin.
Dupa ce blatul sa racit, l-am taiat, si am decorat cu cioco, crema si visine.
Enjoy! :)
miercuri, 10 iulie 2013
Tarta cu visine si stafide
E vara iar, iar eu scriu tot mai rar. Ce sa fac......dupa jobul zilnic, prefer sa ies in aer liber, cu bicicleta......pe jos, sau sa fac turul orasului cu masina (momentan, ca imediat vine si concediul).
Dupa tarta cu cirese, facuta acum ceva vreme in urma, imi sta gandul la cea cu visine. Zis si facut, aseara am pus-o in practica. O nebunie, pana acum am mancat 2 felii mari si tot nu-s satula! :))
Va las si voua reteta, sa apucati sa o faceti pana nu dispar visinele de pe piata! ;)
Ingrediente pentru aluat:
- 125 gr unt moale
- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou pt uns aluatul
Punem faina intr-un castron , se adauga untul si celelalte ingrediene si se framanta pana se formeaza un aluat omogen. Se mai adauga faina treptat, pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Pe masa de lucru, tapetata cu faina, se intinde aluatul si se pune intr-o tava rotunda unsa cu unt. Se niveleaza marginile.
Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg visine spalate si curatate de samburi
- 150 gr stafide (optional)
- zahar dupa gust
- 1 plic zahar vanilat
- 3 linguri rase de amidon
Visinile se amesteca bine cu zaharul, stafidele si amidonul si se toarna peste aluatul pus deja in tava. Se niveleaza, iar din aluatul ramas, se pot face diverse forme cu decupatoare de floricele sau grilaj. Se ung marginile sau formele facute cu ou batut, si se da la cuptor( incins in prealabil) pana se rumeneste .
Daca coaceti in tava de yena, se poate vedea si partea de jos a blatului daca e rumena.
Daca preferati ciresele, puteti inlocui visinile! :)
Si o felie pentru voi! :)....am servit cu o cupa de inghetata malaga (stafide si rom), preferata mea! ;)
Enjoy! :)
Dupa tarta cu cirese, facuta acum ceva vreme in urma, imi sta gandul la cea cu visine. Zis si facut, aseara am pus-o in practica. O nebunie, pana acum am mancat 2 felii mari si tot nu-s satula! :))
Va las si voua reteta, sa apucati sa o faceti pana nu dispar visinele de pe piata! ;)
Ingrediente pentru aluat:
- 125 gr unt moale
- 200 gr faina
- 30 ml apa
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou pt uns aluatul
Punem faina intr-un castron , se adauga untul si celelalte ingrediene si se framanta pana se formeaza un aluat omogen. Se mai adauga faina treptat, pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Pe masa de lucru, tapetata cu faina, se intinde aluatul si se pune intr-o tava rotunda unsa cu unt. Se niveleaza marginile.
Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg visine spalate si curatate de samburi
- 150 gr stafide (optional)
- zahar dupa gust
- 1 plic zahar vanilat
- 3 linguri rase de amidon
Visinile se amesteca bine cu zaharul, stafidele si amidonul si se toarna peste aluatul pus deja in tava. Se niveleaza, iar din aluatul ramas, se pot face diverse forme cu decupatoare de floricele sau grilaj. Se ung marginile sau formele facute cu ou batut, si se da la cuptor( incins in prealabil) pana se rumeneste .
Daca coaceti in tava de yena, se poate vedea si partea de jos a blatului daca e rumena.
Daca preferati ciresele, puteti inlocui visinile! :)
Si o felie pentru voi! :)....am servit cu o cupa de inghetata malaga (stafide si rom), preferata mea! ;)
Enjoy! :)
joi, 13 iunie 2013
Dulceata de capsuni
Pentru ca suntem in sezonul lor, ii dam bataie cat e cald! :P
Ingrediente:
- 2 kg de capsuni
- 1 kg zahar
- zeama de la 2 portocale
- 2 plicuri de la Gelfix (optional)
Capsunile se spala bine, li se rup frunzele, se taie in marimea dorita. Eu le-am taiat in patru. Dupa ce au fost curatate si spalate, se pun in vasul in care urmeaza a fi fierte, se toarna zaharul peste ele si se lasa cca 2 ore sa-si lase zeama. Se pun pe foc (mic) si se lasa sa fiarba pana cand lichidul devine lipicios.
Daca folositi Gelfix se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Din cantitatea de capsuni, mi-au iesit 2 borcane si un pic.....astea nu rezista nici pana in toamna! ;)
Enjoy! :)
Ingrediente:
- 2 kg de capsuni
- 1 kg zahar
- zeama de la 2 portocale
- 2 plicuri de la Gelfix (optional)
Capsunile se spala bine, li se rup frunzele, se taie in marimea dorita. Eu le-am taiat in patru. Dupa ce au fost curatate si spalate, se pun in vasul in care urmeaza a fi fierte, se toarna zaharul peste ele si se lasa cca 2 ore sa-si lase zeama. Se pun pe foc (mic) si se lasa sa fiarba pana cand lichidul devine lipicios.
Daca folositi Gelfix se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Din cantitatea de capsuni, mi-au iesit 2 borcane si un pic.....astea nu rezista nici pana in toamna! ;)
Enjoy! :)
luni, 10 iunie 2013
Creme a la creme
Saptamana trecuta mi-a atras atentia prajitura asta, vazuta pe blogul Violetei Postolache. Cu tot respectul pentru tot ce face minunata doamna, eu am modificat putin reteta.
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic crem Ole de ciocolata
- 3 linguri de faina
Ouale se separa, albusurile se bat spuma apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza usor si se adauga plicul de crema Ole, apoi se incorporeaza faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (30/25 cm) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor incins in prealabil pana trece testul cu betisorul.
Ingrediente pentru crema:
- 400 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 2 plicuri de crema Ole de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
Se amesteca frisca cu lapte, se adauga plicurile de crema Ole si zaharul vanilat si se mixeaza pana compozitia se intareste.
Crema se intinde peste blatul racit.
Ingrediente pentru glazura:
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt
- 150 gr ciocolata amaruie
Se pune pe foc apa, zaharul, untul si ciocolata. Se amesteca pana totul sa topit si devine omogen. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna peste crema si se niveleaza.
Prajitura se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte, daca rezistati! :)
O prajitura fina, delicioasa......merita incercata! :)
Enjoy! :)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic crem Ole de ciocolata
- 3 linguri de faina
Ouale se separa, albusurile se bat spuma apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus. Se mixeaza usor si se adauga plicul de crema Ole, apoi se incorporeaza faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (30/25 cm) tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor incins in prealabil pana trece testul cu betisorul.
Ingrediente pentru crema:
- 400 ml lapte
- 400 ml frisca lichida
- 2 plicuri de crema Ole de vanilie
- 2 plicuri zahar vanilat
Se amesteca frisca cu lapte, se adauga plicurile de crema Ole si zaharul vanilat si se mixeaza pana compozitia se intareste.
Crema se intinde peste blatul racit.
Ingrediente pentru glazura:
- 3 linguri apa
- 3 linguri zahar
- 150 gr unt
- 150 gr ciocolata amaruie
Se pune pe foc apa, zaharul, untul si ciocolata. Se amesteca pana totul sa topit si devine omogen. Se lasa sa se raceasca apoi se toarna peste crema si se niveleaza.
Prajitura se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte, daca rezistati! :)
O prajitura fina, delicioasa......merita incercata! :)
Enjoy! :)
duminică, 9 iunie 2013
Learning by burning cake
Numele i se trage de la postul anterior, marea gratareala, unde a fost taiat fara mila de mine, savurat de gazda Bucatar Maniac si prietenii lui.:)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 10 linguri rase de faina
Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus, se incorporeaza bine, se adauga praful de copt, cacao, esenta de rom si la final se incororeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa bine cu unt, si baza tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul.
Dupa ce blatul sa copt, se scoate din forma, se lasa la racit, apoi inelul formei se unge iar cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza pe tava in care urmeaza sa asamblam tortul. Blatul se taie in 4 felii. Partea de deasupra a baltului, va fi baza. Se insiropeaza cu apa cu zahar si rom.
Blaturile sa fie pregatite si taiate, inelul formei, pentru ca asamblarea cu creme va fi foarte rapida. Eu am facut simultan ambele umpluturi.
Crema de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 10 linguri amidon
Se pun pe foc 800 ml lapte. In cele 200 gr de lapte se dizolva amidonul. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, peste care se varsa laptele cu amidonul. Compozitia de lapte cu galbenus si amidon se varsa in cratita cu lapte si se amesteca pana se ingroasa.
Jeleul de capsuni:
- 1 kg de capsuni spalate si taiate in 4
- 200 gr fructe de padure congelate
- zahar dupa gust
- 2 plicuri de tort-gelee
Capsunile si fructele de padure le-am lasat in cratita cu zahar pana si-au lasat putina zeama. In perioada asta eu am preparat blatul.
Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort- gelee, si se lasa sa fiarba conform indicatiilor de pe plic.
Daca ati procedat ca mine, sa le preparati pe amandoua in acelasi timp, puneti pe primul blat, asezat deja in interiorul inelului detasabil, jumatate din cantitatea de jeleu, apoi blat....il insiropati, crema de vanilie, blat ....il insiropati, jeleu....si blatul de deasupra , insiropat si el.
Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata amaruie
- 150 gr frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am incorporat usor frisca lichida. Se toarna peste blatul asamblat, dupa ce a stat cateva ore la frigider. Se decoreaza dupa imaginatie.
Enjoy! :)
Ingrediente pentru blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 10 linguri rase de faina
Ouale se separa, albusul se mixeaza bine, apoi se adauga treptat zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste albus, se incorporeaza bine, se adauga praful de copt, cacao, esenta de rom si la final se incororeaza usor faina.
Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa bine cu unt, si baza tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul.
Dupa ce blatul sa copt, se scoate din forma, se lasa la racit, apoi inelul formei se unge iar cu unt, se tapeteaza cu hartie de copt si se aseaza pe tava in care urmeaza sa asamblam tortul. Blatul se taie in 4 felii. Partea de deasupra a baltului, va fi baza. Se insiropeaza cu apa cu zahar si rom.
Blaturile sa fie pregatite si taiate, inelul formei, pentru ca asamblarea cu creme va fi foarte rapida. Eu am facut simultan ambele umpluturi.
Crema de vanilie:
- 1 l lapte
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 10 linguri amidon
Se pun pe foc 800 ml lapte. In cele 200 gr de lapte se dizolva amidonul. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, peste care se varsa laptele cu amidonul. Compozitia de lapte cu galbenus si amidon se varsa in cratita cu lapte si se amesteca pana se ingroasa.
Jeleul de capsuni:
- 1 kg de capsuni spalate si taiate in 4
- 200 gr fructe de padure congelate
- zahar dupa gust
- 2 plicuri de tort-gelee
Capsunile si fructele de padure le-am lasat in cratita cu zahar pana si-au lasat putina zeama. In perioada asta eu am preparat blatul.
Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort- gelee, si se lasa sa fiarba conform indicatiilor de pe plic.
Daca ati procedat ca mine, sa le preparati pe amandoua in acelasi timp, puneti pe primul blat, asezat deja in interiorul inelului detasabil, jumatate din cantitatea de jeleu, apoi blat....il insiropati, crema de vanilie, blat ....il insiropati, jeleu....si blatul de deasupra , insiropat si el.
Glazura de ciocolata:
- 100 gr ciocolata amaruie
- 150 gr frisca lichida
Ciocolata am topit-o la microunde, apoi am incorporat usor frisca lichida. Se toarna peste blatul asamblat, dupa ce a stat cateva ore la frigider. Se decoreaza dupa imaginatie.
Enjoy! :)
Learning by Burning - cea mai tare gratareala
Acum 2 weekenduri, mai exact pe 25 Mai 2013, am fost invitata pe mosia (vorba lui Gorgan Gabriel) lui Cristian Borod alias Bucatar Maniac unde a avut loc un mare si delicios festin, sustinut de Grill Society.
Am avut parte de o zi superba, in ciuda amenintarilor meteo, si vorba prietenilor, totul a mers struna datorita cantecelului meu :)) : "Pietricica lucitoare, da Doamne sa iasa soare!". Cu mana pe inima, va spun ca functioneaza, cel putin la mine! ;)
M-am bucurat enorm sa-mi reintalnesc prietenii, pe Cristi Borod, pe Diana Borod....Maya Borod si nu in ultimul rand pe Angela Lepadat, dar m-am bucurat ca am cunoscut oameni noi si minunati, langa care as fi petrecut zile intregi.
Guys....imi e dor de voi! :)
Cu putina nostalgie, va las in compania fotografiilor, care pot graii mai mult decat mine despre ospatul cu pricina.
Pentru inceput sa servit un aperitiv cu branza de capra (Delaco) cu nuci invelita in frunza de vita de vie servita alaturi de un fin vin Sauvignon Blanc de la Corcova. Reteta o gasiti pe blogul lui BM, adica aici.
Printre povesti savuroase, Cristi ne pregatea o Saltinbocca a la romana, din piept de pui servit cu o delicioasa salata de cruditati ( reteta aici ) savurat alaturi de un vin rose de Corcova.
Si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta a intalnirii au fost 2 bucati de cotlet cu muschi si coaste (reteta aici ), care au fost trecute printr-un proces de afumare cu lemn de stejar din butoaie de vin. Toata nebunia asta a fost servita alaturi de o garnitura din mazare frageda (reteta aici ) , din gradina gazdei noastre, si stropit (baut) alaturi de un Pinot Noir, recomandat de Adrian Adamesteanu.
A zis cineva ceva de desert?! Daaaaa, am avut si desert, si nu unul simplu si banal, ci unul scos din tipare, cum numai pe mosia lui BM gasesti....pe cuvant de onoare ca a fost cel mai si cel mai super si fin, dulce, picant si savuros desert.
Maria sa, ne-a incantat papilele gustative cu frigarui de capsuni si bacon si si ardei iuti umpluti cu crema de branza CevaFin de la Delaco, stropite din abundenta cu sos de ciocolata.
Maria ta, rogu-te sa ne mai faci!!! ;) Aaaaa, si sa nu uit, a mai incaput ceva in noi.....ca doar era weekend. Cand am plecat de acasa, nu am plecat cu mana goala, asa ca m-am dus in casa oamenilor cu ceva dulce, preparat de mine cu mult drag pentru gazde si oaspeti, un tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni, blat de ciocolata stropit cu rom.
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus o poveste adevarata si minunata, pe care as mai repeta-o......
Multumesc familiei Borod pentru invitatie, langa care am petrecut o zi de neuitat, si ma bucur nespus de mult ca am cunoscut oameni minunati cu care sper sa ma mai reintalnesc.
ps: despre tort....intr-o postare viitoare! ;)
Am avut parte de o zi superba, in ciuda amenintarilor meteo, si vorba prietenilor, totul a mers struna datorita cantecelului meu :)) : "Pietricica lucitoare, da Doamne sa iasa soare!". Cu mana pe inima, va spun ca functioneaza, cel putin la mine! ;)
M-am bucurat enorm sa-mi reintalnesc prietenii, pe Cristi Borod, pe Diana Borod....Maya Borod si nu in ultimul rand pe Angela Lepadat, dar m-am bucurat ca am cunoscut oameni noi si minunati, langa care as fi petrecut zile intregi.
Guys....imi e dor de voi! :)
Cu putina nostalgie, va las in compania fotografiilor, care pot graii mai mult decat mine despre ospatul cu pricina.
Pentru inceput sa servit un aperitiv cu branza de capra (Delaco) cu nuci invelita in frunza de vita de vie servita alaturi de un fin vin Sauvignon Blanc de la Corcova. Reteta o gasiti pe blogul lui BM, adica aici.
Printre povesti savuroase, Cristi ne pregatea o Saltinbocca a la romana, din piept de pui servit cu o delicioasa salata de cruditati ( reteta aici ) savurat alaturi de un vin rose de Corcova.
Si nu in ultimul rand, piesa de rezistenta a intalnirii au fost 2 bucati de cotlet cu muschi si coaste (reteta aici ), care au fost trecute printr-un proces de afumare cu lemn de stejar din butoaie de vin. Toata nebunia asta a fost servita alaturi de o garnitura din mazare frageda (reteta aici ) , din gradina gazdei noastre, si stropit (baut) alaturi de un Pinot Noir, recomandat de Adrian Adamesteanu.
Maria sa, ne-a incantat papilele gustative cu frigarui de capsuni si bacon si si ardei iuti umpluti cu crema de branza CevaFin de la Delaco, stropite din abundenta cu sos de ciocolata.
Maria ta, rogu-te sa ne mai faci!!! ;) Aaaaa, si sa nu uit, a mai incaput ceva in noi.....ca doar era weekend. Cand am plecat de acasa, nu am plecat cu mana goala, asa ca m-am dus in casa oamenilor cu ceva dulce, preparat de mine cu mult drag pentru gazde si oaspeti, un tort cu crema de vanilie si jeleu de capsuni, blat de ciocolata stropit cu rom.
Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus o poveste adevarata si minunata, pe care as mai repeta-o......
Multumesc familiei Borod pentru invitatie, langa care am petrecut o zi de neuitat, si ma bucur nespus de mult ca am cunoscut oameni minunati cu care sper sa ma mai reintalnesc.
ps: despre tort....intr-o postare viitoare! ;)
miercuri, 15 mai 2013
Tarta cu capsuni si ciocolata
Cuvantul de ordine al lunii acesteia....capsuuuuni!!! As spune si cirese, dar la ce pret au, le mai las sa zaca pe tarabele vanzatorilor!
Pentru ca afara e cald, uneori mai trisez , si nu mai coc blaturi....de tarte, asa cum am facut si aici, si va spun sincer, nu a fost un capat de tara! ;)
Ingrediente:
- un blat de tarta sau puteti incerca blatul de aici.
- cca 700 gr capsuni
- zahar dupa gust
- 2 plicuri Tort-Gelee de la dr. Oetker
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- 250 gr frisca lichida
- 150 gr ciocolata alba topita
- 50 gr ciocolata cu lapte pt decor
Capsunile se spala, apoi se taie in marimea dorita, se pun intr-o cratita cu zahar si se lasa cateva ore pentru a-si lasa zeama. Se pot fierbe si pe loc. Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort-gelee, se da in fiert si se fierbe cca 3-4 min. Compozitia rezultata se toarna peste blatul de tarta. Se lasa la racit, si intre timp se prepara crema de ciocolata.
Frisca se mixeaza, se adauga treptat ciocolata alba topita la microunde (in cazul meu), o puteti topi si pe baie de aburi, se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se pune peste jeleul de capsuni.
Se decoreaza dupa imaginatie.
Usor si bun!!!
Pentru ca afara e cald, uneori mai trisez , si nu mai coc blaturi....de tarte, asa cum am facut si aici, si va spun sincer, nu a fost un capat de tara! ;)
Ingrediente:
- un blat de tarta sau puteti incerca blatul de aici.
- cca 700 gr capsuni
- zahar dupa gust
- 2 plicuri Tort-Gelee de la dr. Oetker
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
- 250 gr frisca lichida
- 150 gr ciocolata alba topita
- 50 gr ciocolata cu lapte pt decor
Capsunile se spala, apoi se taie in marimea dorita, se pun intr-o cratita cu zahar si se lasa cateva ore pentru a-si lasa zeama. Se pot fierbe si pe loc. Dupa ce si-au lasat zeama, se adauga plicurile de tort-gelee, se da in fiert si se fierbe cca 3-4 min. Compozitia rezultata se toarna peste blatul de tarta. Se lasa la racit, si intre timp se prepara crema de ciocolata.
Frisca se mixeaza, se adauga treptat ciocolata alba topita la microunde (in cazul meu), o puteti topi si pe baie de aburi, se mixeaza pana se omogenizeaza apoi se pune peste jeleul de capsuni.
Se decoreaza dupa imaginatie.
Usor si bun!!!
marți, 14 mai 2013
Chec din albusuri cu caramel si fructe de padure
Cred ca tuturor ne raman albusuri de ou de la diverse preparate. Asa mi sa intamplat si mie. M-am tot gandit ce sa fac cu ele, gandul imi zbura la o Pavlova.....dar de frica sa nu ratez, m-am razgandit destul de repede.
Zilele trecute am cumparat cutii de lapte condensat, cu gandul sa le fac caramel sau dulce de leche, cum i se mai spune. Sunt simplu de facut, doar fierbi cutiile in apa, invelite intr-un prosop, timp de 2 ore, sau 1 ora, in functie de consistenta pe care o doresti. Eu le-am fiert 2 ore. Dar sa revenim la checul nostru.
Ingrediente:
- 7 albusuri de ou ( puteti folosi si 6 sau 5, dar sa coaceti checul intr-o tava mai mica)
- 8-9 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 7 linguri rase de faina
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 varf lingurita bicarbonat
- cateva picaturi esenta de trandafiri ( sau vanilie)
- 100 de grame fructe de padure (congelate)
- caramel ( puteti folosi si pe cel din comert, numai ca acela este mai lichid)
Albusurile se mixeaza bine, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Dupa ce am incorporat zaharul, am adaugat lingurile de ulei, esenta, praful de copt, bicarbonatul, am omogenizat cu mixerul. La final am incorporat usor , treptat, lingurile de faina.
Tava de copt ( a mea are lungimea de 31 cm, daca faceti cu mai putine albusuri, preferabil sa fie mai mica in lungime) , unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna jumatate din compozitie, se presara fructe de padure iar pe mijloc se intinde caramelul (putei folosi si capsuni proaspete taiate bucati mici) , apoi se toarna cealalta jumatate de compozitie. Deasupra se presara fructele ramase.
Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste si trece testul cu betisorul.
Delicios, pufos si aromat! O nebunie!
Enjoy! :)
Zilele trecute am cumparat cutii de lapte condensat, cu gandul sa le fac caramel sau dulce de leche, cum i se mai spune. Sunt simplu de facut, doar fierbi cutiile in apa, invelite intr-un prosop, timp de 2 ore, sau 1 ora, in functie de consistenta pe care o doresti. Eu le-am fiert 2 ore. Dar sa revenim la checul nostru.
Ingrediente:
- 7 albusuri de ou ( puteti folosi si 6 sau 5, dar sa coaceti checul intr-o tava mai mica)
- 8-9 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 7 linguri rase de faina
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 varf lingurita bicarbonat
- cateva picaturi esenta de trandafiri ( sau vanilie)
- 100 de grame fructe de padure (congelate)
- caramel ( puteti folosi si pe cel din comert, numai ca acela este mai lichid)
Albusurile se mixeaza bine, apoi se adauga treptat cate o lingura de zahar. Dupa ce am incorporat zaharul, am adaugat lingurile de ulei, esenta, praful de copt, bicarbonatul, am omogenizat cu mixerul. La final am incorporat usor , treptat, lingurile de faina.
Tava de copt ( a mea are lungimea de 31 cm, daca faceti cu mai putine albusuri, preferabil sa fie mai mica in lungime) , unsa cu unt si tapetata cu faina, se toarna jumatate din compozitie, se presara fructe de padure iar pe mijloc se intinde caramelul (putei folosi si capsuni proaspete taiate bucati mici) , apoi se toarna cealalta jumatate de compozitie. Deasupra se presara fructele ramase.
Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste si trece testul cu betisorul.
Delicios, pufos si aromat! O nebunie!
Enjoy! :)
sâmbătă, 11 mai 2013
Ciocanele de pui africane
O reteta care mi-a atras atentia inca de cand am inceput sa rasfoiesc prima data cartea de bucate a Nigellei Lawson. Se poate face si cu carne de porc, dar ...atat eu cat si Nigella, preferam carnea de pui.
Ingrediente pentru 4 - 8 portii:
- 80 ml sos Worcestershire
- 4 lingurite ketchup
- 2 lingurite pudra de mustar (eu l-am inlocuit cu mustar normal)
- 1 lingurita ghimbir macinat
- 4 linguri gem de caise
- 1 ceapa medie curatata si taiata marunt
- 8 ciocanele de pui
- 4 catei de usturoi zdrobiti amestecati cu 4 linguri de ulei
- cartofi taiati in marimea dorita in functie de numarul de persoane.
- 1 lingurita rasa de rozmarin macinat.
Intr-un vas, se amesteca sosul Worcestershire, ketchupul, mustarul pudra sau normal, ghimbirul, gemul si ceapa. Se introduc ciocanelele spalate si crestate in vas, se amesteca si se lasa la marinat timp de 2-3 ore (daca e posibil, chiar o noapte).
Cartofii taiati si spalati, se asezoneaza cu sare, piper si rozmarin.
Cand asezati ciocanelele in tava , turnati si uleiul cu usturoiul peste ele, puneti cartofii printre bucatile de carne apoi se acopera tava cu o folie de aluminiu.
Se lasa la cuptor timp de 45 min pana la o ora. Verificati la 30 de min, daca cartofii sunt inmuiati, luati folia de aluminiu si lasati sa se rumeneasca impreuna cu ciocanelele de pui.
Am servit cu o salata de cruditati.
Pofta buna si un weekend minunat! :)
sâmbătă, 4 mai 2013
sâmbătă, 20 aprilie 2013
Tarta cu leurda
Cu aceasta reteta particip la "Dulce Romanie" – Provocarea lunii aprilie , ce se desfasoara pe blogul Adinei Magda, proprietara blogului catkitchen. Leurda a fost una din ingredientele cu care ne-a provocat sa gatim in aceasta luna.
Nu am gatit niciodata cu leurda, spre rusinea mea, dar de cand i-am dat de gust, mi-am promis solemn sa o adaug in unele retete.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina
- 200 gr unt moale ( la temperatura camerei)
- 1 ou
- 1 praf sare
Se pune faina intr-un castron, si se adauga ingredientele de mai sus. Se framanta cu mana pana cand totul se omogenizeaza, daca se lipeste de maini, mai adaugati cate un praf de faina.
Coca obtinuta, se inveleste intr-o folie, si se da la frigider pentru cca 20-30 min.
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr cas
- branza de capra razuita ( folositi atata cantitate cat doriti, este destul de sarata si am razuit dupa gust)
- 4 oua
- 1 lingurita praf de nucsoara
- 2 fire de ceapa verde
- cca 200 gr lapte (compozitia nu trebuie sa fie foarte lichida)
- 3 legaturi de leurda ( pe care am spalat-o, i-am rupt coditele si am oparit-o putin, apoi dupa ce sa racit am tocat-o)
- sare (daca este nevoie)
Casul se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza de capra razuita, se adauga ouale, leurda, nucsoara, ceapa verde taiata marunt, sare.....si laptele.
Aluatul racit, se intinde pe masa de lucru, tapetata cu faina, cu ajutorul sucitorului. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza marginile (eu tai cu cutitul ), si se toarna din compozitie.
Se decoreaza dupa imaginatie, apoi grilajul sau formele cu care decorati, se ung cu un ou batut. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste.
Este delicioasa alaturi de o imensa salata de cruditati.
Multumesc Magda Adina pentru invitatie!
Enjoy!
Nu am gatit niciodata cu leurda, spre rusinea mea, dar de cand i-am dat de gust, mi-am promis solemn sa o adaug in unele retete.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina
- 200 gr unt moale ( la temperatura camerei)
- 1 ou
- 1 praf sare
Se pune faina intr-un castron, si se adauga ingredientele de mai sus. Se framanta cu mana pana cand totul se omogenizeaza, daca se lipeste de maini, mai adaugati cate un praf de faina.
Coca obtinuta, se inveleste intr-o folie, si se da la frigider pentru cca 20-30 min.
Ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr cas
- branza de capra razuita ( folositi atata cantitate cat doriti, este destul de sarata si am razuit dupa gust)
- 4 oua
- 1 lingurita praf de nucsoara
- 2 fire de ceapa verde
- cca 200 gr lapte (compozitia nu trebuie sa fie foarte lichida)
- 3 legaturi de leurda ( pe care am spalat-o, i-am rupt coditele si am oparit-o putin, apoi dupa ce sa racit am tocat-o)
- sare (daca este nevoie)
Casul se sfarama cu furculita, se amesteca cu branza de capra razuita, se adauga ouale, leurda, nucsoara, ceapa verde taiata marunt, sare.....si laptele.
Aluatul racit, se intinde pe masa de lucru, tapetata cu faina, cu ajutorul sucitorului. Se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se niveleaza marginile (eu tai cu cutitul ), si se toarna din compozitie.
Se decoreaza dupa imaginatie, apoi grilajul sau formele cu care decorati, se ung cu un ou batut. Se da la cuptor, incins in prealabil, pana se rumeneste.
Este delicioasa alaturi de o imensa salata de cruditati.
Multumesc Magda Adina pentru invitatie!
Enjoy!
marți, 16 aprilie 2013
Prajitura cu morcovi si ghimbir
Simplu si bun, atat! :)
Ingrediente:
- 5 oua
- 300 gr faina
- 200 gr zahar
- 150 ml ulei
- 4 morcovi potriviti razuiti ( pe razatoarea mica)
- 2 cm de ghimbir razuit
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 samanta de tonka razuita (optional)....are gust de migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
Pentru glazura:
- 300 gr branza dulce
- 100 gr unt moale
- 150 gr zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, tonka razuita. Se adauga ouale si uleiul, se amesteca bine pana se omogenizeaza. La final se incorporeaza bine morcovii si ghimbirul.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/30) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul si devine aurie deasupra.
Se lasa la racit si se prepara glazura de branza.
Glazura de branza:
Untul moale se amesteca bine cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se amesteca cu branza dulce , apoi se intinde pe prajitura. Se da la frigider . Dupa ce sa racit complet si branza sa intarit, se portioneaza si se decoreaza dupa imaginatie.
Sigur o sa va placa, garantez! :)
Ingrediente:
- 5 oua
- 300 gr faina
- 200 gr zahar
- 150 ml ulei
- 4 morcovi potriviti razuiti ( pe razatoarea mica)
- 2 cm de ghimbir razuit
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 1 samanta de tonka razuita (optional)....are gust de migdale
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
Pentru glazura:
- 300 gr branza dulce
- 100 gr unt moale
- 150 gr zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
Intr-un bol se amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara, tonka razuita. Se adauga ouale si uleiul, se amesteca bine pana se omogenizeaza. La final se incorporeaza bine morcovii si ghimbirul.
Compozitia se toarna intr-o tava (25/30) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, se da la cuptor, incins in prealabil, pana trece testul cu betisorul si devine aurie deasupra.
Se lasa la racit si se prepara glazura de branza.
Glazura de branza:
Untul moale se amesteca bine cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se amesteca cu branza dulce , apoi se intinde pe prajitura. Se da la frigider . Dupa ce sa racit complet si branza sa intarit, se portioneaza si se decoreaza dupa imaginatie.
Sigur o sa va placa, garantez! :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)